Kerthelység

2010. szept 30.

DNS sportválasztó 20 és 70 év között bárkinek

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A Kerthelység augusztusi számában hírt adtunk arról, hogy megnyílt Diósdon a DNS Sport- és Szabadidőközpont. Az intézményben számtalan lehetőség várja az erősödni, szépülni vagy csak éppen kikapcsolódni vágyókat. A továbbiakban bemutatjuk az egyes edzési formákat, sportokat, amelyek közül kedvünkre választhatunk a DNS-ben. Első utunk a fitnesz-edzőterembe vezetett, ahol Merl Ferenc, a fitneszedzők szakmai vezetője kalauzolt és izzasztott meg bennünket.

– Ha valaki még soha életében nem járt edzőteremben, mit javasolsz neki, hogyan lásson munkához?
– Az első feladatunk, hogy kitűzzük a célt, amit el akarunk érni. Miért szeretnénk dolgozni? Le szeretnénk fogyni? Az állóképességünket akarjuk növelni? Regenerálódni akarunk egy gyermekszülés vagy egy műtét után? Jól akarunk kinézni a strandon és ennek érdekében szeretnénk leadni vagy éppen a megfelelő helyeken a testünkre építeni néhány kilót? Vagy ezek közül akár többet is szeretnénk egyszerre? Ha tudjuk, mit szeretnénk, az első lépést már megtettük. Ezután következik egy állapotfelmérés. Ezt mindenképpen érdemes elvégezni az edzések megkezdése előtt. Egyrészt tisztába kerülünk a saját képességeinkkel, másrészt az edzést vezető szakember is könnyebben állítja össze a megfelelő, egyéni edzéstervet. Arról nem is szólva, hogy ha kitartóan, legalább hetente kétszer, háromszor edzünk, akkor egy-két hónap múlva már mérhető az erősödés, látható a test fejlődése, ami jelentős sikerélmény, és ösztönzést nyújt, hogy ne hagyjuk abba, folytassuk tovább a rendszeres mozgást.

Merl Ferenc vagyok, a DNS Sport- és Szabadidőközpontban szakmai vezetőként és teremedzőként dolgozom. E feladataim mellett személyi edzéseket is vállalok. Számomra mindig fontos volt a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozásra való törekvés.
Sokéves sportmúlttal rendelkezem. Többféle sportban kipróbáltam magam, például a karatéban, a labdarúgásban, úszásban, teniszben. Jelenleg is egy NB II-es kosárlabdacsapat meghatározó tagja vagyok.
A fitnesz-testépítés régóta része az életemnek. Többéves edzői tapasztalattal rendelkezem. Az International Wellness Institute-nál végeztem testépítés-fitnesz sportoktató és személyi edzőként.
Szakmai kompetenciák:
– fitneszinstruktori ismeretek
– erőfejlesztő-oktatási ismeretek
– testépítő ismeretek

Mottóm: élet, erő, egészség!
A fitnesz-testépítés kedvező hatással van minden korosztályra. Hiszem, hogy folyamatos edzés mellett jó állóképesség, általános erő és megfelelő közérzet biztosítható minden ember számára, ami az élet bármely területén kamatoztatható.

– Milyen gyakorlatokkal lehet felmérni valakinek az általános fizikai állapotát? Hogy zajlik egy ilyen edzés?
– Először is kikérdezzük a pácienst a sportbéli előéletéről, egészségi állapotáról, hiszen egy esetleges szívbetegség, mozgásszervi vagy gerincprobléma figyelembevétele nagyon fontos az edzésterv kialakításánál. Ezután rövid bemelegítést követően, amely egyébként minden edzést meg kell, hogy előzzön, a páciens először a futópadon gyalogol (cardio edzés) egyre gyorsuló tempóban, miközben adott időpontokban mérjük a pulzus változását. Ezt követi a has és vállizomzat állapotának felmérése háromszor tízes szériákban fekvőtámaszok és felülések elvégzésével. Persze semmi baj nincs, ha esetleg valamiből nem megy a teljes széria, hiszen éppen azért vagyunk itt, hogy ezen változtassunk. Ezt követi a rugalmasság, hajlékonyság felmérése, szintén egyszerű gyakorlatok elvégzésével. Szeptemberben kísérleti jelleggel egy testösszetétel meghatározására alkalmas készülék is a vendégek rendelkezésére áll. Ehhez a két perc alatt elvégezhető vizsgálathoz mindössze mezítláb fel kell állnunk egy fém szenzorral ellátott dobogóra, és mindkét kezünkkel meg kell fognunk egy-egy érzékelő diódát. A vizsgálat eredménye, a „testösszetétel-analízis” azonnal kinyomtatható. Segítségével pontosan meghatározható a test zsírtömegaránya, a sejten belüli és sejten kívüli folyadékmennyiség, valamint egyedülálló módon képes a derék–csípő arány meghatározására is, amelynek magas értéke esetén nagyobb az esély az elhízás szövődményeinek kialakulására. A vizsgálat bármilyen gyakorisággal elvégezhető, és a legkisebb változás is kimutatható vele.
– Most tehát már tudjuk, hogy honnan indulunk. Hogyan tovább?
– A következő lépés a helyes edzésterv kialakítása. Az állapotfelmérésért és a testösszetétel-analízisért külön kell fizetni, de az edzésterv megírása, illetve folyamatos karban tartása hozzátartozik a terembelépőhöz. A teremben mindig van egy tapasztalt edző, aki segít a gépek beállításában, a kezelés megtanulásában és a helyes használat elsajátításában is. Itt, a DNS fitnesztermében úgynevezett köredzéseket is tartunk, ahol tizenkét speciális gép várja a vendégeket. Ezek a gépek úgy vannak kialakítva, hogy egy kezdő is bátran kezelheti őket, és mire az összes gépen körbeért, minden izomcsoportját alaposan megdolgoztatta. Az edzés része az egyes gépek használata után a megfelelő izomcsoportok nyújtása is. Lehetőség van személyi edző segítségét is igénybe venni alkalmanként vagy akár rendszeresen. Ilyenkor az edző végigkíséri a vendéget az edzésen, figyeli a munkáját, javítja az esetleges hibákat, segít az egyénre szabott, legtökéletesebb edzésterv kialakításában, és egy kicsit „hajtja” is a páciensét, hogy a legjobbat hozza ki magából.

A Kerthelység tapasztalatai
a DNS cardio-fitnesz személyi edzésen:
Pozitív:
– kedves, segítőkész szakembergárda
– modern, minden igényt kielégítő gépek
– rugalmas időbeosztás (hétfő–péntek: 6–22 óra, szombat–vasárnap: 8–18 óra)
– kellemes, nem zsúfolt (mi ebédidőben voltunk, csúcsidőben kicsit többen vannak, de a terem jó nagy)
– időjárás-független
– a fejlődés pontosan mérhető
– kedvező árak (egy alkalom egész nap:1090 Ft, bérlet 10 alkalomra: 7000 Ft, személyi edzés egy alkalom: 3300 Ft, testösszetétel-analízis 1000 Ft/alkalom, egyelőre szeptemberben, kísérleti jelleggel. Többit lásd: www.dnssport.hu)

Negatív:
– nem a szabad levegőn mozogsz
– egy idő után kicsit unalmassá válhat (ezen segít, ha elhívod a barátnődet, barátodat is, valamint ha legalább havonta frissíted a programot)

– Kinek ajánlod leginkább ezt a sportot?
– 20 és 70 év között bárkinek, aki szeret mozogni és nincs komoly egészségügyi problémája. Sőt azoknak is, hiszen a jól megtervezett, orvossal egyeztetett edzés egyes betegségeket kedvezően befolyásolhat.
– Néhány jó tanács a lelkes kezdőknek?
– Először is, ha belépünk a terembe, a hétköznapi gondokat próbáljuk az ajtón kívül hagyni. Koncentráljunk a testünkre és élvezzük a mozgást. Tartsuk be a fokozatosság elvét. Nagyon fontos a helyes étkezés, hiszen amit elérünk a mozgással, azt helytelen táplálkozással gyorsan elronthatjuk. Igyunk sokat, együnk könnyű ételeket, friss gyümölcsöt, zöldséget, szárnyas húsokat. Lehetőleg kerüljük a fehér lisztből készült, a túl zsíros vagy túl édes ételeket. Együnk sokszor, keveset. Edzés után hagyjunk időt a testnek a regenerálódásra.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!