Kerthelység

2011. ápr 30.

Városunkban tartották a CseppSztár selejtezőjét

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

A Munkácsy Mihály Művelődési Ház adott otthont a CseppSztár elnevezésű tehetségkutató verseny selejtezőjének. A CseppSztár hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek nyújt bemutatkozási és a nyerteseknek továbbtanulási lehetőséget ének, tánc és hangszeres előadó művészeti kategóriákban.

Az országos versenyen közel 90 gyermek lép fel, akik 12 város 17 intézményéből küldték be jelentkezéseiket. A gyermekek számára a pozitív példamutatás érdekében olyan ismert hazai előadóművészek lesznek a zsűriben, mint Meggyes Ádám zenész, Kántor Kata táncos, koreográfus és Szamosi Zsófia színésznő.
Mint azt Szentiványi Kingától, a verseny szervezőjétől megtudtuk, a CseppSztárt két egyformán fontos ok miatt hozták létre. Az egyik, hogy a gyermekeknek egy csodálatos élményt adjanak a szereplésük révén, a másik a továbbtanulási lehetőség az igazán tehetségesek számára. A szociális intézményeket arra kérték, hogy minden érdeklődő gyermeket nevezzenek a CseppSztárba, ne csak a tehetségeseket, hiszen a gyerekeknek maga a szereplési lehetőség is megmozgatta az életét, és jó látni a sok gyermeket, ahogy tervezik a fellépésüket, ahogy gyakorolnak és együttműködnek egymással. A szervezők a versenyen legjobb eredményt elért három gyermek számára az adott művészeti ágban továbbtanulási lehetőséget biztosítanak. A gyerekek az egész ország területéről ingyenesen nevezhetnek, a nevelésükről gondoskodó intézmények által.
A verseny három fordulóból áll. A gyerekek először a selejtezőben mutatják be tudásuk. A selejtező célja, hogy a zsűri felmérje a tudásukat és a tehetségesek jussanak tovább az elődöntőbe. A selejtezőben közel 90 gyermek lép színpadra több mint 50 produkcióval. Az előadók többsége tánc és ének kategóriában nevezett be.
A versenyen olyan hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek indulnak, akik intézményekben laknak. Ennek oka családjuk nehéz gazdasági helyzete, szociális problémája, vagy betegségük, amelynek terhét a család nem tudja egyedül kezelni. Társadalmi és szociális helyzetük, illetve környezetük sok esetben nem inspirálja őket, nem támogatja kibontakozásukat. A szervezők célja, hogy ezek a gyermekek érezzék, a társadalom nem fordul el tőlük, támogatja őket, és ők is a társadalom hasznos tagjává válhatnak, és hogy érdemes egy cél érdekében dolgozni és küzdeni: van és lehet eredménye. A versenyről egyébként az A38 hajón megrendezésre kerülő elődöntőbe 30 produkció jutott tovább, de a szervezők biztosak abban, hogy a versenyen részt vevő tehetséges fiatalok közül a következő években többen is feltűnnek majd a televíziócsatornákon és nagy rendezvények színpadain.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!