Kerthelység

2011. máj 31.

Energiatakarékosság, környezettudatosság, fenntarthatóság

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Nyártól új bemutatóteremmel bővül az Energia Világ nevű törökbálinti cég. Bíró Tiborral, a cég vezetőjével az elmúlt évekről és az újdonságokról beszélgettünk
Körülbelül két évvel ezelőtt újságunkban már olvashattak az Energia Világ cégről. Röviden mégis mutasd be, hogy mi a fő profilotok.
2008 januárjában nyitottunk egy bemutatótermet, ahol szeretnénk a lakosság figyelmét felhívni az energiatakarékos és a környezettudatos építkezésre. Az általunk kiválasztott termékeken keresztül mutatjuk be a lehetőségeket. A bemutatótermünket idén nyáron bővítjük, ugyanis felújítjuk a szomszédunkban található üzlethelyiséget.
Mit találhat a betérő az új üzlethelyiségben?
A legújabb fejlesztésű nyílászárókkal, a parafaburkolatok idei friss színkollekciójával és motorizált árnyékolástechnikai újdonságokkal találkozhatnak az érdeklődők, természetesen megújult belső és külső kialakítások mellett.
Beszélnél az üzletben megtalálható termékekről kicsit részletesebben?
Kizárólag olyan fokozottan hőszigetelő nyílászárókat forgalmazunk, fából és műanyagból, amelyek megfelelnek a 2009. január 4-ei energiatörvénynek. Forgalmazunk tetősíkablakokat, beltéri ajtókat, megtalálható nálunk a Thermoshield bevonatrendszer, amely beltérben a penészmentesítést, illetve az energiamegtakarítást szolgálja, kültéren pedig úgy segíti az energiamegtakarítást, hogy a bevonatba kerámiagömbök vannak elegyítve, amelyek az UV-sugarak 70 százalékát visszaverik, ezáltal a ház nem melegszik fel. Van még parafaburkolatunk padlóra és oldalfalra, nagyon széles választékban. A parafa környezetvédelmi szempontból igen fontos anyag, hiszen egy fát sem kell hozzá kivágni, hanem csak a paratölgy kérgét lehántani. Műszaki és esztétikai szempontból is kiváló burkolóanyag. Sokan nem tudják, hogy a tetszetős megjelenés mellett gerinckímélő, csendes, padlófűtésre kiválóan alkalmas burkolat.
Lesznek újdonságaitok a következő időszakban?
Most a gépészet világában a napenergia felé fordulunk, már van is megállapodásunk egy céggel. Az a tapasztalat, hogy az építkezők, felújítók egyre inkább igyekeznek az alternatív energiákat bevonni az építkezésekbe, mert a gáztól való függőség okán ezt preferálják. Nem célunk, hogy a töltőtolltól a rakétáig mindent forgalmazzunk, azokat a termékeket mutatjuk be, amelyek az alapkoncepciónkba beleférnek. Ettől az évtől a fenntarthatóság a jelmondatunk, ugyanis Törökbálinton is rengeteg gyönyörű ház épül, de egy idő után a tulajdonosoknak nehézséget okoz a fenntartásuk. Úgy gondolom, ha már a tervezésnél bevonnának minket, akkor tudnánk egy-két jó ötletet adni.
Hogyan érintett titeket a gazdasági válság, hiszen azt mondják, hogy az egyik legnagyobb vesztes az építőipar volt?
2008 januárjában nyitottunk, szeptembertől csak az folyt a csapból, hogy válság van. Ilyen szempontból nem jó időben indultunk. A lakosságot inkább 2009 végén, 2010 elején érte el komolyan a válság. Az elmúlt évünk nem volt valami eredményes, de nincsenek elvárásaink, hogy minden évben mennyivel kell növekednie a cégnek.
Az energiamegtakarítás a fő profilotok. Bár mindenki pénzből él, mennyire volt ez a vállalkozásindítás anyagi és mennyire környzetettudatos döntés?
Amikor Ukrajna elzárta a gázcsapokat, sok cég felült erre a hullámra, nekünk ehhez tőkére lett volna szükségünk. Így maradt az elkötelezettség érzése. Itt, a környéken nagyon sok a multi cég és bemutatóterem, emiatt nehéz lett volna velük lépést tartani. Ezért határoztunk úgy, hogy az első szempont a minőség és a környezetvédelem. Örömömre szolgál, hogy a testvéremmel és feleségemmel családi vállalkozásként gondolok erre az üzletre. Igyekszünk az érdeklődőknek bebizonyítani, hogy két fehér műanyag ablak között van különbség. Az egyértelmű, hogy egy kocsiról tudjuk, hogy Suzuki, a másik Mercedes, de sokszor nekünk kell elmondanunk, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe vásárlás előtt. Azért is végezzük a szaktanácsadást és a felmérést mindenhol ingyenesen, hogy az emberek tájékozódjanak. A mi termékeink a minőség szempontjából kiválóak. Azzal, hogy helyszíni felmérés után szinte minden méretben legyártjuk a kívánt nyílászárót, és be is építjük, sokkal többet nyújtunk a környéken ismert áruházakhoz képest.
Kivitelezéssel is foglalkoztok?
A termékforgalmazáson kívül a kivitelezési oldalon is a lakosság, illetve a közületek szolgálatában állunk. Egyre nagyobb igény van arra, hogy megbízható vállalkozások vigyenek végig szakipari munkákat. Több munkát is el tudunk vállalni, és mindent szakemberrel végeztetünk. Kapcsolatrendszerünk a több évtized alatt minden szakipari munkára kiterjed. A jövőben is szeretnénk a városunk és a környék lakosságát minél magasabb színvonalon kiszolgálni.
Milyen kapcsolatban álltok az önkormányzattal, volt már valamilyen közös projektetek?
Az önkormányzat dolgozói közül nagyon sok embert ismerek, több megrendelőnk volt közülük saját célra. Voltak már olyan projektek, amelyekben részt vettünk, például a Zimándy iskola homlokzata Thermoshield rendszerrel van bevonva. Önkormányzati megrendelésünk lehetne több is, de ennek valószínűleg jogi okai vannak.
Balesete előtt Erőss Zsolt hegymászó a Himaláján meglengette a cégetek zászlóját. Jelenleg is tartjátok vele a kapcsolatot?
Zsolttal a mai napig nagyon jó kapcsolatban vagyok. Ebben az évben is elindult egy újabb nyolcezer méternél magasabb hegyet meghódítani. Indulása előtt meglátogattuk őket a feleségemmel és gyerekemmel. Zsolt felesége ilyenkor hosszú hetekre egyedül van otthon a kislányukkal, ezért felajánlottuk a segítségünket. Amikor megismertem őt, a támogatottsága töredéke volt a mostaninak. Mivel hiszem, hogy a gyerekeinknek példaképekre van szükségük, és Zsoltot mindenképpen ilyen embernek ismerem, felajánlottam a támogatásunkat a számára. Ő ezt örömmel fogadta és ezért került fel a Himalája egyik nyolcezres csúcsára a kicsi zászlónk. Volt már a művelődési házban filmvetítése, ha hazaérkezik, és lesz rá igény, újra meghívom, hogy minél többen részesei lehessenek a gyönyörű élményeinek. Teljesítményét a mostani mászásnál növeli, hogy a tavalyi balesete miatt sajnos művégtaggal vágott neki ennek az expedíciónak. Kiállunk a helyi hasznos dolgok mellett is, a TTC labdarúgó-szakosztályának nyújtunk a napokban támogatást.

G.N.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!