Kerthelység

2008. aug 30.

Öröméneklés mesterfokon

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| KULTÚRA

A zene nem ismer határokat – szól az ismert, mára lassan közhellyé vált mondás. Annak, hogy most mégis ezt az aranyigazságot idézzük, csupán az az oka, hogy a Cantabile Kórus működése 13 éve alatt bebizonyította: énekléssel nemcsak az ország-, hanem az emberek közötti lélektani határokat is le lehet bontani, még ha átvitt értelemben is.

Hiába nem érthető ugyanis egy-egy idegen nyelven elhangzó dal szövege, ritmusa, dallama, na és természetesen az előadó énekesek jókedve, mély átélése magával tudja ragadni a színvonalas kórusdalokat szeretőket. Legyenek a hallgatóság tagjai akár franciák, görögök, kanadaiak, olaszok, osztrákok, németek, szlo­vákok vagy éppen a tartózkodóbb, „hűvösebb” svédek. Merthogy a Cantabile Kórus mindezen nyelvű országokba elvitte az évek során Bartók és Kodály, valamint a magyar népzene s a nemzetközi komoly- és könnyűzene legkiválóbb dalait.
A kórus repertoárja ugyanis rendkívül széles: a reneszánsz zenétől kezdve egy­aránt szerepelnek benne barokk, klasszikus, romantikus és modern kortárs darabok, madrigálok, oratóriumrészletek, egyházi és világi kórusművek, népdalok, operarészletek – magyar és külföldi szerzőktől –, valamint a könnyedebb műfajok, például sikeres musicalek színvonalasabb részletei. S persze az előadott művek korához, hangulatához hű ruhákban közvetítve az örömteli éneket a közönség felé. Merthogy – Vékey Mariann kóruskarnagy szerint (aki a Magyar Rádió Énekkar zongoristája és szólamvezetője) – minden előadáson kicsit többet kell nyújtani a közönségnek, mint korábban. Ezért mindig átgondolt, gondos előkészítés, akár bécsi kottatári alapos „kutatómunka” előzi meg az egyes fellépések műsorának összeállítását. Mert Kodály országát képviselve ugyan sohasem hiányozhatnak az Erkel-, Kodály-, Bartók- és Orbán György-művek, de Mozartnak, Handelnek, Schumannak vagy éppen Gershwinnek is ott a helye, hogy csak néhány zeneóriást emeljünk ki a széles dalrepertoárból.

A Cantabile Kórus története
A Cantabile vegyes kórust 1996-ban Gyarmatiné Hegedüs Zsuzsanna zenetanár alapította Törökbálinton, akitől Vékey Mariann kóruskarnagy 2004-től vette át a „stafétabotot”. Azóta számos sikeres koncertet adtak idehaza és külföldön, olyan neves hazai művészek részvételével, mint például Ardo Mária, Pánthy Anna és Clementis Tamás operaénekesek. Az állandó taglétszám 50-55 fő, a kórus tagjainak életkora pedig 16 és 55 év között van. A szoros kötelékkel – az örömteli énekléssel – összetartott közösségben a diák, a tanár éppúgy megtalálható, mint a szakmunkás foglalkozású. A Cantabile fellépéseinek helyszíne többnyire Törökbálint, ahol rendszeresen szerepelnek a helyi rendezvényeken. Emellett önálló koncerteket adnak – gyakran jótékony céllal – és számos hazai és határon túli fesztiválon, kórustalákozón, hangversenyen részt vesznek. Többször szerepeltek a rádióban, készült több saját cd- és dvd-felvételük, melyek sikeresek a színvonalas kórusmuzsikát szeretők körében.

Azt, hogy az elmúlt 13 év jelentős sikereket hozott a kórus és vezetője számára, a díjak sokasága jelzi. A 2001-ben arany fokozatot kapott együttes például 2004-ben az olaszországi – az Interkultur Musica Mundi által szervezett – Isola del Sole VI. Nemzetközi Kórusfesztiválon a legmagasabb pont­számmal nyerte el a második helyezést. Itthon pedig 2005-ben a KÓTA Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége hangversenykórus-minősítő oklevelét, amit a 2006-ban kivívott Hangversenykórus cím követett. Ez utóbbi rangos minősítés a kóruskarnagy és énekkara összehangolt, magas színvonalú munkájának méltó elismerését jelenti. De nem hagyhatók ki a sorból a szintén honi Legkiemelkedőbb művészeti csoport cím, és a most, augusztus 20-a alkalmából, a szűkebb „szülőhelyük”, Törökbálint város képviselő-testülete által adományozott „Törökbálintért – Pro Urbe” díj sem. Ez utóbbi különösen kedves az együttesnek, hiszen mint a karvezetői pályán idén 25 éve működő Vékey Mariann mondja, bár jó a külföldi koncertek, hangversenyek sikereiben, a kinti közönség elismerésében, szeretetében „fürödni”, de legalább olyan jó a meghitt kisvárosba is hazaérkezni. Oda, ahol a kórus „bölcsője” található, s ahol részt vesznek minden helyi közösségi ünnepségen, kulturális rendezvényen. Örömmel teszik, hiszen a város vezetése és a városban élő emberek kultúra-, művészet- és zeneszeretete példaértékű, amiből újra és újra fel lehet töltődni. Amit hiányol a karvezető művész, az az, hogy a városban lévő multinacionális cégek nemigen fogékonyak minderre. Legalábbis ez a következtetés vonható le abból, hogy az önkormányzaton és néhány kisebb helyi vállalkozáson kívül nem kapnak támogatást, pedig az említett nagyok szép számmal megtelepedtek a városban. Így – különösen a külföldi fellépések során – a ruhák, az utazás, a szállás stb. költsége nem kis anyagi áldozatot követel a kórus tagjaitól.
Persze ennek ellenére szívesen tesznek eleget minden meghívásnak, hiszen a szakmai díjak, elismerések mellett a külföldi „testvérkórusok“ meghívása – és magyarországi viszonthívása –, a velük való közös fellépés rendkívül fontos. Ezért is készülnek a kórus tagjai nagy várakozással a hasonló idei programokra. Mint például az augusz­tus 31-eire, amikor Kanadából, Ottawából érkeznek ide vendégénekesek, és a saját októberi párizsi fellépésükre, ahol a meghívásnak eleget téve a Cantabile ad hangversenyt két alkalommal.

A főbb vendégfellépések itthon és külföldön
1999:    Franciaország, Sarreguemines városa
(a helyi vegyes kórus meghívására három fellépés)
1999:    Zimánd (Melis György 50 éves operaházi tagságának ünnepsége)
2002:    Ausztria, St. Pölten
(a Maria Lourdes templomi kórus vendégeként)
2002:    Törökbálint (Nógrádi Péter zeneszerző Missa Choralis
– Törökbálinti Mise – című művének ősbemutatója)
2003:    Németország, Baden-Baden (kórusfesztivál)
2003:    Görögország (a poligyrosi kórus meghívása)
2003:    Százhalombatta (több kórus közreműködésével adventi koncert)
2004:    Magyar Nemzeti Galéria és Mátyás templom
(az Ipolysági Vegyes Karral közös fellépés)
2004:    Olaszország, Grado (az Interkultur Musica Mundi
által szervezett Isola del Sole VI. Nemzetközi Kórusfesztivál, ahol
a nemzetközi zsűri ezüst diplomáját nyerték)
2005:    Nemzeti Galéria kupolacsarnoka
2005:    Oroszlány (koncert)
2005:    Székelyudvarhely (II. Nemzetközi Seprődi János kórusfesztivál) és Gyergyószentmiklós (koncert)
2005:    Svédország, Göteborg (koncert)
2005:    rádiófelvétel a Magyar Rádió 6-os stúdiójában
2005:    Százhalombatta (régiós kórustalálkozó)
2005:    Budapest, Liszt Ferenc Zeneakadémia
2005:    Budapest, minősítő koncert
(a KÓTA hangversenykórusi oklevele)
2005:    Budapest XI. kerületi Szent Imre templom és Törökbálint, református templom (karácsonyi koncertek)
2006:    Törökbálint (farsangi koncert)
2006:    rádiófelvétel a Magyar Rádió 6-os stúdiójában
2006:    Törökbálint (I. jubileumi koncert)
2006:    Németország, Baden-Baden
(részvétel a II. Nemzetközi Kórusfesztiválon)
2006:    Budapest, Magyar Rádió márványterme
(a Bartók Rádió szerkesztésében élő műsor törökbálinti művészekkel)
2007:    Budapest, Néprajzi Múzeum (Magyar Kultúra Napja)
2007:    Törökbálint („Mindörökké ritmus”)
2007:    Törökbálint: Operaesti közreműködés:
Poldini Ede: Csavargó és királylány
2007:    Szlovákia: Ipolyság
(Vendégszereplés a Musica Aurea jubileumi koncertjén)
2007:    Százhalombatta: Orff Carmina Burana
(közös fellépés a százhalombattai kórusokkal)
2007:    Szlovákia: Visegrádi Négyek Kórustalálkozó:
Bratislava, Pozsonyi Rádió (élő koncert és felvétel), Nitra
2008:    Törökbálint: “In memoriam…”
(Koncert elhunyt kórustársaink emlékére)
2008:    Érdi Művészeti Hetek – Koncert a Földrajzi Múzeum kertjében,
az érdi Harmónia Kórussal és a Bach Kamarazenekarral
2008:    Törökbálint: Koncert a helyi kórusokkal.
A Kultúrház vendége a Schwäbisch Gemünd kórus
További tervek
2008:    Polgárdi SUESU Fesztivál:
közös koncert a Polgárdi Vegyeskarral és a Tungsram Férfikarral
2008:    Törökbálint: Muzsikus magyarok a nagyvilágból
(kanadai Ottawai Magyar Kórus és a Székelyudvarhelyi
Református Kórus fellépése a Cantabilével)

szet


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!