Kerthelység

2011. márc 31.

Egy hatékony kombináció a testedzésben: Cross Training

Írta: admin Kategória: SPORT

Gondoltak már valaha arra, milyen lenne, ha egy gepárdot egy oroszlánnal kereszteznének? Egy olyan „szuper ragadozó”, amely egyszerre bírja az oroszlán erejét, kitartását, és a gepárd gyorsaságát, ruganyosságát.

Aki látni szeretné, milyen lehet, sőt maga is ilyenné szeretne válni, annak nem kell mást tennie, mint rendszeresen ellátogatni a DNS Sport- és Szabadidőközpont Cross Training edzéseire. Ezt a különleges edzésmódot Sódar László edző mutatja be nekünk, aki – mint ezt saját szemünkkel láttuk – maga is rendelkezik a fent említett vonzó tulajdonságokkal.
– Miért „kereszt” edzésnek hívják ezt a fajta mozgást?
– Különböző mozgásformákat egyesít, illetve felváltva alkalmazza az egyes izomcsoportokat erősítő és az állóképességet növelő gyakorlatokat. Ez annyit tesz, hogy a gyors, emelt pulzusszámot igénylő gyakorlatokat váltogatjuk az erősítő gyakorlatokkal. Egyben több sportágnak is a „keresztezése”. Alapjaiban sok mindent felhasznál a bokszedzések tematikájából. De én például az evezős korom terembeli edzéseiből megszokott, megszeretett mozdulatokat, gyakorlatokat találtam meg benne újra.
– Mi hasonlít benne például a boxra?
– Az egyes gyakorlatokat nem ismétlésszám, hanem időtartam szerint csináljuk. Egy-egy menet körülbelül másfél perces. Ezt követi a tizenöt vagy harminc másodperces pihenés, attól függően, hogy kezdő vagy haladó csoportról van szó. Ezután mindenki tovább indul a következő gyakorlatra. A köredzési rendszer biztosítja, hogy folyamatosan mindenki mozgásban legyen.
– Milyen segédeszközöket használtok?
– Csak minimális eszközkészletünk van, jórészt a saját testsúlyunkat használjuk. Az edzés gerincét a mindenki által jól ismert gimnasztikai alapgyakorlatok adják: fekvőtámaszok, emelések, kitartások, ugrások, guggolások, felülések váltogatják egymást, de persze azért némi nehezítéssel. A haladóknál már szerepet kapnak a súlyzók, a medicinlabda és egy ügyes kis eszköz, a TRX is. Ez egy felfüggeszthető heveder, a két végén kapaszkodó fülekkel, amelynek segítségével például kar- és hátizom-erősítő gyakorlatokat végezhetünk.
– Milyen sportokban próbáltad ki magad, mielőtt rátaláltál a Cross Trainingre?
– Hatévesen, mint mindenki, én is a focival kezdtem. Ezután jött a kenu, ami egy nagyon nagy szerelem volt. Annak idején még Kolonics Györggyel eveztem egy hajóban. De annyira sok volt az edzés, hogy egy idő után a tanulás rovására ment, ezért abba kellett hagynom. A katonaság után hosszabb ideig jártam kempo edzésekre. Ez egy keleti harcművészet. Ebben az időben kezdtem foglalkozni testépítéssel, amit szintén évekig csináltam, aztán jött a Cross Training.
– A testépítőkről általában nem a rugalmasság és a gyorsaság jut eszébe az embernek, te viszont nagyon jó vagy ezen a téren is. Ezt a Cross Trainingnek köszönheted?
– Én akkor is folyamatosan csináltam a cardiogyakorlatokat, amikor testépítő voltam. Szerintem nagyon fontos, hogy az izomtömeg-növeléssel együtt az ember az állóképességét is fejlessze. A Cross Trainingnek éppen ez az erőssége. Egyszerre alkalmas a test, az alak hatékony formálására és az állóképesség növelésére.
– Milyen gyakorisággal kell ellátogatnia az edzésedre annak, aki szeretne mielőbbi eredményt elérni?
– Heti három edzéssel már nagyon jól lehet haladni. De nem elég eljönni, kitartóan és odaadóan csinálni is kell a gyakorlatokat, és akkor biztosan és gyorsan eredményes lesz.
– Kinek ajánlod ezt a mozgásformát?
– Mindenki elkezdheti, nemtől és korosztálytól függetlenül. A gyakorlatokat mindig differenciáljuk, figyelembe véve a sportoló erőnlétét és egyéni adottságait.

A Kerthelység értékelése a Cross Training edzésről
Pozitívumok:
– egyszerű, akár szabadban is elvégezhető gyakorlatok
– minimális segédeszközigény
– folyamatos edzői inspiráció (garantáltan nem fogsz lazsálni)
– a köredzésrendszernek köszönhető mozgalmasság
– a gyakorlatok szinte végtelen számú variálhatósága miatt nem unalmas
Negatívumok:
– ajánlatos betartani a fokozatosság elvét, mert az első edzés után garantáltan mozdulni sem bírunk
– kezdőknél némi előzetes felkészülés, erősítés az első Cross Training előtt jelentősen növelheti az önbizalmat (hacsak nem tudsz már most is guggolásból felugrani úgy egy méterre…)



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!