Kerthelység

2010. nov 30.

A japán kultúra napja

Írta: admin Kategória: Nincs kategorizálva

Biztosan mindenki tudja, hogy Japánban egészen más ünnepnapok vannak, mint nálunk, Európában. A mi karácsonyunkkal szemben ők december 24-ét általában a szerelmükkel, egy randi keretében töltik.

A Valentin-nap sem teljesen olyan, mint itt. A lányok adnak csokit a fiúknak, akik azt vagy elfogadják, vagy nem. Egy hónapra rá pedig, „Fehér-napkor” a fiúkon a sor, hogy valamit ajándékozzanak a lánynak, akit kedvelnek. De ne szaladjunk ennyire előre!
Ősszel rengeteg fesztiváljuk van a különböző ünnepek miatt. Ilyen például a Shichi-Go-San, de én most mégis az ezt közvetlenül megelőző ünnepükről fogok nektek írni, mivel az aktuálisabb és fontosabb.
Ez a japán kultúra napja, amelyet november 3-án ünnepelnek. Kezdetben Meiji császár születésnapjának ünnepe volt, de halála után a kultúra napjává vált. 1946-ban ezen az ünnepen lett hivatalos a most is működő japán alkotmány, tehát valójában két dolgot ünnepelnek egyszerre. Szokássá vált, hogy minden évben kitüntetik azokat az embereket, akik tettek valamit a japán kultúráért vagy tudományos téren értek el valamilyen kimagasló eredményt. A Bunka Kunsho nevű díjat a császári palotában adják át a kitüntetettnek. Több ezer más díjat is kiosztanak azok között, akik különbözőképpen járultak hozzá a japán társadalom eredményeihez. Más intézményekben, például egyetemeken vagy középiskolákban ezen a napon mutatják be a kutatásokat, és egyéb rendezvényeket is szerveznek. November 3-a azok közé a napok közé tartozik, amikor a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy jó idő lesz.
Egyébként ünnepnapokon a legtöbben kimonót és jukatát (a jukata anyaga a többi kimonóéval szemben nem selyem, hanem pamutvászon. Csak nyáron, májustól szeptemberig szokás viselni, és nem vesznek alá alsóruházatot) öltenek magukra. A tradicionális japán viselet pedig nem csupán alkalomhoz illő, de rendkívül látványos is.
Eszti



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!