Kerthelység

2010. júl 30.

Lendületben az ifjúság

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Nagy a sürgés-forgás az Ifjúsági Önkormányzat háza táján. A csapat az utóbbi hónapokban is tevékenyen részt vett az önkormányzat életében, de őszre igen komoly programokkal készülnek. Major Sándorral, az Ifjúsági Önkormányzat elnökével beszélgettünk.

– Nagy a mozgolódás mostanában az Ifjúsági Önkormányzat háza táján, de még ne siessünk előre. Hogyan telt az önkormányzat elmúlt pár hónapja?
– Részt vettünk az összes fontos törökbálinti eseményen, amelyek közül a legnagyobb a majális volt, ahol saját sátorral jelentünk meg. De koszorúztunk az emléknapokon is, szóval részt vettünk a település életében. Most jelenleg az őszre koncentrálunk, ugyanis két nagyszabású programot tervezünk.
– Kezd már összekovácsolódni a csapat?
– Volt egy-két tagcsere, ami után egy nagyon ütőképes csapat jött össze. Bár személy szerint úgy gondolom, hogy nem feltétlenül kell valakinek tagnak lenni ahhoz, hogy tegyen valamit a helyi ifjúságért. Ha valaki akar valamit csinálni, azt külsősként is meg tudja tenni.
– Mik a terveitek az őszre?
– Az első nagy programunk egy előadássorozat lesz, amely szeptember 9-étől hét alkalommal, kéthetente csütörtökönként lesz látható, és amelyhez neves előadókat nyertünk meg, akik az ifjúságot is érintő problémákkal kapcsolatban fognak előadásokat tartani. Az előadássorozatot úgy állítottuk össze, hogy azokra ne csak a fiatalok, hanem az idősebbek is beülhessenek. Vendégünk lesz többek között dr. Brezovics László kutatómérnök, aki az esetleges 2012-es világvégéről tart előadást vagy Marinka-Tóth József kutatófizikus, aki az emberiség tudományos és technikai jövőjéről fog mesélni.
– Kicsit furcsa, hogy előadássorozatot terveztek, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a fiatalokat a bulizáson kívül nem sok minden érdekli.
– Van igény ezekre az előadásokra, és a fiatalok keresik azokat a helyeket, ahol le tudnak ülni, beszélgetni. Olyan témákat próbáltunk keresni és olyan előadókat felkérni, akik a fiatalokat érintő problémákról tudnak beszélni, a fiatalok nyelvén. Persze ezeken kívül a buli is nagyon fontos.
– És a második nagy esemény?
– Az egy ifjúsági sportnap lesz, szeptember 18-án, szombaton, mintegy az aznap megrendezésre kerülő városi nap délelőtti eseményeként. Egy olyan rendezvényt kell elképzelnünk, ahol a fiatalok meg tudják mutatni magukat, nem csak fizikálisan, hanem olyan téren is, amelyek a szellemi erőt és a kreativitást veszik igénybe. Mindkét iskolából lesz négy-négy tizenkét fős csapat, akik megmérkőznek egymással, de a rendezvényen nemcsak a nyolc csapat vehet részt, hanem mások számára is nyilvános. A sportnap fővédnöke Turai István polgármester lesz, a két tiszteletbeli főbíró pedig a két iskola igazgatója.
– Alakulóban van még egy projektetek, ez pedig a saját honlap.
– Ha minden igaz, akkor a www.tifo.hu-n július végére láthatók lesznek a tartalmak, ugyanis addigra tervezzük a honlap elkészültét, amelyen rajta lesznek a programjaink, elérhetőségeink, lesz fórum, igyekszünk minden törökbálinti ifjúságot érintő dolgot közzétenni az oldalon.
– Gondolom, anyagi vonzatai is vannak az ilyen nagy volumenű tervek megvalósításának. Honnan van ezekre pénz?
– Mindkét rendezvényre kértünk támogatást a városi önkormányzattól, amit meg is kaptunk.
– Akkor ezek szerint továbbra is jó a kapcsolat a „nagy” önkormányzattal.
– Igen, továbbra is segítenek minket a munkánkban és mindenben támogatnak.

Németh



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!