Kerthelység

2010. okt 31.

Már városunknak is van futsalcsapata

Írta: admin Kategória: SPORT

Világszerte egyre népszerűbb a futsal, amely a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata. A FIFA égisze alá tartozó sportágat néhány hónapja Törökbálinton is szervezett keretek között űzik. A Törökbálinti Focisuli Egyesület az U–11-es korosztály számára hozott létre futsalcsapatot, amely szeptember óta már bajnokságban is szerepel.
A Törökbálinti Focisuli Egyesület 1999 óta foglalkozik utánpótlás-neveléssel a városban. Az idei esztendő elején felvetődött, hogy legyen egy futsalcsapat is a klubban, amelynek legügyesebb játékosai idővel a település nagypályás felnőtt együttesében is szerepet kaphatnak. Az U–11-es korosztályt szemelték ki az egyesület vezetői, s ennek jegyében hirdették meg a toborzót.
A kezdeti lépések után kialakult egy állandó program: szerdán és pénteken a Zimándy Ignác Általános Iskola tornatermében edzenek a futsalosok. A tréningeket Szentkúti Csaba tartja a 2000. január elseje után született fiúknak, akik egy kivétellel valamennyien helybeliek.
– A futsal másfajta felkészítést igényel, mint a hagyományos labdarúgás – magyarázta Szentkúti Ferenc, a Törökbálinti Focisuli Egyesület szakmai vezetője. – Ebben a sportban a labdabiztosság a legfontosabb, ezért a technikai képzés sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint a futballban. Mindent mozgásban kell csinálni, és nagyon gyorsan. Tehát azt kell megtanítani a gyerekeknek, hogyan tudják gyors futásban a labdát kezelni, cselezni, hogyan kell gyors irányváltásokkal túljutni az ellenfélen.
A szakember elmondta, hogy sokan úgy gondolják, a nagypályás foci mellett nem lehet valaki igazolt játékos a futsalban. Ez azonban tévedés, a futsalhoz más dokumentum kell, így nem számít kettős igazolásnak, ha ugyanaz a fiatal mindkét sportágban igazolt játékos. Noha lehet szabadtéren is futsalozni, a törökbálintiak mindig teremben játszanak.
Igaz, a nyáron előfordult, hogy műfüves pályán terelgették a labdát. A telki focisulival jó kapcsolatban vannak a bálintiak, és a nyári felkészülés során többször is megmérkőzött a két csapat. Telkiben Ebedli Ferenc edzi a gyerekeket, és mivel jóval előrébb tartanak a futsalt illetően, sokat segített tanácsaival a TFE srácainak.
A törökbálinti vezetők rendszeres játéklehetőséget szerettek volna biztosítani a gyerekeknek, ezért felvették a kapcsolatot az MLSZ-szel, és a szövetség javaslatára benevezték az együttest az U–11-es futsalbajnokságba, ahol nincs nevezési díj, ingyenes a részvétel. A tizenkét csapatos mezőny hagyományos bajnoki rendszerben játssza a mérkőzéseket, az összecsapásokat kéthetente szombatonként a kispesti Eötvös iskola tornatermében bonyolítják le. Egy-egy játéknapon két meccsre kerül sor.
Lapzártáig két mérkőzést játszott volna a TFE csapata, de az első fordulóban nem jött el a Káposztásmegyeri SK gárdája, így a három pontot 5–0-s gólkülönbséggel megkapták a törökbálintiak. Az Eötvös iskolával vívott barátságos találkozó után a Kispest SE ellen debütált az együttes a bajnokságban, és sima vereséget szenvedett a futsalt sokkal régebben művelő riválistól. A végére elfáradtak a fiúk, Szentkúti Csaba nem tudott annyit cserélni, mint a kispestiek.
Persze nem csak emiatt szeretnék a TFE lelkes szakemberei, ha minél több törökbálinti fiú csatlakozna a csapathoz. A Ferencváros egykori sokszoros válogatott klasszisa, Nyilasi Tibor mondta nemrég, hogy a futball alapja a futsal, és ezt a gondolatot akarják megvalósítani Törökbálinton. a végső cél ugyanis az, hogy minél több ügyes, a labdával jó barátságban lévő játékost adjon az egyesület a város első számú klubjának, a TTC-nek. Márpedig ha valaki jól bánik a labdával és mindezt gyorsan teszi, a nagypályán is hasznát veheti ennek a tudásnak.

Mi a futsal?
A futsal dél-amerikai eredetű játék. Neve a portugál futebol de Salão és a spanyol fútbol sala kifejezésekből származik, mindkettő jelentése: teremfoci. Kezdetben Five a Side volt a játék neve, később az angol football és a spanyol sala (terem) szavakból született meg a futsal elnevezés.
A futsalt két, négy mezőnyjátékosból és egy kapusból álló csapat játssza. A cserejátékosok száma legfeljebb hét lehet, és a mérkőzés alatt korlátozás nélkül lehet cserélni, de csak a kijelölt vonalszakaszon keresztül. A játéktér méretei nagyon hasonlítanak a kézilabdapálya méreteihez, a játéktér szélét vonal határolja. A labda kisebb, mint a labdarúgásnál használt, sokkal kevésbé pattan, de a felülete ugyanolyan, mint a nagypályás futballban. A mérkőzések kétszer 20 percig tartanak, tiszta játékidő van, azaz ha játékon kívül van a labda, akkor megállítják az órát.

M. S.
Tags: ,


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!