Kerthelység

2011. jún 30.

Minden perc számít!

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Az idő relatív dolog. Néha csak cammog, néha rohan, néha pedig lóugrásokban szalad előre, és nem is értjük, hogyan lett egyszerre délután, amikor egy pillanattal előbb még reggel volt. Néha hosszú unalmas órákat várakozunk valahol. Néha pedig mindennél világosabban érezzük, hogy minden perc számít…
Június elsején a Bartók Béla utcában megnyílt az ország második gyermek-hospice háza, a Tábitha Ház. Nevét egy különös bibliai alakról kapta, aki „gazdag volt jó cselekedetekben és alamizsnában, melyeket bőkezűen osztogatott”, és akit halála után Péter apostol imája keltett újra életre.
A Tábitha Házban biztosan másképpen telik majd az idő. Hiszen akik itt dolgoznak, vagy itt élnek majd, azok érzik csak igazán, hogy minden perc számít. Még néhány hónap, talán csak pár hét, egy-két nap, egy óra vagy néhány perc, amit a beteg gyerekek még együtt tölthetnek a szeretteikkel, a családjukkal. Szeretetteljes légkör és menedék a búcsúzóknak – ezt tudja nyújtani a hospice-ház. De mint Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány vezetője megnyitó beszédében kiemelte, a Tábitha Ház nem a „halál háza”, hiszen a felnőtt hospice-szolgálattól eltérően itt a gyógyíthatatlan beteg gyerekeket és családjukat a betegség teljes ideje alatt támogatják, egészségügyi és szociális gondozást, spirituális vigaszt nyújtva a kimerült családok és az elfáradt beteg gyerekek részére. Dr. Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő asszony, a ház védnöke, Turai István, Törökbálint polgármestere és Szenczy Sándor lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője egymástól függetlenül, mégis összecsengő gondolatokkal méltatták a szándékot és a tetteket, amelyeknek eredményeként most megnyithatja kapuit ez az intézmény, amely a szeretet jegyében épült. Mint azt Galambos László, a ház fő támogatója elmondta, a Szemem Fénye Alapítványt nem csak anyagilag szeretnék támogatni, hiszen a nehéz helyzetben sokszor egy ölelés, egy jó szó is segíthet túljutni a krízisen. Galambos László és családja a rengeteg munkán, időn és utánajáráson túl eddig közel 180 millió forinttal járult hozzá a Tábitha Ház létrehozásához. A fő támogató köszönetet mondott kollégáinak, barátainak és annak a sok jóérzésű, segítőkész törökbálinti embernek, akik pénzzel, munkával vagy az építkezéshez felhasználható anyagokkal támogatták a ház létrejöttét.
„Kell ott fenn egy ország” – énekelte Zorán, és a dal hangjaira piros szív alakú lufik százai szálltak az ég felé, végleg megnyitva ezzel a Tábitha Ház kapuit. De az igazi munka csak most kezdődik, hiszen hamarosan megérkeznek az első lakók, akiknek szükségük van a segítségünkre. A működtetéshez pedig ismét csak pénz kell.
Az épületben egyszerre öt beteg gyermek és családja tartózkodhat. Berendezése és kialakítása minden igényt kielégít, de még sok mindenre lenne szükség. Többek között egy intenzív ápolási gyermekágyra (kétmillió forint), egy felfújható ápolási gyermekágyra (350 ezer forint) és konyhai elektromos berendezésekre. Továbbá létre kívánnak hozni egy olyan „búcsú szobát”, ahol az elhunyt gyermekek testét őrizhetik, egészen a temetésig. Ennek költsége mintegy 7-8 millió forint. Ezért a Szemem Fénye Alapítvány továbbra is várja azok felajánlásait, akik támogatni szeretnék a törökbálinti Tábitha Gyermek-hospice Házat.

Felajánlásaikat a következő elérhetőségeken jelezhetik:
e-mail: szememfenye@szememfenye.hu
telefon: 06-72-526-658
számlaszám: 50800111-11083762
Szigetvári Takarékszövetkezet
További információk a www.szememfenye.hu honlapon.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!