Kerthelység

2011. ápr 30.

Gerinctorna a DNS Sport- és Szabadidőközpontban

Írta: admin Kategória: SPORT

Megelőzni könnyebb

Megelőzni könnyebb, mint gyógyítani! Biztosan igaz ez korunk gyakori mozgásszervi betegségeire, a gyakori hát- és ízületi fájdalomra, gerincferdülésre. A DNS Sport- és Szabadidőközpont programkínálatában megtaláljuk a hátfájósoknak, illetve a fájdalmakat megelőzni kívánóknak  kifejlesztett mozgásformát is. Budai László edzővel beszélgettünk.
Gerinctorna – mit takar pontosabban ez a kifejezés?
Valójában inkább tartásjavító tornának kellene neveznünk, hiszen az elsődleges cél, hogy az izmok mobilizálásával és erősítésével javuljon a résztvevők testtartása, kondíciója, és így elkerüljék, megelőzzék a fájdalmakat okozó deformitások kialakulását.
Milyen gyakorlatokat végeztek az edzéseken?
A hagyományos gimnasztikai gyakorlatokat végezzük. Elsősorban a minőségre törekszünk. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül a gyorsaság vagy egy-egy gyakorlat elvégzésének a száma a lényeges, hanem az, hogy a feladatot pontosan, megfelelő tartással végezzük a kívánt hatás elérése érdekében. Éppen ezért például bár szól zene a teremben az edzés alatt, ez elsősorban lassúbb, nyugodtabb számokból áll, és inkább aláfestő, hangulatteremtő szerepe van, így nem kell tartani az ütemet.
Miért jobb ezeket a gyakorlatokat itt az edzőteremben, mint mondjuk otthon a szőnyegen vagy a kertben a füvön végezni?
Ha valaki már begyakorolta a helyes mozdulatokat, akkor önállóan is jól el tudja végezni. De a tapasztalat inkább az, hogy bár az illető azt hiszi, hogy mondjuk, tökéletes fekvőtámaszt csinál, valójában a rossz technika, rossz tartás miatt szinte hatástalan az erőlködése. Az edzőteremben azért van ott az edző, a szakember, hogy folyamatosan javítsa, irányítsa az edzésen a gyakorlatok végzését egészen addig, amíg a helyes tartás szinte „beleég” a gyakorlatot végző agyába, mozdulataiba. Ezenkívül egy jól felszerelt edzőteremben, itt a DNS-ben is számos olyan segédeszköz áll rendelkezésre, amelyek használata sokkal hatékonyabbá és nem utolsósorban változatosabbá, érdekesebbé teheti az edzéseket. A különböző súlyzók, gumikötelek, labdák használata szinte végtelen variációt tesz lehetővé. Jelentős szerepük van a tükröknek is, amelyekben nagyon jól látszik, hogy az a tartás, amiről gyakran azt hisszük, hogy megfelelő, valójában sok kívánnivalót hagy maga után. És persze ne felejtsük el a társaság jelentőségét sem! Egy jó hangulatú edzésen a résztvevők egymást is inspirálják, biztatják. Így sokkal könnyebb legyőzni az esetleges fáradtságot vagy lustaságot.

A Kerthelység értékelése a gerinctornaedzésről
Pozitívumok:
– követhető, kellemes tempó
– egyszerű gyakorlatok
– sokféle segédeszköz
– szakszerű, mindenre odafigyelő,
türelmes edző
– fáradt, ropogó gerincünknek
nagyszerű felüdülés
(edzés után néhány centivel mindig magasabbnak érzed magad)
Negatívumok:
– a pörgősebb edzéshez szokottabb közönség talán kicsit lassúnak találhatja a tempót
– a lüktető ritmusokat kedvelőknek hiányozhat a zenei inspiráció

Milyen korosztályt vársz az edzéseidre?
Gyakorlatilag minden korosztálynak ajánlom ezt a fajta mozgást. Fiatal- és serdülőkorban, a növekvő izmok és csontozat helyes fejlődésének segítésére is jól használható ez az edzésmód. Volt olyan fiatal vendégünk, akit a szülei küldtek hozzánk éppen ebből a megfontolásból. A dolgozó korosztály, az ülő munkát végzők szintén szívesen járnak ide, hiszen a minden­na­pokban elgémberedett, megfeszült, izmoknak, a helytelen tartás következtében elfáradt gerincnek a kíméletes mozgatás felüdülést jelent, és megelőzi a tartós fájdalommal járó elváltozások kialakulását. A középkorú vagy idősebb korosztály is bátran jöhet hozzánk, hiszen mindenki a saját erejének, egészségi állapotának megfelelő ütemben végezheti a gyakorlatokat, fokozottan ügyelve azok hatékony és biztonságos elvégzésére.
Az is jöhet, akinek esetleg valamilyen kialakult betegsége, például gerincferdülése vagy meszesedése van?
Természetesen akut betegségekkel, mondjuk lázasan vagy orvosi ellenjavallat esetén nem tanácsos még a sportolásnak ezt az aránylag kíméletes formáját sem megpróbálni. Az említett esetekben, mint a gerincferdülés vagy meszesedés viszont ez a fajta edzésmód kimondottan jótékony hatású lehet. Persze nagyon fontos, hogy az edző is tisztában legyen az egyes vendégek egészségi állapotával, az esetleges meglévő betegségekkel, hiszen csak így tudja összeállítani az egyénre szabott edzésprogramot. Mivel egyben gyógytestnevelő is vagyok, sokat tudok segíteni ilyen esetben is.
A DNS-ben minden hétfő délután van csoportos gerinctorna. Jöhetnek hozzád a vendégek személyi edzésre is?
Igen van lehetőség arra is, hogy egyénileg foglalkozzak a vendégekkel. Ennek előnye, hogy egy teljes órán keresztül csak az adott „páciensre” tudok figyelni, így a foglalkozás még hatékonyabban szolgálja a vendég egészségét, és fejlődését.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!