Kerthelység

2011. ápr 30.

Fókuszban a családok és az oktatás ügye

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Solti Ferenccel, a törökbálinti KDNP Pest megyei küldöttjével

Közel egy év telt el az országgyűlési választások óta. Az országos politikai életben gőzerővel zajlanak az események, új alkotmányunk hamarosan elnyeri végleges formáját. De nem csak a nagypolitika műhelyeiben folyik lázas munka. A Kereszténydemokrata Néppárt törökbálinti szervezetében is erős elhatározás született, a párt a jövőben aktívan hozzá kíván járulni a helyi közéletben folyó munkához. Solti Ferenccel, a párt megyei küldöttjével a tervekről és feladatokról beszélgettünk.
Hogyan épül fel a KNDP jelenlegi szervezete?
Hasonlóan a többi demokratikus elven felépülő párthoz, a KNDP alapját is az egyes településeken létrejött alapszervezetek alkotják. A helyi szervezetek tevékenységét az elnök fogja össze, ő irányítja a munkát. Minden szervezetnek van titkára az adminisztratív feladatok ellátására, illetve megyei küldöttje, aki a megyei választmányban képviseli a tagság véleményét, közvetítő szerepet tölt be a tagság és a megyei vezetés között. Megtisztelő, hogy a tavaly novemberi tisztújításon a helyi tagság engem választott erre a pozícióra.
Hogyan határozná meg a KNDP helyzetét az országos, illetve a helyi politikában?
A KNDP önálló párt. Elsősorban a tagok világnézete, a keresztény szellemiség jegyében megfogalmazott célok elérése érdekében tevékenykedik, a Fidesszel erős szövetségben, de önálló pártként. Ugyanez érvényes a helyi politikára is.
A KNDP sokak fejében az idősebb generáció pártjaként él. Ön mit gondol erről?
A Kereszténydemokrata Néppárt történelmi párt, az 1944–1949 között működő Demokrata Néppárt szellemi utódja. 1989-ben a pártot főként a DNP volt képviselői szervezték újjá, akik akkor már valóban nem a legifjabb generációt képviselték, legalábbis ami a korukat illette. Viszont a párt által vallott eszmeiség, a keresztény emberkép, az emberi méltóság, a személy szabadsága, a családok fontossága, a kereszténység etikai és lelki értékei mind olyan alapvető, soha el nem avuló értékek, amelyek életkortól függetlenek. A KDNP-nek már van ifjúsági tagozata is. Az IKSZ, vagy­is Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség igen jelentős közéleti, politikai munkát végez, két országgyűlési képviselőjük is ül a KDNP-frakcióban. Hozzánk legközelebb Budaörsön működik szervezetük, szintén nagyon jól.
Törökbálinton nincs ilyen csoport. Mi ennek az oka?
Törökbálinton élénk a keresztény közösségi élet, erős csoportok vannak, amelyek azonban inkább vallási alapon szerveződnek. A KDNP pedig egy párt. Sokan nem akarnak részt venni a politikában, mivel úgy vélik, a politika hatalomorientált. Ezt én másként látom. A közösségért tenni rendkívül fontos és igen nemes feladat. Felelősséggel tartozunk egymásért és ez véleményem szerint különösen helyi szinten értelmezhető. Törökbálint, hála Istennek még olyan város, ahol az emberek ismerik egymást, beszélgetnek, van kapcsolat közöttük. Egy ilyen közösségben sokkal jobban meghatározhatók a helyi célok, amelyek egységbe kovácsolják a lakosságot és az érdekükben tevékenykedő helyi politikai erőket egyaránt. Ehhez a munkához igen nagy szükség van a stabil értékrenddel, határozott világnézettel rendelkező fiatalokra, akik hajlandók tenni is azért a jövőért, amelyben élni szeretnének.
A KDNP most országos szinten nagy hangsúlyt helyez arra, hogy rendezvényeken, országos és helyi sajtómegjelenéseken keresztül jobban megismertesse és vonzóvá tegye a fiatalok számára a kereszténydemokrácia nagyon is modern alapelveit. Hadd említsek most csak egy gondolatot a párt alapelvei közül, direkt nem a legismertebbet. A szabadságról mint alapértékről többek között ezt vallja a párt: „A KDNP természetesnek tartja a nézetek, felfogások sokféleségét, a társadalom pluralizmusát – világnézeti síkon is –, és ezt a személy szabad önkifejezéseként értékeli. Elengedhetetlennek tartja a különböző nézetek tiszteletben tartását, a toleranciát mint a modern társadalmi együttélés nélkülözhetetlen elvét.”
Azt gondolom, ez kiváló alap a közös célok eléréséhez.
Önök milyen rendezvényekkel, programokkal próbálják megszólítani a törökbálinti polgárokat?
A KNDP programjának fókuszában mindig is a család és az oktatás ügye állt. Igyekeztünk olyan programokat szervezni, amelyek e két témakörben közérdeklődésre tarthatnak számot.  A hazai politikai élet legjelentősebb keresztény politikusait sikerült megnyerni előadónak, járt már Törökbálinton többek között dr. Semjén Zsolt, dr. Mikola István és dr. Hoffmann Rózsa is. Legutóbbi rendezvényünk a februári Családi nap a művelődési házban nagyon jól sikerült.  A rendezvényen jelen volt Harrach Péter Pest megyei elnök, a párt parlamenti frakciójának vezetője. Előadást tartott prof. dr. Mészáros József, az országos nyugdíjbiztosítási főigazgató. Amíg a felnőttek az előadást hallgatták, a gyerekeket a játszóházban vártuk érdekes programokkal, este pedig a Non-Stop vokálegyüttes koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.
Kellemes és hasznos programok tehát jól keveredtek a KNDP családi napján. Mit terveznek legközelebb?
Május 25-én a művelődési házban prof. dr. Pályi Gyula előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Torinói lepellel kapcsolatos kutatásairól, amelyről a közelmúltban könyvet is megjelentett. Ez az előadás is méltán tarthat számot érdeklődésre, hiszen a lepel nemcsak a keresztény vallás egyik fontos ereklyéje, de a tudományos kutatások egyik legtöbbet vizsgált tárgya is. Reméljük, minél többen eljönnek majd meghallgatni ezt az érdekes előadást is.

Perjés Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!