Kerthelység

2010. dec 30.

Sikeres év áll a Lendvai Károly Férfikórus mögött

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

A Lendvai Károly kórus ebben az évben is számos felemelő élményt és sok-sok kellemes percet szerzett hallgatóinak. A kórus életéről és a végéhez közeledő év eseményeiről Nagy József kórusvezető számol be a Kerthelység olvasóinak.


A férfikórus 2010-ben tervei és 85 éves hagyománya szerint végezte munkáját. Február 28-án első ízben rendezték meg Érden a Kistérségi énekkari találkozót és versenyt, amelyet kórusunk nyert meg és hozta el a kupát.
Április 16-a és 18-a között Péren úgynevezett zenei tábort tartottunk. Négy karnagy vezetésével készültünk az idei feladatokra. A férfikórusoknak általában meghatározott repertoárjuk van, és ebből állítja össze a karnagy az adott előadás műsorát. Karnagyunk, Tóth Csaba erre az évre 80 dalt jelölt ki. Péren tanultuk meg az új számokat s pótoltuk az elmaradásokat. Idén Nótaéneklési versenyt is szerveztünk. A vállalkozóknak három különböző énekből álló nótacsokrot kellett bemutatniuk. A győztesek jutalma az volt, hogy az egyes fellépéseink alkalmával ők is bemutatkozhatnak dalaikkal, ezzel is színesítve az előadásokat. A győztesek Kökény Béla és Kökény József, illetve Horváth János voltak.
Kórusunk hagyománya, hogy évente legalább egy alkalommal a hazai zenekedvelő közönségnek bemutatja felkészültségét. Idén nem egy, hanem négy koncertet terveztünk, de öt lett belőle. Az első koncertünkön népszerű operakórusokat mutattunk be Erkel, Mozart és Verdi operáiból. A közönségnek nagyon tetszett a vidám bordalokból álló blokk.
Második koncertünk a templomkertben volt, ahol vendégeink voltak a Siófoki Férfikar és a Kosdi Vegyes Kar. Ez a koncertünk jótékonysági esemény lett, bevételével az edelényi árvízkárosultakat segítettük meg. Két családnak 100-00 ezer forintot tudtunk eljuttatni.
Szeptember 18-án egy új kezdeményezés, a Nyitott templomok éjszakája részesei voltunk, amely egy-egy intézmény, épület közelebbi megismerését célozta meg, hiszen a koncert végén az érdeklődők bővebb ismertetést kaptak az épület történetéről, funkciójáról. Ebben az évben a római katolikus templomot ismerhettük meg.
November 6-án Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeltük. A Magyar Rádió Énekkarának művészeivel tartott Erkel Emlékesten a mester életművét ismerhettük meg dalai és operáin keresztül. Vajda Jánossal mi is elmondhatjuk: Kölcsey Himnusza, a Hunyadi, a Bánk bán zeneszerzőjénél akadhat idővel nagyobb zeneköltő, de nagyobb érdemű nem!
December 11-én este viszont egy Zenés áhítatra hívunk mindenkit, aki egy rövid időre szeretne megszabadulni a hétköznapok gondjaitól és a szeretet ünnepére készül.
A város vezetésének megbízásából kórusunk szervezte a Trianoni Megemlékezést és közreműködött a kenyérszenteléskor, május 1-jén a testvér települési találkozón. Megtartotta hagyományos báljait, a Dalos bált és a Katalin bált. Ez a hagyomány visszanyúlik a múltba. Kórusunk a Munkácsy Mihály Művelődési Ház kórusa volt 1945-től az önálló közhasznú egyesületté válásáig.
Barátaink meghívására több helyen is felléptünk.
Május 30-án a Kelenvölgyi templom búcsújára hívtak meg, július 9–11 között a Beregi Jeles Napok vendégei voltunk. Csarodán és Tákoson a Falunapi rendezvényen léptünk fel, ezt követően az ország másik szegletében a Gasztony falunapon mutatkoztunk be.
Testvérkórusunk, a Székelyudvarhelyi Székely Dalegylet meghívására Erdélyben vendégszerepeltünk, ahol egyúttal megemlékeztünk a testvér települési szerződés aláírásának 10 éves jubileumáról.
Október 17-én a Százhalombattai IX. Musica Matricana kórusfesztivál gáláján énekeltünk a kistérség kórusaival. November 27-én a Ferencvárosi Herz Férfikar Staféta koncertjén énekeltük egy férfikari találkozón.
Még két adventi koncertfelkérés vár ránk, Érd Újvárosi templomban és Kosdon.
Az ünnepi események mellett szomorú kötelességünknek is eleget tettünk: utolsó útjára kísértük volt kórustagunkat, Feleki Ferencet, első polgármesterünket, dr. Elek Sándort és két dalosunk feleségét.
Két fontos, betervezett esemény elmaradt. Nagytárkányi szereplésünket az árvíz mosta el, murrhardti barátaink pedig szervezési okokból nem tudtak eljönni.
E felsorolást tekintve is látható, nem unatkoztunk. Törökbálint kulturális életének részei vagyunk. De a magyar dalkincset szeretnénk más településekre, a legkisebb falvakba is eljuttatni, és hazánkon kívül azoknak, akik értik a szavunkat s szeretnék megismerni a magyar kultúrát.

Nagy József kóruselnök



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!