Kerthelység

2011. márc 31.

Achilles-Med egészségmegőrző program Törökbálinton

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A kistérség szolgálatában

A mozgásszervi panaszokról talán kevesebb szó esik, mint a szív- és keringési, illetve daganatos betegségekről, pedig mindennapi életünket – nem utolsósorban munkaképességünket – akár súlyosan is megkeseríthetik csontjaink, ízületeink megbetegedései, fájdalmai.


Kevesen tudják, de a világ számos országában a munkából kiesett órák száma ezekben a betegségekben több, mint az egyéb, súlyosabbnak tűnő betegségekben.
Ezeket a tényeket is figyelembe véve Törökbálinton az utóbbi két évben az Achilles-Med Gyógyászati Segédeszköz Szak­üzlet és az ott működő mozgásszervi szakorvosi rendelő egyre nagyobb hangsúlyt helyez a gyógyító tevékenység mellett a prevenciós (megelőzést segítő) munkára.
Dr. Elek Emil Miklós ortopéd szakorvos gerincgyógyász kiemelt fontosságú­nak tartja, hogy már gyermekkorban felismerjék a súlyosabb láb- vagy ge­rinc­de­for­mi­tá­sokat, mielőtt felnőttkorban ezek komoly panaszokat okoznának.
A kis gyógyászati központban ezért rendszeresen végeznek csecsemő-csípővizsgálatokat is a csípőficam megelőzésére, szűrésére.
Idősebb korban is beszélhetünk megelőzésről, bár ilyenkor a már meglévő panaszok ismételt megjelenésének, kiújulásának kell gátat vetni életmódtanácsokkal, a megfelelő mozgások megtanításával (speciális gyógytorna, masszázs terápia, somatika).
Annak érdekében, hogy bizonyos szűrővizsgálatokat (lábboltozati rendelleneségek, közismertebben „lúdtalp” vagy „bokasüllyedés”) automatizálni lehessen, a gyó­gyászati bolt saját erőforrásaiból digitalizált, számítógépes talpvizsgálót is működtet.
Az értékes berendezés arra is módot ad, hogy kisebb deformitások esetén – ha a szakorvosi vizsgálat nem feltétlenül szükséges – a korrekciót el lehessen végezni (gyógycipő). A különböző súlyosságú lábdefor­mi­tá­sok­hoz speciális gyógybetétek széles választéka áll rendelkezésükre.
Megoldódott az egyedi méretvétellel készült, a beteg saját lábára – mintavétel alapján – egyedileg készült gyógycipők elkészítése, amire eddig nem volt lehetőség.
A tényleges gyógyító munkába nemcsak szakorvos, hanem gyógytornász, mozgásszervi rehabilitációs szakember, masszőr és fizikoterapeuta szakember (UH, magnetoterápia) is bekapcsolódik. Mód van arra, hogy azokat a kiegészítő vizsgálatokat (labor, rtg., CT, MRI stb.), amelyek a gyógyító munkához ma már nélkülözhetetlenek (és állami támogatást élveznek), finanszírozottan kaphassák meg a gyógypontot felkereső betegek.
Az üzletben – ez ugyancsak jól illeszkedik a megelőzést szolgáló programhoz – a világ egyik legkorszerűbb gördülőtalpas cipőjét forgalmazzák. Ezeknek a cipőknek – általában – a láb és az alsó végtag izomzatának aktív serkentésével nemcsak a haránt- és bokasüllyedésből származó panaszok megelőzésében, hanem az igen gyakori térd- és csípőkopás, valamint a derékfájások gyógyításában is jelentős szerepük van.
Nagyon fontos, hogy a gyógyító munkához szükséges gyógyászati segédeszközigények a legkorszerűbb európai és hazai cégektől helyben kielégíthetők. Az ehhez szükséges vényeket – orvosi vizsgálatot követően – a gyógypont ortopéd szakorvosa fel tudja írni, és természetesen helyben meg is vásárolhatók.
Bár a kormányzat komoly erőfeszítéseket készül tenni, hogy a prevenciós gyógyító munkát helyezze előtérbe, a gyógypont munkája – egyelőre – nem finanszírozott. Ennek tükrében az Achilles-Med mindent megtesz, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a kistérség anyagi helyzetéhez igazítsa az igényes szolgáltatások díjtételeit.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!