Kerthelység

2010. nov 30.

Közbiztonsági törvénycsomag a tulajdon védelméért

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

A közelmúlt egyik fontos jogszabályváltozása az augusztusban életbe lépett közbiztonsági törvénycsomag a tulajdon védelme érdekében. A csomag több jogszabályt is módosít. Legfontosabb célja a hatékonyabb fellépés a tulajdon elleni szabálysértésekkel szemben. Cikkünkben a fiatalkorúakat érintő változásokra fokuszálunk dr. Moravcsik Krisztina ügyvéd, állandó szakértőnk segítségével

– Milyen változásokat tartalmaz a törvénycsomag a fiatalkorúak vonatkozásában?
– Kiemelném a fiatalkorúak által elkövetett szabálysértésekre vonatkozó változást, miszerint a jövőben a kis értékű lopást, csalást vagy rongálást elkövető fiatalkorú ellen is alkalmazható az elzárás jogkövetkezménye.
– Beigazolódhat a változtatáshoz fűzött remény, hogy kevesebb fiatalkorú fog kis értékű vagyon elleni bűncselekményeket elkövetni?
– A jogszabály visszatartó hatása általában csekélyebb a fiatalkorúak esetében, mint a felnőtt korúaknál. A fiatalkorú korosztályban a legfőbb, hogy kinek milyen a saját értékrendje. A legtöbb fiatalkorú nem azért nem lesz bűnöző, mert tisztában van az esetleges jogkövetkezményekkel, hanem mert a neveltetése megfelelő erkölcsi tartást ad neki. Van azonban egy szűkebb fiatal bűnelkövetői kör, amelynek tagjai rendszeresen követnek el kisebb értékre vagyon elleni bűncselekményeket. Ezek a fiatalok tisztában vannak a jogi környezettel és ismerik magatartásuk esetleges jogkövetkezményeit. Ők naprakészen értesülnek a törvényi szabályozás változásairól, így vélhetően ebben a körben a közbiztonsági törvénycsomag nagyobb hatást tud kifejteni.
– Mi a véleménye a fiatalkorúakra vonatkozó szankciórendszerről?
– Szerencsés volna egységes, fiatalkorúakra vonatkozó szabályozás kialakítása egy olyan jogszabály megalkotásával, amely csak a fiatalkorúakra vonatkozna. Ma a szabályozás a felnőttek világának szankciórendszeréből kiindulva szabályozza a fiatalkorúak büntetéseit, pedig a két világnak élesen el kell különülnie egymástól. Például nemzetközi egyezmények rendelkeznek arról, hogy szabadságelvonással járó büntetés fiatalkorú bűnelkövetővel szemben csak végső eszközként alkalmazható. Jelenleg az egységes szabályozás hiánya miatt ellentmondásos helyzetek alakulhatnak ki. Például előfordulhat, hogy kis értékű tulajdon elleni szabálysértés esetén csak elzárásbüntetés szabható ki, míg komolyabb bűncselekmények – akár élet elleni cselekmény – esetén is elvben lehetőséget ad a büntető törvénykönyv a szabadságelvonással nem járó joghátrány alkalmazására is. Természetesen a bíróságok joggyakorlatán múlik, hogy az elvi ellentmondások a gyakorlatban is aránytalanságot fognak-e okozni a szabálysértési és büntető tényállások elbírálása között. A fiatalkorúak vonatkozásában kötelező a nevelő funkció mindenekelőtti szem előtt tartása. Az ő esetükben fokozottan igaz, hogy nincs két egyforma eset, mindig speciálisan, személyre szabottan kell az ügyeiket elbírálni. Mindent meg kell tenni annak érdekében, nehogy épp az eljárás lefolytatása vagy a joghátrány elszenvedése miatt induljon el „bűnözői karrierjük”, így igen sok múlik a bírói kar bölcs ítélőképességén.

dr. Moravcsik Krisztina
Iroda:  2040 Budaörs,
Szivárvány u. 3. fsz.
Telefon: 20/414-3343
dr.moravcsik@moravcsik.hu
www.moravcsik.hu



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!