Kerthelység

2011. ápr 30.

Szakmai nap a megújuló energiákért

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A hőszivattyús földhőhasz­nosítás aktualitásai az ÚSZT indításakor önkormányzatok és közintézményeik részére címmel március 22-én Törökbálint Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala közreműködésével a Munkácsy Mihály Művelődési Házban tartott konferenciát a HGD Kft .
A rendezvényt Hajdu Ferenc alpolgármester köszöntötte, aki a törökbálinti három hőszivattyús megújulóenergia-hasznosítási projektet büszkén ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Kiemelte, hogy a törökbálinti önkormányzat továbbra is elkötelezett a hőszivattyús projektek mellett. Tevékenységüket a megújuló energiák terén egyfajta missziónak tekinti és megköszönte a HGD Kft. eddigi aktív, elkötelezett és sikeres munkáját a megújuló energiák alkalmazása területén.
A többségében önkormányzati műszaki és környezetvédelmi szakemberek, polgármesterek, alpolgármesterek érdeklődéssel hallgatták az elméleti előadásokat a földhős hőszivattyús projektek teljes megvalósításának vertikumáról az energiaaudittól a hőszivattyús rendszerek tervezési, engedélyezési, megvalósítási és üzemeltetési kérdéséig bezárólag.
Az előadások közben az önkormányza­tok részéről gyakorlati kérdések is felmerültek, amelyekre a szakemberek válaszoltak. Ezek közül ki kell emelni Simon Tamás (Energia Központ Kht.) előadásához kapcsolódóan a pályázati lehetőségek részletes tárgyalását. A szakmai nap zárásaként a meghívottak látogatást tehettek a Telenor Házban és megtekinthették a HGD Kft. által tervezett és kivitelezett hőszivattyús fűtő-hűtő rendszert.
A Telenor képviseletében Haláchy Ferenc üzemeltető mérnök a látogatóközpont termében részletes tájékoztatást adott, kivetített előadással, az egész épület megújulóenergia-koncepciójáról, benne a hőszivattyús rendszer működésének eddigi eredményeiről. Ennek lényeges megállapítása, hogy a hőszivattyús rendszer eddig hozza az elvárt energia- és szén-dioxid-megtakarítást, és a beruházás állami támogatás nélküli költsége várhatóan tíz éven belül megtérül.

A Hidro-Geodrilling Kft. (HGD Kft.) 1996-ban alakult. Alapítója és tulajdonosa Ádám Béla magánszemély, aki a hazai és nemzetközi olajkutatásban, főleg fúrási és energetikai szakterületen több mint harmincéves éves tapasztalattal rendelkezik.
A HGD Kft. az elmúlt években a hőszivattyús szakterületen az egyik meghatározó és piacvezető szolgáltatóvá vált. 2005–2011 között eddig az országban a legtöbb földhőszondát a társaság fúrta, és építi több megawattal a hőszivattyús rendszereket. Megalakulásuk óta több mint 10 ezer kW beépített hőszivattyús teljesítménnyel és 200 ezer méter földhőszonda-telepítéssel büszkélkedhetnek országszerte. A cég az Elmű-Émász Csoport kiemelt partnercége lett, így minősített partnerként segítik ügyfeleit a geotarifa-igénylésnél.
Fő tevékenységeik:
• hőszivattyús fűtési, hűtési, melegvíz-szolgáltatási rendszerek tervezése, engedélyeztetése, pályáztatása, komplett kivitelezése, függőleges zárt szondás vagy nyitott vízkutas megoldással, a családi házaktól a nagy irodaházakig (8–1000 kW) vagy szükség esetén nagyobb teljesítményig;
• komplett épületfűtések, hűtések tervezése és kivitelezése: fal, mennyezet, szegély, fan coil fűtési rendszerekkel;
• geotermikus szondateszt;
• földtani, vízföldtani szakértés, tervezés, engedélyeztetés;
• bányászati-műszaki szakértés, tanácsadás;
• fúrási munkák tervezése, engedélyeztetése, vízkutak fúrása, vízfigyelő monitoring-kútrendszerek telepítése;
• egyéb kutatófúrási munkák kivitelezése (kavicskutatás).

Címünk:
1141 Budapest, Zsigárd u. 21.
Telefon: (06-1) 221-1458
Fax: (06-1) 422-0004
Mobil: (06-20) 539-1337
(06-20) 589-7518
E-mail: info@hgd.hu
www.hgd.hu



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!