Kerthelység

2010. aug 30.

Nyerni napenergiával

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Törökbálint a harmadik helyen végzett

A nemzetközi RES Champions League program részeként hazánkban is megrendezték a Napkorona Bajnokságot. Így a magyar településeknek lehetőségük nyílt arra, hogy Franciaország, Csehország, Németország példáját követve bebizonyítsák, milyen hatékonyak a nap erejének kihasználásában.

Katona Tímea beruházási vezető átveszi a díjat

Katona Tímea beruházási vezető átveszi a díjat

Hazánkban a bajnokságot az Energia Klub felhívására 2009 júniusában rendezték meg először.
Az önkormányzatoknak kilenc hónap állt rendelkezésükre ahhoz, hogy összegyűjtsék azokat az adatokat, amelyek alapján kiszámolták, hogy a településükön összesen hány négyzetméternyi napkollektor és hány kilowatt kapacitású napelem üzemel. A verseny pontozási szabályai nemzetközi standardokon alapulnak, a számítás során az önkormányzati tulajdonban és a magánkézben működő rendszerek összességét veszik figyelembe. A Napkorona Bajnokságban három települési kategóriában – 5000 fő alatti, 5000–50 000 fős és 50 000 fő feletti – hirdettek győzteseket. Az 5000–50 000 lakos közötti települések kategóriájában Tapolca győzött, míg Budaörs a második, Törökbálint pedig a harmadik helyen végzett. A díjat többek között a Magyarország zöld épületének titulált Pannon Háznak (mai nevén Telenor Háznak) köszönheti. Itt a több mint 26 ezer négyzetméteres épületben ugyanis hazánk legnagyobb megújuló energiaforrását alkalmazó hőnyerő rendszert alkalmaznak.180 darab mintegy 100 méter mélyre fúrt hőszonda szolgáltatja a hőenergiát. A fűtés-hűtés mellett ennek segítségével szolgáltatják a hideg-meleg vizet, és 162 négyzetméternyi felületű napkollektoraik, napelemeik segítségével évente közel 0,3-0,4 gigawatt órányi energiát spórolnak meg.

És a folytatás…
Az önkormányzat a törökbálinti Bóbita Óvoda tagóvodája tervezésének előkészítése során megfogalmazta energiatakarékosságra törekvő igényét a tervező felé. Az intézmény fejlesztését megelőzően hatvanöt pályázó tervei közül választották ki a Balázs Mihály építész, Kossuth-díjas tervező vezette stúdió tervét. A város megérdemelten jutott 250 millió forint uniós támogatáshoz a Közép-magyarországi Operatív Program keretében a Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása című felhíváson. A jelentős önkormányzati ráfordítással létrehozott komplexum az önkormányzat energiamegtakarításra megfogalmazott további terveinek motorja lett.
A Bóbita Óvoda épület érdekessége, hogy nagy része a talajfelszín alatt található, miközben egy zöld növényzettel borított tető óvja a terepépítményt a sugárzó hőtől, hidegtől. Az óvoda fűtéséről-hűtéséről negyvenkilenc kútból kinyert geotermikus hőmennyiség gondoskodik. A hátsó udvaron két napkollektor termeli a szükséges használati meleg vizet. A termekben levegőtisztító berendezés gondoskodik a kicsik tiszta levegőjéről.

Törökbálint önkormányzatának minden idők legnagyobb beruházása a Dulácska-major területén  egy 16 tantermes + 8 szaktantermes általános iskola, D2 besorolású sportcsarnok, 33,3 méteres, 8 pályás uszoda és atlétika pályával ellátott A típusú műfüves labdarúgópálya megépítése. A ma már javában folyó építkezést 2011. május 23-áig kell megvalósítania a projektcégnek. Tervezetten 2011 szeptemberétől indulhat meg ebben a korszerű létesítményben az oktatás. Az épületegyüttesnél a kor legmagasabb műszaki követelményének figyelembevételével kiválasztott technológiákat, anyagokat és berendezéseket építettek be. A tetőn napkollektorok és napelemek biztosítanak használati meleg vizet és áramtermelést, míg az udvaron 200 darab –130-30 méterre mélyített – geotermikus szonda teszi lehetővé a tervezett földhőelvonást és biztosítja az épületegyüttes hűtését-fűtését. Ezt a kiemelt ötmilliárd forint építési összértékű önkormányzatai beruházást akár otthon a fotelunkban ülve folyamatosan nyomon követhetjük, ha Törökbálint honlapján webkamerán keresztül megtekintjük az építkezést.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!