Kerthelység

2011. feb 28.

Hot Iron – a forró fém

Írta: admin Kategória: SPORT

Ez a kissé talán bizarrnak tűnő elnevezés egy különösen hatékony edzésprogramot takar. Az elnevezés valószínűleg az első óra után érzett izomlázból eredhet, amit garantáltan mindenki érezni fog, ha az előírásoknak megfelelően végigcsinálja a programot. Higgyék el, ez biztos, ugyanis tapasztalatból tudom. Müller Dia fitneszedzőt kérdeztük a részletekről.

– Mihez hasonlít, és mitől más egy Hot Iron-edzés?
– A Hot Iron egy csoportos, súlyzó rudas, zenére végzett, erőálló-képességi edzés. Szakképzett edző vezeti, aki folyamatosan mutatja a gyakorlatokat, segít azok helyes elvégzésében. A súlyzó rúd és a step pad használata, a rúdon a különböző nehézségű súlyok szerelése végig irányítottan történik. A tréning során jelentős szerepe van a zenének is, amely ütemes, de nem túl gyors, így van időnk figyelni a gyakorlat helyes elvégzésére, tudunk befelé figyelni a testünkre, izmainkra.
– Mitől különösen hatékony?
– A Hot Iron edzésprogramot több év alatt, a legfrissebb tudományos eredmények figyelembevételével dolgozták ki. A lényeg, hogy az izmokat meghatározott súllyal és ismétlésszámmal dolgoztatjuk. Minden izomcsoportot sorra veszünk. Ha az edzésprogram megfelelően van összeállítva, az izmok pontosan teljesítőképességük határáig terhelődnek, így egy Hot Iron-edzésen közel annyi energiát használ fel a szervezet, mint egy állóképességi edzésen. Az edzést követően viszont az úgynevezett utóégetési szakasz jóval hosszabb. Míg egy hagyományos edzésnél ez az idő néhány óra, a Hot Iron után 24–48 órán át is tovább égeti a szervezet a zsírraktárakban lerakódott tartalékokat. Ezért a Hot Iron hatékonysága mellett nagyon időtakarékos is.
– Kinek ajánlod ezt az edzésformát?
– Mindenkinek, aki gyorsan és tartósan szeretné tökéletesíteni az alakját. Mivel az edzés tempója nem túl gyors, így az idősebbek is elkezdhetik. Fő a fokozatosság. Persze a tartós eredmény érdekében érdemes az edzésprogramot megfelelő étkezéssel párosítani. Nem feltétlenül diétáról van szó, de a helyes étkezés nagyon fontos az egészség és az erőnlét szempontjából is. Amikor edzünk, a szervezet a pluszkalóriákat nem a zsírtartalékok elégetésével nyeri, hanem az izmokat „éli fel”. Amikor az izmok már pihennek, regenerálásukhoz veszi elő a szervezet a zsírtartalékot, és ennek lebontásával építi újra az izmokat.
– Hogyan épül fel egy edzésprogram?
– A program négy egymásra épülő modulból áll. A cél az, hogy a szervezetet egyenletesen és fokozatosan terheljük, de ne hagyjuk izmainkat hozzászokni a terheléshez. Az első, az Iron Workout egy gumiköteles óra, hogy felkészíthessük testünket a súlyzós edzésre. A második modulban folyamatosan ismétlődő, egyre nehezebb súlyokkal végzett gyakorlatok után változtatunk a gyakorlatokon és a súlyokat is emeljük, hogy további erőfeszítésre késztessük az izmokat. A harmadik „szuper” program a Cross, amely az első két programra alapozva, de újra teljesen más koncepcióval dolgozik. Ha pedig valaki már ezt is elvégezte, akkor lehet újra kezdeni az elejéről, hiszen a szervezetnek az első edzésprogram gyakorlatai a Cross után megint újnak bizonyulnak. Az órák 60 percesek. Először egy rövid bemelegítő szakasz következik, itt a rudat még súlyok nélkül használjuk. Ezt követik a különböző izomcsoportokat megdolgoztató gyakorlatok. Először a hát- és láb-, majd a bicepsz- és tricepszgyakorlatok következnek. Itt már különböző nehézségű súlyokat szerelünk a rúdra. A hasizomgyakorlatok sem maradhatnak el, és végül fordítunk egy kis időt az izmok nyújtására, az ellazulásra is. Mire az órának vége, garantáltan érezzük majd, hogy minden izmunk a helyén van.
– Egyaránt ajánlott ez a sport nőknek és férfiaknak?
– Az izmok terhelése a női és férfi izomzatra eltérően hat. Míg a női szervezet az izomzat mennyiségét csak kevésbé növeli, miközben a zsírtartalékokat elégeti, addig a férfiak jelentős izomtömeg-növekedéssel számolhatnak. Ez a két nem eltérő hormonháztartásának eredménye. Így nem kell attól félni, hogy egy filigrán nő esetleg túlságosan vaskos izmokat fejleszt, hiszen az izmok formásabbá válnak, de tömegük nem nő jelentősen. Viszont a férfiak joggal remélhetik, hogy jelentősen izmosabbá válnak, miközben búcsút mondanak zsírpárnáiknak.

A Kerthelység értékelése a Hot Iron-tréningről:
Pozitívumok:
– szakképzett, folyamatos irányítás
– követhető, ritmusos, de nem túl gyors zene
– aránylag egyszerű, gyorsan megtanulható gyakorlatok
– hatékony, időtakarékos edzésmód
– diétával kombinálva hosszan tartó eredményt produkál
Negatívumok:
– táncos lábúaknak meg kell szokniuk a lassúbb ütemet, a statikus mozgást
– az első alkalom után garantált izomláz (mintha forró fém folyna az izmaidban…)

Perjés Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!