Kerthelység

2008. szept 21.

Művésztelep Törökbálinton

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Zárókiállítással ért véget a 9. Nemzetközi Művésztelep Törökbálinton. Te­le­pülésünk képviselő-testülete kilenc éve minden nyáron lehetővé teszi, hogy művésztelep működjön városunkban.

A Törökbálinti Nemzetközi Művésztelepet 2000-ben Törökbálint önkormányzata, a Faluszépítő Egyesület, a Kultúra-043 Közalapítvány és az Első Kör Alkotóművész-csoport alapította. Azóta minden évben nyolc festő-, grafikus- és szobrászművészt lát vendégül városunk. Idén sajnos nem volt teljes a létszám, ugyanis két montenegrói művész nem kapta meg időben a vízumát, így a következő hat művész vett részt a két hétig tartó „alkotótáborban”: Ivana Tiodorovic, Montenegróból, Zsáki István Horvátországból, Hadik Gyula és dr. Csengery Béla Magyarországról, illetve Lepa Milosevic Sibinovic és Svetlana Pavlovic Dzindo Szerbiából. A művészeknek a napi alkotótevékenységen és a törökbálinti kulturális élettel való találkozáson kívül a művelődési ház lehetőséget teremtett Pest megyei művészekkel való találkozásra is, akik idén augusztus 10. és augusztus 25. között látogattak el városunkba, és a jó időzítésnek köszönhetően beleláthattak településünk pezsgő kulturális életébe.
A művésztelep zárókiállítással zárult, és a kiállításra megjelent egy katalógus is. Az itt töltött két hétért cserébe Törökbálint önkormányzata csupán egy itt készült művet kér az alkotóktól.

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!