Kerthelység

2008. aug 30.

Nem lehet elég korán kezdeni

Írta: admin Kategória: GYEREKSAROK| INTERJÚ

Ringató

Ringató. Ha ezt a szót halljuk, biztosan valami kellemes dolog jut az eszünkbe. Egy vers, egy ringó karosszék, de talán legelőször is egy édesanya az ölében gyermekével. Pontosan erről szeretnénk mesélni most. Maradiné Zsigmond Ildikó éppen egy éve kezdte el Ringató-foglalkozásait a Német Közösségi Házban.

– Ha jól tudom, a Ringató mint márkanév vonult be a köztudatba. Miről is van szó tulajdonképpen?
– Valóban. A Ringató 1991 óta levédett név, pontosan rögzített, a kodályi elveken alapuló módszertannal és tartalommal. Megalkotója dr. Gállné Gróh Ilona, aki a mai napig tart foglalkozásokat. Először ő járta egyedül az országot, ahová meghívták, ott tartott foglalkozást. Mára 26 foglalkozásvezető hatvan helyen tart Ringatót, szerte az országban. Ehhez azonban mindenkinek, aki foglalkozást szeretne tartani, először el kell végeznie a tanfolyamot.
– Mi történik egy ilyen foglalkozáson?
– Kodály szerint a gyerekek zenei nevelését legjobb a születés előtt kilenc hónappal elkezdeni. Persze itt a „nevelést” nem szó szerint kell érteni. Tudományosan alátámasztott tény, hogy a kisbaba már az édesanyja pocakjában jól hallja az őt körülvevő világ hangjait. A zene, a dúdolás, éneklés megnyugtatja, elringatja a kicsiket és az édesanyákat is. Egy-egy zenés foglalkozáson mondókázunk, sok dalt megtanulunk, a gyerekek az édesanyjuk ölében ringatózva hallgathatják, figyelik a zenét.
– Ezek szerint jó iskola ez a szülőknek is.
– Pontosan. A gyerekek a néhány hónapos kisbabától három éves korig járnak a foglalkozásokra. Ebben az életkorban még nem tudnak hosszabb ideig egy dologra koncentrálni, és erre nincs is szükség. Csak figyelnek, játszanak, és néhány hét múlva a nagyobbacskák szülei már örömmel fülelhetnek az előbukkanó sorokra, döcögős dallamokra, amelyeket a gyerekek úgy tanultak meg, hogy észre sem vették. Közben pedig a szülők is bővíthetik a repertoárt. A várandós kismamák is megtanulhatják a dalokat, játékokat, hogy mire a kicsi megszületik, ne jöjjenek zavarba, ha például altatódalt szeretnének dúdolni a gyermeküknek, de hirtelen nem jut eszükbe egy sem. Sajnos a mai fiatal szülők csak elvétve tudnak már népdalokat. Az iskolában az énekórák száma a nullához közelít, és a népzenére, a népdalokra alig marad idő. Előfordult, hogy valakinek a „Béres legény jól megrakd a szekered” újdonság volt.
– Honnan származnak a dalok, mondókák, amelyeket énekeltek?
– A foglalkozásvezetők a tanfolyamon kapnak egy gyűjteményt, illetve megvan az ehhez tartozó forráslista is. A zene tárháza szinte kimeríthetetlen. Elsősorban a magyar népdalokból, játékokból, illetve a környező országok népzenéjéből válogatunk.
– Csak énekeltek vagy zenéltek is?
– Mindig az egyik legizgalmasabb pontja a foglalkozásnak, amikor előkerül a gitár és a hegedű. A bátrabbak megpengetik a húrokat, kopogtatnak a hangszer testén, szájtátva hallgatják, ahogyan a vonó előcsalogatja a hangokat.
– A gyerekek is kipróbálhatnak valamilyen hangszert?
– Ez a korosztály a zeneszerszámot is játéknak tekinti, ami eltereli a figyelmet a zenéről, és néha civakodás tárgya is lehet, ezért a hangszerek megszólaltatása a foglalkozásokon elsősorban az én dolgom, de lehetőségük van a gyerekeknek egészen közelről megismerkedni a zeneszerszámokkal.
– A közös éneklésen, a zenén túl mit adhat még a foglalkozás a gyerekeknek és az anyukáknak, esetleg nagymamáknak, apukáknak?
– Ez amolyan „lelki táplálék”. A gyermek az édesanyja ölében ül. Együtt játszanak, ringatóznak. Sok játékban az édesanya megsimogatja, ölelgeti a csemetéjét. Nem baj, hogy még nincs kiszedve a ruha a mosógépből, vagy nincs kész a vacsora… Ez az idő csak a kettőjüké. Hetente fél óra nem olyan sok idő, mégis nagyon sok örömet adhat a babának és a mamának egyaránt.
– Év közben is be lehet kapcsolódni?
– A foglalkozásokon folyamatosan ismételjük az addig tanult dalokat, hiszen ezt a gyerekek is nagyon szeretik, szükségük van rá. Így tulajdonképpen bármikor érdemes csatlakozni hozzánk.
– Mikor gondoltál rá először, hogy foglalkozásvezetőnek szegődj?
– Legkisebb fiam születése után kerestem egy olyan helyet, ahol Bene a vele egykorú gyerekekkel és a zenével találkozhat. A Fonóban voltunk először Ringató-foglalkozáson, és nagyon megragadott a hangulat, amit ott tapasztaltam, és a kisfiam is élvezte. Törökbálinton akkoriban nem volt semmi hasonló. Érdekelt, hogyan is működik ez az egész, ezért beiratkoztam a tanfolyamra. A pedagógus diplomámhoz is jól jött kiegészítésként. Törökbálinton még nem volt hasonló foglalkozás, és a Német Közösségi Házban is szívesen láttak minket, így hát belevágtam.
– Mit érzel az elmúlt év legnagyobb sikerének?
– A nyári szünet előtt meghívtam a legkitartóbb családokat egy évzáró Ringatóra hozzánk, a kertünkbe. Gyönyörű júniusi nap volt. Megérkeztek a gyerekek, letelepedtünk a fűbe, és elkezdődött a foglalkozás. Tőlünk néhány méterre ott kellette magát a homokozó, a csúszda, a saját gyerekeim játékai. Mégsem csábítottak el egyetlen kicsit sem. Amíg tartott a foglalkozás, mind ott ültek körülöttem, és sorra reklamálták az egész évben tanult dalokat. Igazán nagyszerű érzés volt!
– Az érdeklődők hol találhatnak információt a foglalkozásokról?
– A foglalkozásokat szeptembertől a Német Kisebbségi Önkormányzat Közösségi Házban tartjuk minden kedden fél tíztől, de sok érdekes információ olvasható a www. ringato.hu internetes oldalon is. Szeretettel várunk minden érdeklődő családot!

Nyíri Erzsi


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!