Kerthelység

2010. jún 30.

Együtt a bajban

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Május 30-án a vasárnap délutáni programot sokan másképp tervezték, mint ahogy történt. Kora délután hatalmas vihar csapott le Törökbálintra, heves eső  és cseresznyeszem nagyságú  jég tört, zúzott, árasztotta el a város alacsonyabban fekvő  területeit. A történtekről  és a védekezésről kérdeztük Turai István polgármestert.

– Emlékszik arra, hogy valaha is ilyen mennyiségű eső esett volna Törökbálinton?
– 35 éve élek itt, azóta nem. De kérdeztem a Szent István utca környékén lakó idősebbeket is, azt mondják, emlékeznek árvizekre, amikor kiöntött a patak, ám az nagyon régen volt. Tény, hogy 65 milliméternyi eső hullott le alig több mint másfél óra alatt. Ezt a mennyiséget nem tudta elvezetni a Hosszúréti patak, két helyen is kilépett a medréből. A Szent István utca és Dózsa György utca közötti szakaszon kerteket, pincéket, garázsokat öntött el. A Téglagyár utca környékén tóvá alakult, több ház, garázs, pince telt meg a befolyó vízzel.
– Tudjuk, hogy évek óta foglalkozik az önkormányzat a felszíni csapadékvizek elvezetésének problémáival. Most mennyire váltak áldozatává a lakók a megoldatlan helyzetnek?
– Azt tapasztaltam, de ezt megerősítik a szakemberek is, hogy ekkora mennyiségű csapadékra a legjobban kiépített árokrendszer sem tud felkészülni. A tervezők 50 éves távlatban előfordult legnagyobb mennyiségre méretezik az árkokat, ideiglenes tározókat. Ezzel a viharral most új mennyiségre kell a számításokat alapozni. Eddig az elmélet, ám a gyakorlat mást mutatott. Számos helyen lehetett volna elkerülni az elárasztást, ha nem akadályozták volna a lefolyást az árkokban található „tárgyak”. Rengeteg szemetet sodort össze maga a hegyoldalakról lezúduló áradat is, de több helyen tapasztaltuk, hogy az átereszeket szabálytalanul, hibásan alakították ki. Százával épültek autóbehajtók a közterületekről, utcákról a házakhoz, lefedve az árkot, esetenként áteresz nélkül, legtöbbször mindössze egy száz milliméteres műanyag cső beépítésével. Ezek a megoldások teljesen alkalmatlanok feladataik ellátására. Még nem állt el az eső vasárnap délután, de a kritikus helyeken gépi segédlettel szabadítottuk ki az árkokat.
– Ennek ellenére volt olyan utca, ahol éppen tavaly épült meg az árokrendszer és mégis elöntések keletkeztek.
– Az Alsóerdősor utcában teljesen új csatornarendszer épült, de ez sem bírt a sportpálya felől lezúduló esővízzel. Mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a pálya vörös salakjának nyoma még a utca utolsó házai előtt is látható volt. Ebben az utcában korábban, kisebb esőzések nyomán is voltak elöntések, ezt a mennyiséget azonban az új elvezető rendszer sem bírta.
– Kellett kitelepíteni lakókat?
– Szerencsére csak egy családot, szükségmegoldásként egy önkormányzati épületben helyeztük el őket. Kaptak pár bútort, fekvőhelyet a művelődési ház tartalékából. Bízom benne, hogy rövidesen visszaköltözhetnek a lakásukba. Gyors beavatkozásként több családon segítettünk pénzsegélyekkel, elsősorban azokon, akiknek nem volt biztosításuk.
– Súlyosbította a helyzetet, hogy több helyen a feltört a csatornákból a szennyvíz.
– A lap előző számában mondtam el, hogy mi okozza az esőzések nyomán visszatorlódó szennyvízelöntéseket. Sajnos még most is nagyon sok ingatlan esőcsatornája rá van kötve a szennyvízcsatornára. Ezzel olyan környezetszennyezést okozhatnak, amelynek komoly következményei lehetnek. Nem ott, nála, ahol bevezeti a csatornába, hanem a város alacsonyabban fekvő részein. A csatornahálózat egy-kettőre megtelik az esővízzel, közben persze benne van a szennyvíz is, majd a mélyebben fekvő részeken először csak azt látjuk, hogy a csatornafedőlapok nyílásain tör elő a mocskos víz, azután magát a súlyos öntöttvas lapot is megemelve teljes keresztmetszeten árad ki. A szennyeződés eltávolításához drága vegyszereket kell használnunk. És az még a jobbik eset, ha csak a közterületen kell mentesíteni, de nagyon sok házban, kertben okoz közvetlen fertőzésveszélyt a visszatorlódó, mindent elárasztó szennyes víz. Sajnos most a történtek ismét beigazolták aggodalmunkat. Ezúton is kérem mindazokat, ahol még előfordul a csapadékvíz bevezetése a szennyvízcsatornába, hogy sürgősen szüntessék meg ezt az állapotot. A polgármesteri hivatal és a szolgáltató ÉTV Kft. munkatársai közösen fogják végigellenőrizni a város minden ingatlanát.
– A külterületi javított földutak egy részét elmosta a víz. Mikor állítják helyre?
– Nemcsak a külterületen, de a város belső utcáiban is sok a kár. Azonnali intézkedésként 20 millió  forintig szerződtünk le több vállalkozással is a közterületi károk helyreállítására. Ennek az összegnek a többszörösére lenne szükség a további kármentesítésekre. A Józsefhegy utca 60 méteres szakaszát mosta alá a csapadékvíz, a burkolat megsüllyedt, a völgy felőli oldalon megtámasztásra lesz szükség. Az előzetes tervezői becslés 30–50 millió forintra becsüli csak ezt a feladatot.
A külterületek több utcáját a szó  legszorosabb értelmében eltüntette a domboldalakról lezúduló víz. A Fácán utca tavalyi javításához felhasznált anyagot a Csalogány utcán át sodorta a víz, az egész az Érd felé vezető útnál landolt. Az ott lakók kezdték eltakarítani. A Rozmaring utca ugyancsak járhatatlanná vált. A közvetlen balesetveszély-elhárítást követő felmérések eredményét a képviselő-testület elé terjesztjük, költségvetési fedezetet kérünk a javításra. A június 24-ei ülést követően azonnal megkezdődhet a munka.
– Okozott-e a felhőszakadás kárt az önkormányzat épületeiben?
– Ismét beázott a Bálint Márton iskola sportcsarnoka, több önkormányzati lakóházban is voltak beázások, elöntések. A legnagyobb kár az átadás előtt álló új, Árpád utcai óvodában keletkezett. Bár a patak mellett épült, nem a patak öntötte el, hanem a Tükörhegy irányából leömlő csapadékvíz. Az Árpád utcai bejárat előtt összegyűlt víz egy része bejutott az épületbe, és elázott néhány helyiség. Szerencsére a csoportszobáknak nem esett bajuk, de az elázott helyiségekben ki kell cseréltetni a szalagparkettát.
– Az esővel jég is érkezett. Milyen károk keletkeztek a jégveréstől?
– A nagyobb mennyiség – és nagyobb méretű jégszemekkel – Törökbálint keleti oldalán érkezett, és a Rudák-teleptől az Anna hegy irányában okozta a legnagyobb kárt. A kertekben elverte a termést, a közterületi parkok, a villanyoszlopokra kihelyezett cserepek virágai totálkárosak. Két nappal a jégeső előtt ültette be a kertész az új Trianon emlékmű előtti parkot növényekkel, virágokkal, ezeket gyakorlatilag teljes egészében pótolni kellett. Szomorú képet mutatott a kép a június 4-ei megemlékezésen, emlékműszentelésen. Nem így terveztük, s ha az időjárás kegyesebb lett volna, a kertészek a füvesítést is be tudták volna fejezni. Most pótoljuk több közparkban a tönkrement növényzetet.
– Szándékozik-e Törökbálint önkormányzata támogatást kérni a vis maior alapból a károk enyhítésére?
– Ezt én a képviselő-testület helyett nem dönthetem el, a júniusi testületi ülésen meg fogom kérdezni képviselő társaimtól. Arra felkészültünk, hogy minden dokumentum álljon rendelkezésünkre, ha kérnünk kellene ebből az alapból. Fényképfelvételek százait készítettük és kaptuk a lakosságtól. Videofelvételeink is vannak szép számmal. Mindazonáltal – és ez most a személyes véleményem – látva a hazánk egyes területein kialakult helyzetet, különösen az északi országrész katasztrófáját, úgy gondolom, hogy ezekre a központi forrásokra ott most nagyobb szükség van. Nem kisebbítve városunk kárait, álláspontom szerint ezek nálunk könnyebben enyhíthetők, mint például a Hernád menti városokban, falvakban.
Legyen szabad e helyütt is köszönetet mondanom mindazoknak, akik a katasztrófa napján és azt követően is segítséget nyújtottak a károk enyhítésében, elhárításában. Elsősorban is a lakosságnak, azoknak, akik nemcsak saját javaikat igyekeztek menteni, de készségesen voltak segítői szomszédjaiknak, utcabélijeiknek. Az eső még el sem állt, de több képviselő társammal is kint voltunk az utcákon. Köszönet illeti közvetlen munkatársaimat is, akik az első értesítésemre, kérésemre azonnal munkába álltak. Sok segítséget kaptunk a katasztrófavédelem körzeti vezetőjétől, helyi megbízottjától.

P.I.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!