Kerthelység

2010. okt 31.

Solti Ádám vokálegyüttese az X-Faktor döntőjében

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Hajrá Non Stop!

A nyár utolsó napjaiban sok diák siratta a nyári szünetet, de volt mivel vigasztalódni, hiszen augusztus 28-án az első adással kezdetét vette az év nagy durranása, az RTL Klub csatornáján az X-Faktor című tehetségkutató műsor, amely a világ 26 országa után garantáltan felforgatja a hazai könnyűzenei világot is.

Mi, törökbálintiak már rögtön az első műsorban ismerősre találtunk. A Non Stop vokálegyüttes tagjai nemhiába voltak olyan ismerősek mindannyiunknak, hiszen Solti Ádámmal és csapatával többször találkozhattunk a Munkácsy Mihály Művelődési Ház színpadán. Az első adás óta sok víz lefolyt a Dunán, és akik nyomon követik a műsort, azok tudják, hogy a több ezer induló közül előbb az első százötven, az első száz, ötven, majd az első huszonnyolc produkció közé is beválogatták őket. Sőt. Én már tudom, és mire a Kerthelység megjelenik, addigra önök is tudni fogják, hogy ennél is tovább jutottak. Ezért aztán Ádám nagyon elfoglalt ezekben a napokban. Mégis egy énekóra és egy Malek Miklós által tartott mentori eligazítás között talált időt arra, hogy meséljen lapunk olvasóinak szenvedélyeiről: a zenéről és a táncról és persze az X-Faktorról.
– Bár nem Törökbálinton élsz, gyakran megfordulsz nálunk. Honnan ered ez a kötődés?
– Az édesapám él Törökbálinton. A szüleim még kicsi koromban elváltak, én az édesanyámmal Budán nőttem fel. De sokat voltam Törökbálinton is, és a hely nagyon közel áll a szívemhez. Nem véletlenül nevezte valaki a magyar Beverly Hillsnek – gyönyörű a fekvése és jó a levegője. Remélem, hogy egyszer majd nekem is lesz lehetőségem ott élni. Édesanyám építészmérnök, és talán egyszer tervez nekem egy kis házat. Lenne egy egészen kicsi, de saját kis „birtokom”, amelyet körbejárhatok.
– A művelődési házban többször is felléptetek a csapatoddal, amelyekről a Kerthelység is tudósított. De idézzük fel együtt mik is voltak ezek!
– Négy ilyen produkció volt Törökbálinton. Egy musical est, valamint a Oueen, a Mamma Mia és a Miért nincs csajom. Nagyon büszke vagyok a csapatra, amellyel ezt megvalósítottuk. Rengeteget dolgoztunk, óriási lelkesedéssel csináltuk, és szerintem tényleg igazán magas színvonalú produkciókat tudtunk színpadra állítani.
– Akkor jártam egy próbátokon. Amíg én a többiekkel beszélgettem, te fáradhatatlanul hajtottad a táncosokat, és ők szépen csinálták is, amit mondtál. Néhány percre odajöttél hozzánk, de látszott rajtad, hogy inkább mennél vissza dolgozni, próbálni…
– Igen, nekem ez az álmom, a szenvedélyem. Nagyon szeretem csinálni. És szerencse, hogy vannak körülöttem néhányan, akik szintén élvezték és vállalták az áldozatos munkát is. Így aztán bármire képesek voltunk. Törökbálinton szinte minden produkciónk teltházas előadás volt, amire nagyon büszke vagyok. Ezeknek mind én csináltam a koreográfiáit, én tanítottam be a táncokat és énekeltem is. Csak a pénzügyeket utáltam borzasztóan. Lehet, hogy ezért is nem volt soha elég… Egy-egy produkciót fél évig próbáltunk. Mindenki lelkesedésből dolgozott, de éppen ez volt a varázsa az egésznek. A mai napig hiányoznak a szombati próbák.
– Mi van most ezekkel a produkciókkal? A Oueen, a Mamma Mia és a Miért nincs csajom című musical mind igazi sikernek bizonyult nálunk. Felléptetek velük máshol is?
– Sajnos nem volt túl sok ilyen lehetőség. Hiányzott mögülünk egy profi menedzser, egy szponzor és így a pénz is. E nélkül pedig lehetetlen boldogulni a szórakoztatóiparban.
– Hát, ami azt illeti, ebben a pillanatban ezt már nem mondhatjuk el rólad és a másik négy fiúról a Non Stop vokálegyüttesben. Az RTL Klub és az X-Faktor teljes csapata gondoskodik arról, hogy mindenki halljon rólatok ebben az országban.
– Igen. Ez óriási lehetőség mind­annyiunknak. Itt szeretném elmondani, hogy ugyan a képernyőn csak öten vagyunk, de az együttesünknek van egy hatodik, láthatatlan tagja, Varga Bálint, a zeneszerzőnk, aki az összes kottánkat írja. A Miért nincs csajom is az ő musicalje, és itt, az X-Faktorban előadott műsorokat is ő szerezte.
– A Michael Jackson-egyveleg kottáit is ő írta?
– Pontosan. Mindannyiunknak megírja a kottákat. Mi először külön megtanuljuk és összepróbáljuk, és amikor már nagyjából megy, akkor eljön Bálint, és megnézzük, hogy kell-e még valamit alakítani.
– Évek óta dolgoztok együtt, de az igazi sikert mégis egy hirtelen ötlet hozta meg.
– Tényleg így van. Amikor hallottam az X-Faktorról, arra gondoltam, hogy kellene csinálni egy vokálegyüttest. De nemcsak olyan hagyományosat, ahol négy-öt fiú összeáll és énekelnek, hanem kellene bele valami ritmusszekció, amitől különleges lesz. Így csatlakozott hozzánk Zsolti, a beatboxos csapattag. Végül ez az elképzelés tényleg bejött. A zsűrinek és a közönségnek is nagyon tetszett.
– Szóljunk akkor néhány szót a zsűriről!
– Nagy élmény velük dolgozni, és hálásak vagyunk nekik a bizalomért. Malek Miklós személyében igazi profi segítséget kaptunk. Rengeteget tanulunk tőle. És a java még csak most jön!
– Újságírók, fodrász, sminkesek, stylist… Nem fárasztó néha egy kicsit ez a felhajtás?
– Nagyon jó érzés, hogy mindenki azon dolgozik, hogy minél jobbak legyünk. Eddig csak pozitív tapasztalataink vannak, és mindannyian örülünk, hogy itt lehetünk. Nagyon élvezzük.
– Civilben fogtechnikus vagy. Mikor ültél utoljára a mintázó asztal mellé?
– Hát mostanában mással voltam elfoglalva. De a munkám nagyon fontos számomra. Édesapám is fogtechnikus, tőle örököltem a kézügyességemet. Az X-Faktor persze most kicsit felborította az életem, és majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle, mire lesz elég.
– A sok éneklés és tánc után szoktál otthon zenét hallgatni? Van kedvenced, amit inkább hallgatsz, mint énekelsz?
– Persze, vannak kedvenc előadóim, de legtöbbször filmzenéket szoktam hallgatni. Egyik kedvenc zeneszerzőm John Williams, aki például a Csillagok háborúja, az Indiana Jones, a Harry Potter és még számtalan nagy sikerű film zenéjét is szerezte.
– Ha már Harry Potternél tartunk: van benne egy tükör, Edevis tükre, amelyben mindenki azt látja, amint a szíve leghőbb vágya teljesül. Te mit látnál benne, ha elé állnál?
– Ebben a pillanatban mi más is láthatnék, mint a Non Stop vokálegyütest, amint megnyeri Az X-Faktort!
– Mit üzensz a törökbálintiaknak?
– Hogy nézzék az X-Faktort, és amikor majd kell, támogassanak minket a szavazataikkal! Hiszen az utolsó fordulókban már a közönség kezében van a sorsunk. Mi pedig egy óriási koncerttel háláljuk majd meg a bizalmukat, ha lesz rá lehetőség!

Nyíri Erzsi

Az X-Faktor döntősei a beköltözéskor (Fotók: Tóth József):

Nyári Alíz, Wolf Kati, Szabó Mariann és Nyári Edit

Nyári Alíz, Wolf Kati, Szabó Mariann és Nyári Edit

(balról) Vastag Tamás, Szakács Gergő,  Takács Nikolas,  Vastag Csaba és Király L. Norbert

(balról) Vastag Tamás, Szakács Gergő, Takács Nikolas, Vastag Csaba és Király L. Norbert

Non Stop

Non Stop

Kőrös Mimi

Kőrös Mimi

Shodeinde Dorka

Shodeinde Dorka




Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!