Kerthelység

2011. jún 30.

Előadás a torinói lepelről

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Munkácsy Mihály Művelődési Ház Festetics termébe már nem fért be több szék, így a későn érkezők kénytelenek voltak állva végighallgatni Pályi Gyula akadémikusnak, a Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem általános és szervetlen kémia professzorának a torinói lepel titkairól tartott előadását.
A torinói lepel néven ismert relikvia egy közel négy és fél méter hosszú, egy méter széles lenvászon szövetdarab, amelyen egy halott férfi lenyomata látható. E kendő a keresztény hagyomány szerint Jézus Krisztus halotti leple, így a képmás az ő vonásait őrzi az utókor számára. Vannak azonban, akik ezt kétségbe vonják.
A lepelről rengeteg irodalom megjelent az elmúlt évtizedekben, sőt ahogy azt az előadásból megtudhattuk, egész tudományág fejlődött ki e különleges kegytárgy hitelességének vagy éppen hamisítvány voltának igazolására.
Pályi Gyula különböző szempontok alapján vizsgálta a lepellel kapcsolatos történéseket.  Áttekintette, rendszerezte és csokorba szedte azokat a kutatási eredményeket, amelyek a lepelkutatás területén a legjelentősebb eredménynek tekinthetők. A torinói lepel című könyve átfogó történelmi áttekintést ad a lepel valószínűsített útjáról, amelyet keletkezésétől számítva végigjárt az elmúlt közel kétezer év alatt, amíg Torinóba nem ért, ahol ma is őrzik. A történeti áttekintés érdekessége, hogy külön fejezetben foglalkozik a lepel történetének számos magyar vonatkozásával is.
Pályi professzor megismertette a hallgatókat azokkal a természettudományos vizsgálatokkal is, amelyek során évről évre egyre fejlettebb technológiákkal vizsgálták a lepel keletkezésének titkait.  A történet érdekessége, hogy míg a vizsgálatok többször éppen azért indultak, hogy bebizonyítsák, a vizsgálat tárgya nem lehetett Jézus halotti leple, az eredmények végül mégis éppen annak valódiságára utaltak. Tény, hogy ma sincs válasz arra, hogyan keletkezhetett a kép a vásznon.
A hívő ember számára nem kell kézzelfogható bizonyíték Jézus Krisztus személyének, tetteinek, életének és halálának, tanításainak hitelességét illetően. De a kutatási eredmények Pályi professzor szerint is arra engednek következtetni, hogy igen is lehetséges, hogy ez a vászondarab valóban az, aminek hisszük. Sok mindent megtudtunk már róla, de a lepel ma is őrzi titkait. Jó okunk van azt remélni, hogy a tudomány fejlődése és a szorgalmas kutatómunka egyszer, talán nem is olyan sokára meghozza gyümölcsét, és minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy ez az a halotti lepel, amelybe Jézus Krisztus testét nem sokkal halála után takarták, és amely ma is megmagyarázhatatlan módon őrzi testének lenyomatát.

Nyíri Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!