Kerthelység

2010. dec 30.

Könyvajánló – Füst Milán összes versei

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Ha időnként bármiféle figyelem a magyar irodalom felé fordul, annak szerencsésen sok sarokpontjai közül egyik mindenképpen Füst Milán munkássága, jelesül: költészete. A Fekete Sas Kiadó – Zsoldos Sándor irodalomtörténész gondozásában és jegyzeteivel – nem kevesebbre vállalkozott e kiadványában, mint Füst Milán verseinek teljes bemutatására, méghozzá minden, még a lírikus életében nyomtatásban megjelent költeményével s számos, kéziratban maradt befejezett versével egyetemben.


Talán a legautentikusabb mód e költői életmű bemutatására e helyütt az, ahogyan Bodnár György fogalmaz: „Füst Milán befogadástörténetének közhelye, hogy ő magányos bolygó volt a magyar líra kozmoszában, amely fáradhatatlanul járta a maga útját önmaga körül, miközben szemlélői nem látták, csak érezték, s mozgásának magyarázatát sejtésekkel igyekeztek megközelíteni. Nélkülözhetetlen ez a megérző és sejtető kortársi méltatás is, de arra a csillagászatra emlékeztet, amely az űrbeli mozgásokból és devianciákból következteti, hogy közegükben egy égitestnek kell lennie, amelynek megfigyeléséhez azonban nincs műszere.”
Nos, ezt a képletesen hiányolt „műszert” vehetjük e kötettel a kezünkbe, hiszen a jegyzetekből megtudhatja az olvasó a költő életében megjelent verseskönyvek eredeti fölépítését, s így képet kaphat a költemények időrendiségéről is. Mindez a költői ihlet, az ouvre alakulásának megfigyelése szempontjából nyújt segítséget, vagyis olyan pluszt ad e kötet keretében, amelyre az eddigi Füst-szakirodalom még nem vállalkozott.
(Fekete Sas Kiadó, a kötet megrendelhető a kiadó internetes áruházában:www.feketesas.hu)
Hajdu Ferenc



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!