Kerthelység

2011. jan 31.

Legyél alapító tagja a törökbálinti aikidócsapatnak!

Írta: admin Kategória: SPORT

Az elmúlt évtől Törökbálinton is elérhető az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő japán harcművészet, az aikidó. Az aikidót Uesiba Morihei japán harcművész hozta létre az 1900-as évek közepén, tehát meglehetősen fiatal sportágról van szó. Ez egy ősi alapokon született és japán katonai tradícióban gyökerező, de valójában a XX. században kialakított harcművészet, ennek okán az egyéb harcművészetek könyörtelensége és szélsőséges fegyelme nem található meg benne, így sokkal gyakorolhatóbbá teszi a mai ember számára.

Az aikidó más típusú harcművészet, mint például a karate. Alapja a Dzsú Dzsucu, amely a japán középkori harcművészetek egyik ága. Az aikidónak, mint minden ilyen Dzsú Dzsucu alapú harcművészetnek alapvetően az ellenfél erejének a felhasználása a célja. Tehát az ideális az, hogy minél kevesebb saját erőt használjunk, mindig próbáljuk meg a támadásban megnyilvánuló ellenséges erőt felhasználni. Ha ez sikerül, akkor egyre közelebb kerül az ember az aikidó céljaihoz.
Elvek tekintetében az aikidó alapvetően dobásokra és csavarásokra épül, szemben mondjuk a karatéval, amelynek ütések és rúgások az alapja. A dobások, csavarások többnyire a saját pozíció megtartásával történik meg, így eltér a dzsudótól, ahol szintén nagyon sok dobás van, de itt az ember feladja saját egyensúlyát, tehát együtt vetődik a megdobott féllel. Az aikidóban alapvető szempont, hogy a dobó fél mindig maradjon egyensúlyban, soha ne veszítse el. Ez, mondhatjuk így, szigorúan szakmailag az aikidó karakterisztikája. Ebben a sportban nincsenek versenyek, ami nagyon fontos jellegzetessége, a kívülállóknak sokszor nehéz is megérteni. Itt nem lehet győzni, nem lehet országos bajnoknak lenni, nem lehet válogatottba kerülni, tehát ilyenfajta célok nincsenek a gyakorlók előtt. Mindenkinek magáért a művészetért, a testmozgásért kell gyakorolni.
Az aikidó egyik legfontosabb hatása, hogy fejleszti a mozgáskultúrát. Ez és a versenyek hiánya egyben azt is jelenti, hogy nincs olyan, hogy valakit eltanácsolnak, mert nem mozog jól. Egy versenysportban ezek az emberek hamar a tatami szélére szorulnának, hiszen az edzők elsősorban azokkal a nagyon ügyes emberekkel foglalkoznak, akikben azt látják, hogy majd versenyeredményeket érnek el. Az aikidóban senki nem ér el versenyeredményeket, ezért egy ügyetlenebb ember nem érezheti emiatt hátrányban magát.
Törökbálinton mind a felnőtt, mind a gyermek korosztály számára elérhető az aikidó. Az edzéseket Rózsa Károly 1. danos mester tartja mind a felnőtt-, mind a gyermekcsoportnak. Rózsa 1995 óta aikidózik, 2001-től pedig a Magyar Kobayashi Dojok Egyesületének (MKDE) tagja.
A gyerekek oktatásánál nagy figyelmet fordít a játékosságra, a személyiség fejlesztésére, a fegyelem fejlesztésére, a bemelegítésre, a biztonságos edzés megfelelő levezetésére és a játékos edzésvezetésre.
Az aikidó harmonikus mozgásformákat tartalmaz, amelyek kíméletesen terhelik a még gyenge csontozatot és izomzatot, ugyanakkor optimálisan elősegítik azok fejlődését, ami rugalmas, arányos testfelépítést eredményez. Emellett nagymértékben javítja a mozgáskoordinációt, koncentrációt, a szociális kompetenciákat.
Óvodás, iskolás gyerekek számára emiatt is kifejezetten ajánlatos, hogy egy jó közösségbe kerülve örömmel sajátítsák el a másokkal való együttműködés és az alkalmazkodás készségét. Megtanulnak a feladatokra összpontosítani, ráadásul olyan élvezetes formában, hogy egyáltalán nem érzik kényszernek.
Az oktatásba folyamatosan, bármikor be lehet kapcsolódni, mert az edzéseken mindenki a szintjének megfelelő feladatokat gyakorolja. A kezdőkkel külön foglalkozik a mester vagy a megbízott instruktora, figyelembe véve egyéni adottságaikat, olyan módon összeállítva számukra az edzésprogramot, hogy az alaptechnikák elsajátításával minél gyorsabban felzárkózhassanak és bekapcsolódhassanak a közös gyakorlásba.
A szülők, ha szeretnék, hogy gyermekeik egy nyugodt, fegyelmezett légkörben, elégedett és vidám hangulatban tanuljanak, gyakoroljanak egy szerteágazóan egészséges, minden szempontból ideális mozgásprogramot, válasszák ezt a harcművészetet. Természetesen ők is bekapcsolódhatnak az edzésekbe, az aikidóban nem ritkaság, hogy apa és fia, anya és leánya, sőt egész családok együtt látogatják az edzéseket, hiszen a közös gyakorlás közös élményeket ad.
www.taiken.hu

Tags: ,


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!