Kerthelység

2011. ápr 30.

Széchenyi Kártyával egyszerűbb pályázati támogatáshoz jutni

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Aki pályázott és nyert már uniós támogatást, saját tapasztalatából tudja: nemcsak a meglehetősen körülményes bürokráciával, hanem az elnyert támogatás elhúzódó kifizetésével is számolnia kell.
A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel segítségével egyszerre hidalhatók át a forráshiányból és a likviditási nehézségekből fakadó akadályok.

A Széchenyi Kártya program olyan hitelkonstrukciókat kínál, amelyek célja, hogy segítsék a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat finanszírozási, likviditási problémáik leküzdésében. A program keretében egyszerűsített eljárású, kedvezményes kamatozású, államilag támogatott, szabadon felhasználható hitelek vehetők igénybe.
A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, a Széchenyi Beruházási Hitel, valamint a Széchenyi Forgóeszközhitel mellett április 1-jétől két olyan konstrukciót vezetnek be, amelyek az Új Széchenyi Terv pályázatain indulni szándékozó vállalkozások helyzetét hivatottak megkönnyíteni.
A gazdálkodó szervezeteknek kiírt valamennyi pályázat megköveteli, hogy annak benyújtója önerővel is rendelkezzen. Különösen a Pest megyében, Budapesten működő vállalkozásokra igaz, hogy egy-egy jó ötlet, ígéretes fejlesztés azért nem tud megvalósulni, mert a pályázó nem tud folyó kiadásai mellett 60-70 százalék önerőt biztosítani. A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel célja az európai uniós források nyújtotta támogatások kkv-k általi könnyebb elérése a saját forrás nagyobb részének biztosításával. A konstrukció keretében igényelhető hitel összege maximum 50 millió forint lehet, és a pályázati önerő legfeljebb 75 százalékát fedezheti.
A pályázati szakértők és a gyakorlott pályázók számára szintén ismert, hogy a pozitív elbírálás még messze nem jelenti az elnyert támogatáshoz való hozzájutást. A pályázatok utófinanszírozása miatt az odaítélt pénzhez ténylegesen csak szakaszosan, teljesített számlák birtokában és kifizetési kérelmek benyújtását követően lehet hozzáférni. Az ebből fakadó likviditási gondok feloldását célozza meg a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel, amely – ahogy az elnevezéséből is kitűnik – az elnyert uniós forrásokat előlegezi meg.
Ez egy szintén támogatott hitelkonstrukció, amely abban segít, hogy az elnyert pályázati támogatást a nyertes pályázó fel is tudja használni. A projektek lebonyolításában jártas Körics Euroconsulting pályázati szakértő szerint ennek a hitelformának az egyik legfontosabb előnye a rugalmassága. Az elnyert támogatást igazoló okirat birtokában már igényelhető, és elnyerhető a hitel, így lehetővé válik a pályázati projekt lebonyolítása, a keletkező számlák kifizetése.
A fejlesztés előtt álló vállalkozásoknak érdemes tájékozódni az Új Széchenyi Terv aktuális pályázati kiírásairól, hiszen a vissza nem térítendő támogatások és a bemutatott hitelkonstrukciók kombinációjával most minden eddiginél könnyebbé vált a tervezett projektek, beruházások megvalósításához szükséges források előteremtése. A megfelelő kiírás megtalálásához, a pályázati dokumentáció összeállításához és a Széchenyi Kártyával kapcsolatos ügyintézéshez célszerű szakértői tanácsadást igénybe venni.

Körics Euroconsulting
1092 Budapest, Ráday u. 15.
Telefon: 061-202-3872
Telefax: 061-202-3875
E-mail: info@korics.hu
Web: www.korics.hu



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!