Kerthelység

2011. ápr 30.

A háztartási hulladék környezettudatos felhasználása

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A Biofilter Zrt. tevékenysége és rendszere Európa-szerte egyedülálló, különleges, szociálisan felelős és környezettudatos. Központja itt, Törökbálinton található, folyamatosan szépül és bővül. Legújabb beruházásuk egy rendezvényterem építése, amely remélhetőleg nemcsak a vállalat büszkesége lesz, hanem Törökbálint városképének fejlődéséhez is hozzájárul. Simon Anitát, a cég termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettesét kérdeztem munkájukról.
Mikor alakult a Biofilter Környezetvédelmi Zrt., és milyen céllal hozták létre?
Cégünk 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy elhasznált növényi olajat gyűjtsön be, dolgozzon fel és hasznosítson újra.
Hányan dolgoznak a cégnél?
Majdnem száz munkatársunk van, ebből közel negyvenen dolgoznak a törökbálinti telephelyen. Sok kollégánk Törökbálinton is lakik, hiszen szívesen foglalkoztatunk helybelieket. Az elvünk az, hogy aki közelről jön, és kevés időt kell utazással töltenie, ráadásul jó körülmények között dolgozhat, az mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkáját a lehető legjobban végezze.
Hogyan lehet újra felhasználni az elhasználódott étolajat?
Kezdetben takarmányozási célra használták ezt az alapanyagot. 2000-től először Németországban és Ausztriában, később Magyarországon is kialakultak azok a biodízel-technológiák, amelyek a feldolgozott, tisztított használt növényi olajat hasznosítani tudják.
Budapesten és Pest egyén kívül távolabbi helyszínekről is folytatnak begyűjtő tevékenységet?
Tevékenységünket országos lefedettséggel végezzük, évek óta piacvezetők vagyunk az országban. Törökbálinton van a központ, illetve a logisztikai bázis, vidéki telephelyeinken pedig a begyűjtő, illetve a feldolgozó üzemek vannak. Ez azt jelenti, hogy az országban egyedül nekünk van a csévharaszti üzemünkben újrahasznosítási engedélyünk. Itt dolgozzuk fel az egész ország területéről begyűjtött hulladékokat. Törökbálinton az adminisztrációs hátteret biztosítjuk a tevékenységünkhöz, valamint innen szervezzük a logisztikai feladatainkat. Az országban a begyűjtési feladatot teljesítő gépjárműveket innen, a központból folyamatosan figyelemmel kísérjük GPS segítségével. Így pontos információnk van a begyűjtés menetéről, amit nagy pontossággal dokumentálunk is.
Hová kerül az összegyűjtött használt olaj?
A gyűjtőjáratokkal a hulladék a feldolgozóbázisokra kerül. A feldolgozott végtermék 2004 óta az európai uniós jogszabá­lyok szerint már nem használható takarmányozási célra, ezért a végtermék-értékesítés is az energiaágazat felé fordult. Így napjainkban már kizárólag ipari célra, biodízelolaj gyártására használják az újrahasznosított étolajat. Szintén uniós előírás, hogy az országban forgalomba hozott dízelolajnak milyen százalékban kell biodízel-üzemanyagot tartalmaznia. Mi gyűjtjük be az olajat a nagy gyorsétteremláncok egységeiből, sok étteremből és vendéglátóegységből is.
Elmondaná néhány szóban, hogyan lesz a használt olajból a dízelüzemű autók üzemanyagához keverhető biodízelolaj?
A használt olajat hatvanliteres hordókban szállítjuk a feldolgozóüzembe. Itt a feldolgozó folyamat elején egy használt olajjal teli gyűjtőhordó lép a rendszerbe, az automata gépsor végén pedig egy tisztított, további feldolgozásra kész használtolaj-terméket és egy teljesen tiszta gyűjtőedényt kapunk, amelyet aztán újra kihelyezünk a gyűjtőegységekbe. Elsősorban tehát a gasztroszektor igényeit szolgáljuk ki. Napjainkban azonban új igény jelentkezik a lakosság részéről is. Hiszen a háziasszo­nyok is egyre környezettudatosabban igyekeznek gyűjteni a háztartásukban keletkezett hulladékot. Így a műanyag, a papír- és a fémhulladék után most már igény van a használt háztartási olaj szeparált gyűjtésére is.
Ez azt jelenti, hogy bárki elhozhatja önökhöz a konyhájában keletkezett olajhulladékot?
Igen, így van. Az igényekhez alkalmazkodva a törökbálinti telephelyen már most is átvesszük az összegyűjtött és hozzánk elhozott használt étolajat. Ehhez nincs szükség speciális gyűjtőedényre sem, megfelelő, ha egy régi olajos üvegbe, vagy pet-palackba zárva hozzák el hozzánk a hulladékot. Törökbálint ebből a szempontból kényelmes helyzetben van, hiszen itt vagyunk helyben, de az ország többi városában is szerettük volna kiszolgálni a lakosság ezen igényeit. Ezért szerződést kötöttünk a Mollal. Ennek a szerződésnek a keretein belül májustól országosan negyven benzinkúton fogják gyűjteni a lakosságtól a használt étolajat. Az összegyűjtött olaj feldolgozását a Biofilter végzi, a keletkezett végterméket pedig a hazai biodízelüzemek hasznosítják majd.
A használt olajon kívül foglalkoznak még más anyagok feldolgozásával is?
Az étolajon kívül cégünk konyhai hulladék feldolgozásával is foglalkozik. Mivel az uniós jogszabályok szerint az éttermekben, nagy konyhákon keletkező hulladékot, moslékot már tilos állati takarmányozási célokra használni, az így keletkezett hulladék feldolgozására is megoldást kellett találni. A konyhai hulladékot, hasonlóan az étolajhoz, szintén hatvanliteres hordókban gyűjtjük, és a feldolgozóüzemünkbe szállítjuk. Itt erjesztéses technológiával biogáz előállítására közvetlenül alkalmas terméket állítunk elő belőle. A biogázból elektromos energiát termelnek. A Fővárosi Csatornázási Művek például teljes egészében a biogázból termelt energiával látja el saját telephelyét.
A közeljövőben egy új, bemutató épület megépítését tervezik a törökbálinti telephelyen. Miért van erre szükség?
Európában kevés miénkhez hasonló rendszer működik. Nemcsak a begyűjtő rendszer, de az ehhez kapcsolódó adminisztratív háttér is mintaértékű. Például Hollandiában és Belgiumban is tartottunk előadásokat az általunk felhasznált módszerekről. Tagja vagyunk annak a Belgiumban székelő szervezetnek is, amely az európai uniós tagállamok környezetvédelmi cégeit tömöríti. A hatszáz cég között a szerves hulladékokkal foglalkozó munkacsoportban a Biofilter képviseli hazánkat. Ez a munka plusz terheket ró ránk, hiszen közvetíteni kell azokat az elképzeléseket, amelyeket Brüsszel megalkot. Így nemcsak a gazdasági, hanem a szervezetben betöltött szerepünk kapcsán is több olyan rendezvény megszervezését és lebonyolítását kell megoldanunk, amelyekhez a jelenlegi irodánk már nem nyújt megfelelő helyszínt. Ezért döntött úgy a vállalat vezetése, hogy egy új, nagyobb rendezvények befogadására is képes rendezvénytermet épít a törökbálinti telephelyen. Reméljük, hogy egy szép épület megépítése mindenképpen javítja majd a telephely, így Törökbálint képét is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!