Kerthelység

2010. nov 30.

Barangoló – Kairó

Írta: admin Kategória: KIKAPCSOLÓ

A város – ahol több mint ezer minaret található – különböző korok egyvelegét tükrözi, kiindulva a fáraók korabeli egyiptomi jellemzőitől egészen a görögkeleti, keresztény, iszlám és végül a mai Egyiptom tulajdonságáig. Kairót gyönyörű emlékművek és épületek otthonának, illetve különböző kultúrák olvasztótégelyének tekintik. A várost az arab uralom idején alapították.

Az arabok 642 körül szállták meg Egyiptomot. Közel 20 milliós lakosságával a világ egyik legnépesebb városa, míg Afrikában és Közel-Keleten Kairó a legsűrűbben lakott város. A Kairón keresztülhaladó Nílus különleges bájt és szépséget kölcsönöz a városnak.
Egyiptomi Múzeum
Az Egyiptomi Múzeumot a világ egyik legnagyobb múzeumaként tartják számon, amely közel 120 ezer műremeknek a tárháza, visszamenőleg egészen Kr. e. 5000-ig. Itt található még Tutankhamonnak – sok más fáraó és király között – a híres és csodálatos aranykincs gyűjteménye. Tényleg az egyik legszebb múzeum, amely megéri a látogatást.
Gízai piramisok
A gízai piramisok területe a Föld azon látnivalói közé tartozik, amelynek megtekintését nem szabad elmulasztanunk. Az ókori világ hét csodájából az egyetlen ma is létező „A nagy piramis”, amely a maga 2,3 millió kőtömbjével – a kőtömbök 1,5-15 tonna közötti súlyúak – a mai napig misztikus titkokat rejt.
Szfinx
A Szfinx kíváncsi tekintetével –  amely a horizontot kémleli – érezteti velünk az ókori egyiptomiak bölcsességét és nagyságát. Egyetlen kőből készült, ez a kor építészeinek és kőfaragóinak ügyességét dicséri.
Memfisz
(Men Nefer) jelentése: csodálatos létezésű. Az elnevezés segíthet elképzelni, hogy az ókori Egyiptom első fővárosa hogyan is nézhetett ki csodálatos fehér falaival és lenyűgöző palotáival. Ménész király volt az építtetője az egyesített Egyiptom legelső fővárosának kb. Kr. e. 3100-ban.
A Citadella és Mohamed Ali mecset
A Citadella az egyik jellegzetes pontja Kairónak. Hegyen helyezkedik el, ahonnan letekint az egész városra. Tökéletes választása volt Szaladdinnak (a keresztesekkel vívott háborúk győztesének) ez a hely, amely otthont adott a kormányzásnak Egyiptomban és védelmezte is azt 10 éven át, 1172-től 1182-ig. Néhány századdal később, egészen pontosan Kr. u. 1805-ben Mohamed Ali pasa Egyiptom kormányzója lett. Neki köszönhetjük a csodálatos alabástrom mecsetet, amely a Citadella falain belül épült. Noha nem tartozik Kairó legrégebbi mecsetei közé, mégis az egyik legszebbnek tartják rokokó és barokk stílusú díszei, csodás kupolája és minaretjei miatt. Igazán megér egy látogatást.
Szultán Hasszán és El-Refai mecsetek
Szultán Hasszán négy év alatt építette fel mecsetjét Kr. u. 1360-tól. Nemcsak imaházként, de iskolaként is működött, ahol az iszlám vallást oktatták. Lenyűgöző méretei és építészeti stílusa nemcsak Egyiptom, de talán a világ egyik legnagyobb mecsetei közé emeli. A Refai mecsetet a Szuezi-csatorna építtetője, Iszmail pasa édesanyja építtette saját és családja sírjaként. Mecsetként is használják, de az egyiptomi történelem utolsó nagy királyai is ide vannak eltemetve: Farouk király, az ő édesapja Fouad király, valamint az utolsó perzsa sah, Reza Pahlavi.
Ó-Kairó
Ó-Kairó egy szabadtéri múzeum gyönyörű mecsetjeivel, templomaival és zsinagógájával. A legimpozánsabbak és jelentősebbek:
1) Szűz Mária függő temploma
Az V. században alapították azt a kis szentélyt, amiből a VII. században létrehozták az eredeti templomot. Mindez egy római erődítmény, Babilon két tornyára épült úgy, hogy a tornyok közötti légüres teret gerendákkal ívelték át. Ezért hívják függő templomnak.
2) Szent Szergiusz temploma
Egyiptom legrégebbi templomaként tartják számon, noha építészetileg nem az. A templom alatt található az a barlanglakás, ahol a szent család bujkált egyiptomi menekülésük alatt. Ez a hely később zarándokhely lett, és ezért kapta a templom ezt a megtisztelő címet.
3) Ben Ezra zsinagógája
Az egyiptomi zsidó közösség egyik leghíresebb zsinagógája szent hely. A legenda szerint ezen a területen vetette őt partra a víz, itt emelték ki a Nílusból, itt élt. Valamint itt volt az a találkozóhely, ahonnan elindultak a zsidók az újvilág felé, a híres Exodus. A zsinagógában őrzik az egyik legrégebbi Tóra tekercset, mely az V. századból származik.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!