Kerthelység

2010. jún 30.

Projektmunkák a Városfejlesztő Zrt.-ben

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Tavaly ősszel már felkészültünk rá, hogy hamarosan kezdődnek az építkezések a Munkácsy Mihály utcában. Aztán, mint már annyiszor, rá kellett döbbennünk, hogy „nem eszik olyan forrón a kását”. Mint arról áprilisban a Kerthelység hasábjain is hírt adtunk, a Munkácsy Mihály utca területének tulajdoni lapjáról a földhivatalnál nem töröltek egy bejegyzést, amely még az M0-s körgyűrű építésekor került rá. Szinte hihetetlen, de egy ilyen apró momentum az egész projekt megvalósulását is veszélyeztethette volna. Jó hír, hogy végre májusban sor került a támogatási szerződés aláírására. A Városfejlesztő Zrt. munkatársaival beszélgettünk.
– A támogatási szerződés aláírása azt jelenti, hogy végre sikerült megszereznünk az utolsó pecsétet is, és elkezdődhetnek a munkák?
– Halász Örs kommunikációs és marketingigazgató: Sajnos a legutolsó pecsét még hiányzik. A földhivatalnál még mindig nem törölték azt a bizonyos bejegyzést. Pedig a polgármester, a hivatal és a Városfejlesztő Zrt. mindent elkövettek, hogy ez az adminisztrációs akadály mielőbb elháruljon. Egy ideig az is félő volt, hogy emiatt elesünk az EU-s pályázaton elnyert több mint nyolcszázmillió forintos támogatástól is. Szerencsére a tárgyalások ebben az irányban sikeresen zárultak, így a támogatási szerződés a magyar állam és Törökbálint önkormányzata között május 17-én végre aláírásra került, azzal a feltétellel, hogy még kilencven napunk van a tulajdoni lap kérdését rendezni. Vagyis kaptunk még három hónap haladékot.
– Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen adminisztrációs akadály hónapokkal vessen vissza egy ilyen léptékű beruházást. Hiszen az idő pénz. Mit lehet ilyenkor csinálni?
– A szerződés aláírása végre lehetőséget ad a kiviteli terv elkészíttetésére és a feltételes közbeszerzési eljárások egy részének elindítására. Így mire reményeink szerint az adminisztrációs akadályok elhárulnak, már a közbeszerzések ügyében is folyamatban lesznek a pályázatok, amivel időt nyerve ezzel az építéskezdés szempontjából is időt nyerünk.
– A Főutca-projekten túl milyen további feladatokon dolgoznak a zrt. munkatársai?
– Tóth-Deme Miklós vezérigazgató: Amint ezt a törökbálintiak bizonyára tudják, a Főutca-projekt közvetlenül a Munkácsy Mihály utca és a Pelsőczy Ferenc utca burkolatának, közműveinek cseréjéről, patakszabályozásról, valamint az új városháza felépítéséről és a plébánia bővítéséről szól. Ez a projekt reményeink szerint hamarosan megvalósul. De a „városközpont” rendezése ezzel még nem teljes, hiszen a Dózsa György út–Szent István utca–Munkácsy Mihály utca által határolt terület, amely a jövőben valóban Törökbálint központjává válhat, még fejlődés és fejlesztés előtt áll. Az önkormányzat feltett szándéka, hogy ehhez az átfogó munkához egy teljes fejlesztési koncepció birtokában fog hozzá, amelynek kialakításába bevonja a lakosságot és Törökbálint polgárait. Ennek a közös munkának az első lépése volt a Városfejlesztés Napja című rendezvény  tavaly novemberben és a három Városfejlesztő Csapatjáték, amelynek utolsó fordulójáról tévéfilm is készült (a filmet a DEKO Tv júniustól kezdve vetíti, ismétlésekkel) először 2010. június 4-én este vetített, de lesz több ismétlése. Ez az átfogó tervezőmunka folyamatos.
A másik fontos projekt, amelyen dolgozunk, a Tóparknál létesülő Intermodális Központ megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésével kapcsolatos (az M0-s körgyűrű és a Bécs–Budapest vasútvonal metszéspontjába tervezett komplex közlekedési csomópont). A központ létrehozása előtt egy átfogó, minden részletre kiterjedő tanulmány elkészítésére van szükség. Ez jelentős anyagi ráfordítást igényel, amelyet pályázati forrásokból szeretnénk előteremteni. Mivel a közösségi közlekedés fejlesztése az EU-ban a kiemelt feladatok közé tartozik, jó eséllyel indulhatunk az EU-s források megszerzéséért. Jelenleg a pályázat előkészítése folyik.
Ezek mellett a Városfejlesztő Zrt. részt vesz az Égett-völgyi területek értékesítésében, valamint több előkészítő munkában, amelyekről most még nem beszélhetek.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!