Kerthelység

2011. jún 30.

Kékhírek: Vezetékes telefonon elkövetett csalás

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Figyeljen oda, ha vonalas telefonján megpróbálják önt becsapni! A bűncselekmény jelei:
•    vonalas telefonja nem ad vonalat (hangot), amikor az egyik ismerősét fel szeretné hívni;
•    valamilyen „szürreális” információt kap, ami mélyen hat az érzéseire;
•    általában pénzt kell adnia valaki részére.

Néhány hete megtörtént eset Budapesten. Egy személy felhívta a sértettet annak vonalas telefonján, hogy a lányát és a vejét baleset érte, műtétet kell végezni rajtuk, sürgősen szükség van készpénzre. A sértett megpróbálta vonalas telefonján elérni a lányát, hogy mi történt vele, de a telefon nem adott vonalat. Az elkövetők többször felhívták a sértettet, elmondták, hogy a pénzt mikorra kell összeszedni, és ha bankból kell kivenni, akkor több részletben tegye. Az összeg milliós tételt tett ki, ebben az esetben 1,4 millió forintot.
Mivel a sértettnek gyanús volt az eset, az elkövetők elmondták, hogy a 101-es rendőrségi hívón érdeklődhet a részletekről. A hívását az elkövetők fogadták, rendőrségi ügyeletesnek adták ki maguknak és megerősítették a baleset tényét (de volt olyan eset is, hogy az elkövetők más rendőrkapitányságot vagy mentőszolgálatot „kapcsoltak”).
A sértett kivette a pénzt a bankból, átment a szomszédjához, ahonnan sikerült felhívnia a lányát, aki elmondta, hogy nem történt vele baleset. A sértett visszament a saját lakásába, ahol az elkövetők felhívták telefonon, de ő közölte velük, hogy semmi nem igaz, amit a lányáról mondtak. Az elkövető káromkodások közepette lecsapta a telefont, így a pénzátadás meghiúsult.
Javasoljuk, hogy mobiltelefonon ellenőrizze a kapott információt; ha hasonló csalással keresik fel önt, vagy hívja a 107-es rendőrségi telefonszámot és kövesse a rendőrségi ügyeletes tanácsait!

A rendőrség segélyhívó számai a 107 és a 112 (díjmentesen hívható).
A Budaörsi Rendőrkapitányság hívószáma (0–24 óráig): 06-23/505-400.
A Törökbálinti Rendőrőrs hívószáma (8–16 óráig): 06-23/335-037.
Törökbálinti Rendőrőrs



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!