Kerthelység

2011. feb 28.

Adórendelet

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Múlt havi számunkban arról számoltunk be, hogy Törökbálint képviselő-testülete új adópolitikát alakított ki. Közben lezajlott egy közmeghallgatás, és azt követően a testület módosította korábbi döntését. Dr. Horti István jegyzővel beszélgettünk.
– Egyrészt el kell mondani, hogy az adórendelet módosítása futótűzként terjedt el, és a lakosság hangot is adott „nemtetszé­sének”. Másrészt a helyi adórendelet felülvizsgálatára minden év novemberében kerül sor. 2010-ben nem túl szerencsés módon ez épp egybeesett egy a városunkat érintő jelentős törvényváltozással, ami a város működését ellehetetlenítette volna. Ennek kapcsán fogalmazódott meg az adórendelet módosításának szükségessége.
Januárban a képviselőket, a polgármester urat és a hivatalt is többen megkeresték az adórendelettel kapcsolatban. Ezt követően a közmeghallgatáson elhangzottak alapján a képviselő-testület úgy döntött, hogy újragondolja az adórendeletet.
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény felhatalmazása alapján a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe sorolja a saját illetékességi területén a helyi adók – így az építmény- és telekadó – bevezetését, kialakítását a helyi sajátosságokhoz és igényekhez igazodóan. Az adópolitikánk kialakításakor szem előtt tartjuk a település és a lakosság érdekeit, az adóalanyok teherviselő képességét, valamint az önkormányzat gazdálkodási követelményeit. Ez azt jelenti, hogy a 2010. december 29-én elfogadott adórendelet módosítása jelentős háttérmunkát igényelt a polgármesteri hivatal részéről, hiszen ez költségvetést érintő tétel.
– Erre van lehetősége a testületnek?
– Igen, ennek törvényi lehetősége adott a testület számára.
– Akkor tisztázzuk, hogy mi a hatályos adórendelet Törökbálinton?
– A képviselő-testület döntése alapján az adórendelet építményadóra vonatkozó „változása” tulajdonképpen az előző évi rendelet visszaállítását jelenti, vagyis maradt a 2010-ben érvényben lévő rendelet, az abban foglalt mentességekkel, ezzel egyidejűleg a 2010. december 29-ei rendelet hatályát vesztette. Az építményadó esetében magánszemélyek részére a mentesség lakásból 200 m2; üdülőből 60 m2; gazdasági épületből 40 m2, gépjárműtárolóból 30 m2 hasznos alapterület. Illetve egy fontos változás mégis volt, magánszemélyek esetében az adó mértéke változatlan, 1010 Ft/m2, vállalkozások esetében azonban 1300 Ft/m2-re módosul.
Telekadóban a mentesség köre a magánszemély tulajdonában lévő lakóépülettel beépített belterületi telek a telek teljes térmértékével, illetve a lakóövezetbe sorolt belterületi földrészlet 1500 m2-ig.
– Az a tapasztalatom, hogy a lakosság egy része még mindig nem tudja (tudta), hogy létezik építményadó Törökbálinton.
– Az építményadó és a telekadó is „kivetéses” adónem. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság az adózó bejelentése, bevallása, illetőleg adatszolgáltatása alapján hozza meg döntését. Az adózó kötelezettsége a bevallást megtenni. Bevallási kötelezettségének abban az esetben is eleget kell tennie, amennyiben mentes a lakóingatlan, tehát nincs fizetési kötelezettség. Az adóügyi iroda feldolgozza a bevallást, hatósági eljárás keretében megállapítja az adót. Az adózó bevallása alapján döntését határozatba foglalja, mentesség esetén ez azt jelenti, hogy nem állapít meg fizetési kötelezettséget, illetve ez az összeg 0 Ft.
– Kell-e tennie valamit annak a lakosnak, aki már beadta az építményadó-/telekadó-bevallását, illetve mit kell tennie annak, aki még nem tette meg?
– Újabb bevallást csak változás (adásvétel, építmény elbontása, hozzáépítés, jogszabályváltozás stb.) esetében kell benyújtani. Azok az ingatlantulajdonosok, akik még nem adták be bevallásukat, Törökbálint honlapjáról letölthetik a nyomtatványt, és kitöltve kell eljuttatni a hivatalhoz.
2011-től az adózás rendjéről szóló törvényben változott az adótúlfizetés-visszautalási kérelem teljesítése. Azoknak adózóknak, akiknél túlfizetés mutatkozik valamely adószámlájukon, csak abban az esetben utalható vissza az összeg, ha az adóhatóság felé minden esedékes bevallási kötelezettségének eleget tettek. Eszerint például ha a magányszemély adózónak túlfizetése van a gépjárműadó számláján, de nincs építményadó-bevallása, akkor amíg nem tesz eleget bevallási kötelezettségének, a túlfizetés nem utalható vissza.
A honlapunkon elérhetők lesznek az adóval kapcsolatos elektronikusan kitölthető nyomtatványok. Ez jelentősen megkönnyíti az adózó és az adóhatóság munkáját. Többször előfordul, hogy hibás, hiányos bevallás érkezik, az adóhatóságnak hiánypótlásra kell felhívnia az adózót. Ez a levelezés, nyomtatás postázás stb. költségeit és munkáját vonja maga után. A program jogszabályoknak megfelelően ellenőrzi a nyomtatvány helyes kitöltését, hogy minden kötelezően kitöltendő mező ki legyen tölte. A nyomtatvány két formában lesz elérhető. Letölthető lesz a már említett elektronikus formában kitölthető nyomtatvány, és a „régi” fajta nyomtatvány is amit kinyomtatva kézzel is ki lehet tölteni. Természetesen azok a személyek, akiknek nincs internetelérésük, ügyfélfogadási időben az Adóügyi Irodán kérhetnek nyomtatványt, illetve segítséget a kitöltéshez. Honlapunkra látogatva (www.torokbalint.hu) az ügyintézési tudnivalók között tájékozódhatnak az egyéb tudnivalókról is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!