Kerthelység

2008. szept 21.

Minőségi kosárlabda Törökbálinton

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK| SPORT

ELITE Basket Törökbálint – NB-I/B és utánpótlás

A kosárlabdában nem könnyű eredményeket felmutatni, így aztán nem kis feladatra vállalkoztak, akik 2005-ben megalakították az ELITE Sportegyesületet, amelynek csapatai ELITE Basket néven szerepelnek a bajnokságokban. A klub először Budakeszin kezdte meg tevékenységét utánpótláscsapatokkal. Kiváló szakembereknek – elsősorban Molnár Tamás szakosztályvezető vezetőedzőnek és Ujhelyi Gyula edzőnek – köszönhetően egymásután jöttek az eredmények. Megérni látszik a helyzet, hogy a kosárlabda és az ELITE Basket gyökeret eresszen Törökbálinton. Ennek első lépéseként Turai István polgármester és Spiriev Attila, az ELITE Basket tulajdonosa megállapodtak, hogy a most induló 2008/2009-es bajnoki évadban az NB-I/B osztályú felnőtt és az U20-as együttesek, valamint az ELITE SE Junior és a Gyermek csapatai ELITE Basket Törökbálint néven szerepelnek.

Magyarországon általános az a gyakorlat, ha a felnövő tehetségek kinövik a korosztályos bajnokságok kereteit, a nagyobb kosárlabdaklubok rögtön „felszippantják” a fiatal tehetségeket, majd ott „jegelik” őket a kispadon. Így komoly törés következik be a fejlődésükben, sőt sokan fel is hagynak a sporttal. Arra, hogy folyamatosan megfelelő helyre „tovább lehessen adni” a fiatalokat, nem mutatkozott megfelelő alternatíva. Ezért döntött úgy Spiriev Attila, az ELITE SE elnöke, hogy sajátos utat választ. Az atlétikában már világszintű tapasztalatokkal rendelkező egykori válogatott 400 m-es gátfutó, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok menedzsere, nagy nemzetközi atlétikai versenyek szervezője édesapjával, dr. Spiriev Boijidárral – aki szintén egykori országos bajnok 400 gátas – megalkották és működtetik az egész világon használatos számítógépes atlétikai világranglistát. Ők ketten elhatározták, hogy megpróbálnak Magyarországon eddig nem elterjedt módon közelíteni a kérdéshez, és olyan megoldást kerestek, ami a szokásosnál nagyobb lehetőséget nyújthat a fiatalok kibontakozásához.
Ennek első lépéseként az ELITE Basket idény közben átvette a komoly nehézségekkel küszködő Diana SE-től annak NB-I/B-s és U20-as (utánpótlás) csapatait. Bár akkorra az eredeti játékosállományból már alig maradtak néhányan, erősítések révén sikerült benn maradni az NB-I/B-ben.
A 2006/2007-es és a 2007/2008 bajnoki évadot a vezetők átmeneti időszaknak tekintették, és két fő célt tűztek ki: az egyik, hogy nem szabad kiesni az NB-I/B-ből, hogy fennmaradjon a teljes struktúra (minitől a felnőttig), a másik, hogy egyre több fiatallal meg kell „kóstoltatni” a felnőtt bajnokság ízét. E két évadban az ELITE Basket már Törökbálinton, a Bálint Márton Általános és Középiskola tornacsarnokában játszotta hazai mérkőzéseit, amelyeket dr. Németh István igazgató és Keszler Márton igazgatóhelyettes is több esetben szakértő szemmel megtekintett.
Eközben a fiatalok egyre-másra hozták a szép eredményeket: a juniorok például megnyerték a Budapest-bajnokságot és országos hatodik helyezést értek el a többségében egy évvel idősebbek között, sőt egyre több törökbálinti gyermek is elkezdte a rendszeres kosárlabdázást az ELITE Basket keretein belül.
Megérni látszik a helyzet, hogy a kosárlabda és az ELITE Basket gyökeret eresszen Törökbálinton. Ennek első lépéseként Turai István polgármester és Spiriev Attila, az ELITE Basket tulajdonosa megállapodtak, hogy a most induló 2008/2009-es bajnoki évadban az NB-I/B osztályú felnőtt és az U20-as együttesek, valamint az ELITE SE Junior és a Gyermek csapatai ELITE Basket Törökbálint néven szerepelnek, és további tárgyalásokat folytatnak egy hosszú távú együttműködésről.
Ezzel Törökbálint fölkerült az egyik legnépszerűbb sportág térképére. A most induló felnőtt NB-I/B bajnoki idénynek „csikó csapattal” vág neki az ELITE Basket Törökbálint. Egy fiatal, de nagyon tehetséges játékosokból álló kerettel dolgozta végig az alapozó időszak napi 2-4(!) edzéseit Molnár Tamás vezetőedző.

„Senki sem tudja, hogy ki szerezte az első kosarat a kosárlabda történetében, de egy decemberi napon történt, 1891-ben. Azon 18 diák egyike tudhatja magáénak ezt a megtiszteltetést, akik éppen egy új, kanadai születésű tanáruk által kitalált játékot próbáltak ki, amikor az egyik egy focilabdával beletalált annak a két barackkosárnak az egyikébe, amelyet a Massachusets állambeli springsfieldi Keresztény Ifjak Egyesülete (YMCA) iskolájának balkonjára szereltek fel.” – írja Ron Smith a Kosárlabda című könyvében. Az említett kanadai születésű testnevelő tanár, James Naismith, nem is sejtette, hogy egy olyan sportágat talált föl, amely világhódító útnak indult, és ma már egyértelműen a világ második legnépszerűbb sportága, sőt helyenként még a labdarúgást is megelőzi a listán!
Az először az Egyesült Államokban, majd szerte a világon elterjedő kosárlabda Magyarországra is hamarosan eljutott, és napjainkban hazánkban is az egyik legnépszerűbb sportág mind az aktív sportolók, mind a nézők számát tekintve. A kosárlabda jellegéből adódóan nem csak kitűnő fizikai felkészültséget, hanem intelligenciát, taktikai érzéket és fegyelmet követel meg attól, aki eredményesen kívánja űzni e sportágat. Ráadásul csapatban kell tudni gondolkozni, és így az „együtt egymásért” elvnek a mindennapok gyakorlatává kell válnia.

Bár gyakorlatilag új csapatot építünk, és messze a mienk a legfiatalabb keret, mégis bizakodó vagyok – mondta Molnár Tamás, majd hozzátette: Nagyon jól sikerült az alapozás, óriási munkát sikerült elvégeztetni a játékosokkal. Úgy gondolom, hogy az idény elején még lesznek nehézségeink, mert a csapatnak „össze kell érnie”, és a fiataloknak is kell egy kis rutint szerezni a felnőttek között, de fokozatosan beérik majd az elvégzett munka gyümölcse.
Spiriev Attila szerint az idei elsődleges cél a benn maradáson túl, hogy rutint szerezzenek a játékosok és kellő tapasztalatra tegyenek szert, hogy aztán a következő évadban már – esetleg egy-két további igazolást is felhasználva – az NB-I/B egyik élcsapatává fejlődjön az ELITE Basket Törökbálint.
Ehhez persze elengedhetetlen, hogy az eddig teljesen magánerőből finanszírozott működés költségeihez segítséget kapjon a sportszervezet, amely nagyon szeretné, ha a városban működő cégek közül is minél többen fantáziát látnának a törökbálinti minőségi kosárlabda támogatásában, és szponzorként együttműködnének
Eredmények, mérkőzés statisztikák és egyéb információk a következő honlapon találhatók: www.elite-basket.hu

Érdemes nálunk sportolni, gyere Te is
kosárlabdázni az ELITE Basket csapataiba!
A 6–14 éves fiúk, illetve 6–11 éves lányok
a következő elérhetőségeken jelentkezhetnek:
telefon: 06-30-289-9650,
06-30-299-5537, 06-23-457-135
E-mail: info@elite-basket.hu



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!