Kerthelység

2010. nov 30.

Tegyünk együtt a méhnyakrák ellen!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Törökbálint Város Önkormányzata egészségügyi programjának keretében ismét kampány indult a méhnyakrák megelőzése céljából. Erről kértünk tájékoztatást Takách Gyuláné egészségügyi referenstől.

– Mit kell tudni a védőoltásról?
– A méhnyakrák Magyarországon a 45 év alatti női korosztályban a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség. A méhnyakrákot a humán papilloma vírus (HPV) rákkeltő törzsei okozzák, ezek nemi érintkezéssel jutnak a szervezetbe.  A HPV nagyon elterjedt: becslések szerint a nők közel 80 százaléka megfertőződik vele. Szerencsére a fertőzések többsége magától elmúlik, ám ha tartósan fennmarad, a méhnyakrák kialakulásának kockázata meredeken emelkedik. A rákkeltő típussal való tartós fertőzöttség a méhnyak sejtjeinek kóros és rákmegelőző elváltozásaihoz vezethet, amelyekből idővel kialakulhat a daganat.
A méhnyakrák megelőzésének elsődleges módja a védőoltás alkalmazása, ami megakadályozza a HPV rákkeltő típusai által kiváltott fertőzés kialakulását. Fontos azonban tudni, hogy nem minden egyes rákkeltő HPV törzs ellen nyújt védelmet, ezért a teljes vakcinációt követően is rendszeresen kell szűrővizsgálatra járni.
– Kik részesülnek ingyenes védőoltásban és milyen feltételek alapján történik a kijelölt célcsoport meghatározása?
– A méhnyakrák elleni védőoltás 2007 októberében jelent meg Magyarországon és önkormányzatunk képviselő-testületi döntés alapján már 2008-ban határozatot hozott az ingyenes védőoltásról. Szakorvosi javaslatra a 13 éves, szexuális életet még nem élő leánygyermekek részesülnek védőoltásban. Ennek oka, hogy az oltás abban az esetben adja a legteljesebb védelmet, ha a nők az oltás előtt a vakcinában található vírustípus egyikével sem fertőződtek meg. A programban részt vevő – állandó törökbálinti lakóhellyel rendelkező – leánygyermekek háromadagos oltási sorának teljes költségét az önkormányzat átvállalja. Az ingyenes védőoltásra ez ideig közel kilencmillió forintot fordított önkormányzatunk.
A döntésben szerepet játszott, hogy a védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb szülőnek (90 ezer forint/fő), amit nem tudna önerőből felvállalni, valamint az, hogy a méhnyakrák az egyetlen olyan női rákos megbetegedés, amely ellen most már létezik hosszú távon biztonságos védőoltás.
– Hogyan történik az oltás lebonyolítása?
– Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete anyagi lehetőségeit figyelembe véve évente hoz döntést az oltási program folytatásáról. A 2008-as határozat alapján az 1994 és 1996 között született leányok körében végeztünk igényfelmérést, ennek alapján a 253 kiértesítettek közül 123-an kívántak élni a lehetőséggel. Az oltásra 2009-ben került sor, amikor is az 1997-ben született leányok részesültek ingyenes oltásban, igényfelmérés alapján 37 fő oltását végezték el gyermekorvosaink. A védőoltás három oltásból áll, melyet hat hónap alatt (az 1., 2. és 6. hónapban) kapnak a  leányok a háziorvosi körzetük gyermekorvosától. Dr. Csobay Ildikó, dr. Ritvay Judit és dr. Vágvölgyi Tímea háziorvosainknak ez úton is köszönetet mondunk precíz, lelkiismeretes munkájukért.
Miután önkormányzatunk folytatni kívánja az oltási programot, idén is végzünk igényfelmérést az 1998-ban született leányok körében. Az oltással kapcsolatos döntés meghozatalához segítséget kívántunk nyújtani, ezért tájékoztató szülői fórumot tartottunk a szülők részére, ahol a szakorvosi előadást követően szakember válaszolt a feltett kérdésekre. Az ingyenes védőoltásra jelentkezők oltására 2011-ben kerül sor, az önkormányzat éves költségvetésének elfogadását követően.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!