Kerthelység

2011. jún 30.

DUE fesztivál 2011

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK

Internet, közösségi oldalak, avagy hol és hogyan használjuk őket?
A legtöbb ember minden megfontolás nélkül használja a közösségi oldalakat, és át sem gondolja, hogy miket szabad, kellene megadni az oldalra való regisztráláskor, illetve az adatlap szerkesztésénél. Sokat azt hiszik, ha regisztrálnak egy közösségi oldalra, az semmilyen felelősséggel nem jár. Pedig még csak nem is sejtik, milyen sokkal jár! Ha az ember megy az utcán, és valaki leszólítja, nem szívesen vagy nem is mondja meg a nevét, pláne nem a korát, személyes adatait, gondolatait, mondván, hogy az magánügy. Hát akkor miért adjuk meg a legtöbb adatunkat az ilyen közösségi oldalakon? Miért gondoljuk azt, hogy ott nem élhetnek vissza velük?
Volt szerencsénk meghallgatni egy előadást, amelyben Miszlai Róbert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, Oláh László a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályáról és Nádori Péter a Tartalomszolgáltatók Egyesületétől tartottak egy rövid ismertetőt. Szóba kerültek az internetezéssel kapcsolatos témák: letöltések, közösségi oldalak, hol és hogyan használjuk az internetet biztonságosan, adatlopások (mi a teendő, ha valaki visszaél az adatainkkal).
Azt mindenki tudja, hogy az internet nem olyan új dolog. Ez tulajdonképpen egy nagyon nagy hálózat, amelyre sok-sok ember csatlakozhat szerte a világon több millió számítógép, telefon és egyéb eszközök segítségével. Így felmerül az is, ha én csatlakozom a világhálóra, rajtam múlik, hogy mennyi felelősséget vállalok azért, hogy a saját személyes adataimat, információimat védjem. Ebből kiindulva a rendőrség felhívja mindenkinek a figyelmét arra, ha regisztrál egy oldalra, gondolja végig, hogy a személyes adatai nem egy, hanem több gépre fognak tárolódni, és hiába törli magát az ember aztán az oldalról, az ott marad még száz vagy ezer számítógépen. Emellett vigyázni kell a körlevelekkel (spam) is. Biztosan sokszor kaptok ti is olyan levelet, hogy „küldjétek tovább, mert ha nem, akkor balszerencsések lesztek”. Ilyenkor tulajdonképpen arról van szó, hogy ha én továbbküldöm ezt a levelet, akkor nemcsak a saját személyes adataimat szolgáltatom ismeretlen emberek „kezébe”, hanem ezek után még a névjegyzékemhez is hozzáférhetnek, tehát mindenhez, ami ahhoz az e-mail címhez kapcsolódik. Éppen ezért nem kell bedőlni a leveleknek! Nem hinném, hogy azért leszek szerencsétlen vagy balszerencsés, mert nem küldtem tovább tíz embernek azt a levelet.
A közösségi oldalak is próbálják fejleszteni az adatvédelmet. Így például a valószínűleg mindenki által ismert közösségi oldal, a Facebook is sokat tett az adatvédelemért. Ezek mind megtalálhatók az adatvédelmi beállítások vagy a fiókbeállítások menüpontoknál. Az adatvédelmi beállítások menü alatt beállíthatja a felhasználó, hogy ki lássa a bejegyzéseit, személyes adatait, még úgy is, hogy bizonyos személyeket akár ki is tilthat, hogy azok ne láthassák a dolgait. A fiókbeállítások menü alatt is számos konfigurációt meg lehet találni, személyes adatokat megváltoztatni, milyen értesítésről kapjunk e-mailt, esetleg sms-t. A Facebookon be lehet állítani, hogyan lépjünk be, titkosítással vagy anélkül (ajánlatos titkosítással belépni, akár internetkávézóban, iskolában, ahol nem csak te vagy a családod használja az internetet).

Fontos! Ha internetkávézóban, nyílt forrású internet-hozzáférésen internetezel, mindenképpen használj titkosítást, mert esetleg mások is könnyen hozzáférhetnek a személyes adataidhoz!

Dani



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!