Kerthelység

2010. aug 30.

Közös jövőnk

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

2050-re kilenc és fél milliárd emberre bővülhet a Föld lakossága. A becslést a Population Reference Bureau amerikai kutatóintézet készítette. A kutatási előrejelzés szerint 40 év múlva már hárommilliárddal leszünk többen, miközben a rendelkezésre álló erőforrások, termőterületek nem fognak ilyen arányban bővülni. Ez pedig azt jelenti, hogy mindenkinek komolyabban kell vennie és többet kell tennie a fenntartható fejlődés érdekében. Fontos, hogy mindenki tudjon meg többet arról, mit tehet a hétköznapok során a fenntarthatóságért.
A hazai kutatási adatok azt mutatják, hogy a magyarok általánosságban véve nyitottak a környezettudatosságra, de tenni már kevesebben tesznek érte. Az is kirajzolódik a statisztikákból, hogy keveset tudunk a fennaratható fejlődésről. Például arról, hogy ki mit tehet a hétköznapokban azért, hogy a Föld energiakészleteivel, a természeti erőforrásokkal takarékosabban bánjunk. Másképpen fogalmazva: kisebb legyen az utánunk maradó „ökolábnyom”. A Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt célja éppen az, hogy mindezt hétköznapi szinten is bemutassa, hogy minél többen értsük meg, változzunk és tegyünk többet a holnapért, a jövőért.

Az „én” ökolábnyomom

Az ökolábnyom fogalma új keletű kifejezés. Az ökológiai lábnyom azt mutatja, mekkora az a termékeny földterület, amely egy ember által elfogyasztott javak (termékek/szolgáltatások) előállításához, illetve a fogyasztás után hátramaradó hulladékok befogadásához szükséges az adott évben. Ha a világ összes lakója olyan életszínvonalon élne, mint az átlag magyar, akkor „két Földnyi” terület tudna eltartani minket. Ha amerikai nívón élne mindenki, akkor öt planétára volna szükség. A fenntartható fejlődés lényege éppen az, hogy az utánunk maradó ökolábnyom minél kisebb legyen. Ez pedig akkor lehetséges, ha egy kicsit jobban odafigyelünk például arra, hogyan kezeljük a hulladékot, hogyan takarékoskodjunk a vízzel, az árammal vagy milyen termékeket vásárolunk a boltokban.

Fenntartható fejlődésről gyerekeknek

Szeptembertől már egy kimondottan gyermekek számára készült tananyagból tanulhatnak a fenntartható fejlődésről, a környezettudatosságról a tárnoki, törökbálinti, pusztazámori, diósdi és sóskuti gyerekek.
A Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt célja, hogy hosszú távon szemléletváltozást érjen el a legfiatalabbak körében is. Azaz a gyermekek már most értsék meg, mit jelent a hétköznapok során a környezettudatosság. A tananyagokon keresztül a településeken élő kisgyerekek az általános iskolában találkozhatnak a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témájával.
A tananyag alsós és felsős diákok számára készül, mindenkinek a saját szintjén, egyszerűen, játékos feladatokon keresztül bemutatva mit is jelent a Föld, saját környezetük és településük szempontjából a fenntarthatóság.
A tanároknak is szeretnénk segítséget nyújtani, ezért egy szakmai, tanári kézikönyv is készül az oktatóanyagok kapcsán. A tananyag és tanári kézikönyv kidolgozását elismert környezetvédelmi szakemberek és oktatók végzik.

Középpontban a vállalkozók: Jövőbarát Vállalkozás oklevél
A lakosság és a gyermekek mellett azt is szeretné elérni a projektet vezető konzorcium – Tárnok Nagyközségi Önkormányzata és Törökbálint Város Önkormányzata –, hogy a vállalkozói szféra is csatlakozzon a Benta-völgy Projekthez. Ezért megalapították a Jövőbarát Vállalkozás oklevelet.
Azok a vállalkozók, vállalkozások részesülnek elismerésben, akik vállalják, hogy a cég irodájában minden esetben környezetbarát újrafelhasznált papírt és energiatakarékos égőket használnak; szelektíven gyűjtik az irodában keletkező hulladékot; az elektronikai hulladékot megfelelő módon semlegesítik, kezelik.
A részt vevő cégek elismerő oklevelet kapnak és felkerülnek a Jövőbarát Vállalkozások listájára, amelyet a projekt és a települések honlapjain, valamint a projekt kiadványaiban és rendezvényein is közzéteszünk. A projekt vezetői szeretnék, hogy mindenki ismerje meg azokat a cégeket, amelyek az elvárhatónál több áldozatot vállalnak a környezetvédelem terén.
A programra a projekt hivatalos honlapján jelentkezhetnek az érdeklődő vállalkozások: www.tarnoktorokbalint.hu.
Csatlakozzon ön is és tegyünk együtt egy szebb holnapért!
További információkért és érdekességekért keresse fel honlapunkat: www.tarnoktorokbalint.hu.

A Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt
Tárnok Nagyközségi Önkormányzata és Törökbálint Város Önkormányzata a környezetvédelem, a környezettudatos viselkedés, pontosabban ennek gyakorlata terén kiemelkedő munkát végző települések. Önkormányzataik konzorciumot hoztak létre és közös pályázatot nyújtottak be a Közép-magyarországi Opera­tív Program (KMOP) keretein belül a Fenntartható életmódot és ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (kódszám: KMOP-2008-3.3.4 /A) elnevezésű programra.
A pályázat elnyerésével jött létre a Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt, amelynek köszönhetően egy egé­szen széles réteg, azaz a teljes lakosság és még további három település (Diósd, Sóskút és Pusztazámor) megszólítására nyílt lehetőség. A településvezetők úgy vélik, fontos dolog a gyakorlati munka, de nagyon fontos a szemléletfor­málás elméleti segítése is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!