Kerthelység

2010. júl 30.

Barangoló – Jordánia bibliai tájakon

Írta: admin Kategória: KIKAPCSOLÓ

Nebo-hegy

Ezen a helyen halt meg Mózes, a próféta, és itt is temették el. A templomtól csodálatos panoráma nyílik a Jordán-völgyre és a Holt-tengerre, Jeruzsálem és Betlehem tetőire. A hegyen látható Jordánia legszentebb helye, és ott van a Pisgah, ahol állítólag Mózes próféta meghalt és eltemették, az oltár mellett kereszt jelzi.

Az Ószövetség szerint az egyiptomi kivonulás és negyvenévi Moab pusztai vándorlás után Isten innen mutatta meg Mózesnek az Ígéret földjét, azaz Kánaánt, de megtiltotta neki, hogy a földjére lépjen. Ezen a helyen a korai keresztények 393-ban egy kis templomot építettek, és az azt követő századokban folyamatosan bővítették. Egyes források szerint Egyiptomból érkezett szerzetesek laktak itt abban a hitben, hogy Mózes sírját őrzik. Itt található a legszebb mozaikpadló, amit egy újabb kori mozaik alatt találtak meg, lenyűgözően szép vadász- és pásztorjelenetekkel, és sok-sok egzotikus állattal.

Bethania

Ammantól 45 km távolságra, a Jordán folyó közelében van Bethania. A bibliában Bethabara néven említik az ősi szövetségek. Ezen a szent helyen sok bibliai személy megfordult, így Ábrahám, Jákob, Mózes, Joshua, Elijah, Elisha, Keresztelő Szent János és nem utolsósorban Jézus Krisztus. A Jordán folyó keleti partvidékén hozták létre a Keresztség Régészeti Parkot, amely magában foglalja Jézus megkeresztelésének helyszínét, a Jordánon túli települést, ahol Keresztelő Szent János egykor élt és prédikált. A parkban tett zarándoklat megindító élmény a keresztényeknek, muszlimoknak és zsidóknak egyaránt. Itt jelezte a Messiás a nyilvánosság előtti első megjelenését Keresztelő Szent János, aki a Jordán vizében megkeresztelte Jézust. Ma a romok, a megmaradt alapfalak vallanak Bethania hajdani dicsőségéről, e szent hely üdvösségéről. Legfelül találjuk a keresztelő medencét, mellette valamivel lejjebb a víztárolót, majd a mozaikszintet. Az ellenkező oldalon mindezek tövében van Keresztelő Szent János barlangja található.

Holt-tenger és környéke

Öt bibliai helység található itt: Szodoma, Gomorrha, Admah, Zeboui és Zoar. A Holt-tengertől délre jelentős régészeti felfedezés a mai Safiban Lót szentélye. A régészek évtizedeken át a Madaba térkép szerint Zoárt keresték és helyette ráleltek Lót szentélyére. Lót és lányai egy pincében kerestek menedéket miután Isten megbüntette és romba döntötte Szodomát. Ahogy Szodomából menekültek, figyelmeztette őket Isten, hogy ne nézzenek vissza. Azonban Lót felesége nem fogadott szót, így a visszatekintő asszony sóbálvánnyá vált. E kőképződmény található itt, illetve egy szép bizánci kolostort is feltártak, amelynek a mozaikján lévő felirat megemlíti Lót nevét, bizonyítva a bibliai történet helyszínét. Mellette lakóteret és sírkamrákat is találtak. Az írás szerint az ember már Kr. e. 3000 évvel megtelepedett itt.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!