Kerthelység

2010. nov 30.

A fogszabályozás nem csak esztétikai kérdés

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Fogszabályozás szakrendelés Törökbálinton

Néhány évtizede még bizton számíthatott a társaitól néhány gúnyos megjegyzésre az a kisdiák, aki egy nap fogszabályozóval a szájában állított be a suliba. Mára teljesen elfogadott, sőt divatos lett a fiatalok körében a fogszabályozó viselése, sőt a felnőttek között is egyre többen vállalkoznak rakoncátlan fogsoruk megzabolázására. Kevesen tudnak róla, hogy Törökbálinton működik egy a társadalombiztosító által finanszírozott fogszabályozás-rendelés, méghozzá a Kazinczy utcai rendelőben. Dr. Tisza Tünde szakorvossal beszélgettünk.
– Mióta van fogszabályozás Törökbálinton?
– 2000-től működik a rendelés, én két éve vettem át egy kollégámtól. A környéken ez az egyetlen olyan rendelés, amely még állami finanszírozással működik, ezért sokan felkeresnek bennünket a szomszédos városokból, községekből is.
– Mit jelent ez pontosan?
– A jelenlegi törvények szerint az állam 18 éves korig támogatja a fogszabályozást. Ez azt jelenti, hogy a páciensnek csak a készülék árát, illetve annak is csak egy részét kell kifizetnie, ugyanakkor az orvosi ellátás ingyenes. Ez persze nem minden készülékre érvényes, hiszen ma már nagyon sok lehetőség közül választhat az, akinek a fogorvosa fogszabályozást javasol. A Kazinczy utcában működik magánrendelés is, ahol a felnőtt pácienseket látjuk el, illetve esztétikus készülék is választható.
– Miért szükséges felnőttkorban a fogszabályozás, ez nem kifejezetten serdülőkori probléma?
– Sokan úgy gondolják, a fogazati és harapási rendellenességek csupán esztétikai szempontból jelentenek gondot. Fontos tudni azonban, hogy a szép és egészséges fogazat hozzájárul a jó megjelenéshez, így a jó közérzethez is, ezen keresztül kihathat az emberi kapcsolatokra és közvetetten akár a társadalmi érvényesülésre is, azonban a fogszabályozó kezelés elsősorban egészségügyi okokból szükséges. Azaz sok esetben egészségmegőrzési szempontok indokolják a fogszabályozás megkezdését. Ha valakinek jelentős fogsor- vagy állcsontdeformitása van, akkor egy jól elvégzett fogszabályozó kezelés évekkel meghosszabbíthatja a fogak élettartamát. A szabályos fogazat sokkal könnyebben tisztítható, mint a rendezetlen, torlódott fogazat, ezáltal lényegesen csökkenhet a fogszuvasodás és a fogágybetegség gyakorisága, lelassulhat a kórfolyamat. A fogso­rok megfelelő illeszkedése megelőzheti az állkapocs-ízületi rendellenességek kialakulását. Azaz nemcsak megoldja a fennálló problémát, hanem megelőzi további kóros állapotok kialakulását. A kérdésére válaszolva: a kezelés megkezdésének ideális időpontja – az elváltozástól függően – a kisgyermekkortól a fogváltás időszakán át a serdülőkorig terjedhet. Ilyenkor a fejlődési folyamatok befolyásolásával sokkal hatékonyabban lehet beavatkozni a rendellenességek kialakulásába, mint későbbi életkorban. Azonban felnőttkorban is széles terápiás lehetőségeket rejt a fogszabályozó kezelés. Lényeges tudni, hogy megkönnyítheti és előkészítheti fogpótlások elvégzését, és önmagában is jó hatással lehet bizonyos típusú fogágybetegségekre.
Tőlünk nyugatra már teljesen hétköznapi dolognak számít, hogy nyugdíjasok is viselnek fogszabályozót, ha bizonyos beavatkozások elvégzése előtt ez indokolt. Ezért mindenképpen csak javasolni tudom, hogy aki teheti, akár idősebb korban is szánja rá magát, ha a fogorvosa javasolja ezt a megoldást.
– Konkrétan tehát a látványos esztétikai esetek mellett még mikor javasolnak felnőttkori fogszabályozást?
– Egyes állkapocs-ízületi rendellenességek, fogágy­be­teg­ségek kiegészítő terápiájaként, valamint fogpótlásokat megelőzően a fogak megfelelő tengelyállásának, a fogívek optimális formájának kialakítása céljából alkalmazzuk a fogszabályozást. Így például elérhető, hogy kevesebb fogpótlásra legyen szükség, hiszen a saját fogak „áthelyezésével” is pótolható egy esetleges esztétikailag zavaró foghiány.
– Mennyire jellemző, hogy ilyen gyó­gyászati megfontolásból jelentkezik valaki önöknél?
– Sajnos nem túl sok ilyen páciensünk van, pedig az időben elvégzett fogszabályozás jelentősen befolyásolhatja az ember életminőségét idősebb korban. Érdemes rászánni az időt, a pénzt és az energiát. Igaz, a fogszabályozás időt, türelmet és rendszerességet követel, de az elért eredmény magáért beszél. Ennek ellenére ma elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek jönnek hozzánk, és elsősorban esztétikai szempontok vezérlik őket, illetve a gyerekek szüleit.
– Ezek szerint bárki fordulhat önökhöz fogszabályozás ügyben, mindenkinek találnak az állapotának és persze a pénztárcájának megfelelő megoldást.
– Igen, ez így van, a rendelőnkben magas színvonalú szakmai munka folyik.
Kortól függetlenül mindenkit szeretettel várunk, akinek fontos a szépség és az egészség.
(Cím: Törökbálint, Kazinczy utca 105.)

Ny.E.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!