Kerthelység

2008. szept 21.

Bálinti Sokadalom

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Forró volt a hangulat!

Amikor szeptember hetedikén reggel 6 órakor kiléptem az erkélyre és szippantottam egy nagyot a hajnali illatokból, már érlelődött bennem a gyanú, hogy az elmúlt száz év legforróbb szeptemberi napjára ébredtünk ezen a napon. Más alkalommal valószínűleg örültem volna egy ilyen szép napos szeptemberi vasárnapnak. Ma azonban gondolkodóba ejtett a hőmérőben lassan, de biztosan felfelé kúszó higanyszál látványa. A Bálinti Sokadalom Kistérségi Pörköltfőző Versenyére készültünk, a Kerthelység színeiben.

Mivel a Veni Sancte (tanévnyitó mise) is erre a délelőttre esett, ezért csaknem negyedórás késéssel érkeztünk a Munkácsy Mihály Művelődési Ház udvarára. Nem kis aggodalommal tapasztaltuk, hogy a versenytársak már teljes számban felsorakoztak, és a legtöbb bogrács alatt már vidáman pattog a tűz. Legyűrve kezdeti megilletődöttségünket, azonnal nekiláttunk a három kiló marhalábszár elkészítésének. Közben át-át lestünk a versenytársak bográcsaiba, és elismeréssel adóztunk a láthatóan jól összeszokott, profi főzőcsapatok munkája előtt. A versenyzőknek mintegy három óra állt rendelkezésükre a pörkölt elkészítéséhez. Ez idő alatt nem csak az étel főtt puhára, hanem a szakácsok és kukták serege is a tüzek mellett. Utóbbiak szerencsére sűrűn hűtötték magukat gyöngyöző, habos, hideg sörökkel. Négy óra előtt nem sokkal el is készültek a művek, és elindult a szigorú zsűri – neves törökbálinti vendéglátós szakemberekkel az élen –, hogy kiválassza a legjobban sikerült étkeket. Aztán még ki sem hevertük az zsűrizés izgalmait, a Varga Banda Társulat gólyalábas vándormutatványosainak színes, hangos bevonulásával meg is kezdődött a Bálinti Sokadalom műsora. A nagy meleg ellenére sokan kíváncsiak voltak a fellépő művészekre, és a közönség örömmel vett részt a közös játékokban is. Ezután következett a várva várt eredményhirdetés. Az első díjat a herceghalmi Mosolysziget igazán különleges káposztás pörköltje vitte el. Második lett a törökbálinti Arany Alkony Idősek Otthonának csapata, akik a tavalyi aranyérem mellé vihették haza a mai elismerést A harmadik díjat a Cigány Kisebbségi Önkormányzat színeiben versenyző társaság tagjai vehették át Turai István polgármestertől.
Miközben mi a pörköltet osztottuk, körülöttünk javában folyt a mulatság. A Kolompos Együttes Vitéz Levente című előadásával az egész gyereksereget a színpad elé ültette. Sokan ügyeskedtek Szinkulics Ági kézműves asztalainál is. A Babtekergő Bábtársulat érdekes játékaival mindenki próbára tehette ügyességét. A nagy forróság ellenére szinte minden játéknál volt egy kis sorban állás. Meg kell még megemlítenem a férfias sörivó verseny eseményeit, ahol is nyolc bátor férfiember vállalkozott rá, hogy a lehető legrövidebb időn belül magába döntse az egyliteres söröskancsó tartalmát. A rajtjel elhangzása után a fiatalabb versenyzők szédületes sebességgel láttak neki a kellemesen habzó ital eltüntetésének, ám a mezőny két nyugdíjas versenyzőjének még volt ideje ivás előtt koccintani is! Bár így kicsit lemaradtak, sőt jóval a verseny után még mindig volt a korsójukban a serből, nálam abszolút ők voltak a nyerők!

Nyíri Erzsi


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!