Kerthelység

2010. aug 30.

Péntek esti láz

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Szerelembomba, Úgy vártalak, Akár péntek, akár szombat – kevesen vannak, akik ne ismernék ezeket a slágereket. A jövőre tizenöt éves Back to Black zenekar számai ezek, ők lesznek az augusztus 20-ai ünnepség sztárvendégei. A zenekar alapítójával, zeneszerzőjével, a Törökbálinton élő Erdélyi Andrással beszélgettünk.

Fotó: backtoblack.hu

Fotó: backtoblack.hu

– Mostanában csönd van a zenekar körül, mi a helyzet a Back to Blackkel?
– Az a helyzet, hogy nem feltétlenül ragadunk meg minden alkalmat, ami a médiából adódik. Ennek az az oka, hogy a média sokszor nem a produktumra kíváncsi, hanem történetekre, amit kitalálunk magunkról. Szerintünk ettől a zenekarnak nem lesz jobb, nem az határoz meg minket, hogy mennyit vagyunk a médiában. Szeretjük, ha a zenénkkel bekerülünk a televízióba, de sajnos erre nagyon kevés lehetőség van, mert kevés az ilyen jellegű műsor. Ennek ellenére rengeteg koncertünk van, főleg ilyenkor, a nyári időszakban.
– Tavaly jelent meg lemezetek, amelyhez két elismerés is párosult.
– Decemberben került a boltokba a lemez, és az év első felében kezdtek játszani róla számokat a rádiókban. A lemez két díjat is kapott. A Fonogram díjátadón lemezünk Az év klasszikus pop-rock albuma lett, én pedig személy szerint a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettől megkaptam Az év könnyűzeneszerzője díját.
– Vagyis teszitek a dolgotokat, csináljátok, amihez értetek és nem törődtök azzal, hogy mennyit írnak rólatok.
– Abszolút. Nagyon jó bulikat csinálunk. A közönség mindig nagyon várja a koncertjeinket és általában nem csalódik bennünk.
– Mikor a zenekart megalapítottátok, egy olyan stílust választottatok, név szerint a funkyt, amelyet szeretett a magyar közönség, de kevés zenekar volt, amelyik itthon játszotta. Mit vártatok a zenekartól?
– Amikor a zenekar alakult, mi, alapító tagok egy funkysabb irányt szerettünk volna venni. Eleinte nem akartunk feltétlenül saját számokat írni, hanem az általunk kedvelt előadókat – Earth, Wind & Fire, Kool & The Gang – szerettük volna játszani. De mivel annyira egymásra tudtunk hangolódni és annyira jól éreztük magunkat együtt, elkezdődött egy dalírási folyamat. Megszülettek az első dalok, és szerencsénkre az első helyen, ahova bevittük őket, egyből azt mondták, hogy kell nekik. Zenénk természetesen nem azok az igazi kőkemény funkyzenék, hanem ebbe benne van egy sajátos magyaros íz is.
– A zenéket kizárólag te írod?
– Én inkább úgy fogalmaznék, hogy én vagyok a fő ötletgazda, 70 százalékban én követem el a dolgokat. Ha van egy ötletem, azt megmutatom a zenekarnak és mindenki hozzáadja a maga ötletét. Az már a próbán kiderül, hogy melyik dal lesz az, amelyik az albumra is felkerül és a koncerteken is játszani fogjuk.
– A szövegek?
– Szintén én írom nagyrészt, de vannak külsős szövegíróink is.
– Azért is kérdezem, mert több slágeretek is van, amelyek zenéje és szövege is igen fülbemászó.
– Igyekszünk a popularitás és az igényesség határain mozogni. Mindig odafigyelünk a hangszerelésekre, a prozódiákra. Van egy belső igényszintünk, ami középszerű megoldásokat nem enged át a rostán. Ha én egy gyenge vagy egy közepes dalt írok, azt a zenekar mindig szóvá teszi.
– Ezért is zenéltek kizárólag élőben?
– Az első években még a minél több helyen való megjelenés kompromisszumaként vállaltunk playback fellépéseket, de már több mint tíz éve csak élőben koncertezünk. Mi azért tanultunk zenélni, meg azért gyakorolunk, hogy zenélhessünk.
– Jövőre lesz tizenöt éves a zenekar. Ennek alkalmából készültök valamire?
– Az biztos, hogy lesz egy nagy születésnapi koncertünk, de emellett készül egy új lemez is, amelyen lesznek új és régi dalok is, de az érdekesség az, hogy a régi dalok mind átdolgozott formában jelennek meg a cd-n. Nagyon sok dalunk van, amelyek akár tíz évvel ezelőtt megszülettek és azóta játsszuk is őket, de teljesen megújult formában, hiszen az igazság az, hogy egy kicsit megunjuk azt, hogy ugyanúgy játsszuk a számokat és ezért valamelyest megváltoztatjuk őket.
– Augusztus 20-án Törökbálinton koncerteztek. Mire számíthat a közönség?
– Nagyon jó koncert lesz. Magam is Törökbálinton lakom és egyre több ismerősöm van a városban, akiknek a részvételére feltétlenül számítok. Nagyon jó hangulatúak a koncertjeink, aki táncolni vagy énekelni akar, az feltétlenül jöjjön el. Mindent megteszünk, hogy a közönség jól érezze magát. Emellett lesznek vendégeink Gallusz Nikolett és Szekeres Adrienn személyében, akik egy-két dalt fognak velünk énekelni, Szekeres Adrienn Back to Black-számot – mi is fogunk tőle dalt játszani –, Gallusz Niki pedig biztos, hogy fog énekelni Máté Péter-dalt, de ismert külföldi számokat is fogunk játszani.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!