Kerthelység

2010. máj 31.

„A mi kis városunk”

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Kreatív várostervezés hamarosan a TV Deko műsorán

„Miért nem tudnak ide egy játszóteret rakni?”„Miért nem lehet egy rendes parkolót építeni?”„Miért nem csinálnak már valamit ezzel a lepusztult térrel?”
Mindig ők, a város vezetése! Kinek ne jutottak volna már eszébe hasonló gondolatok egy-egy elhanyagolt városrészen áthaladva. De miért nem gondolkodhatunk mi is a városunk legégetőbb problémáin? Legyünk kreatívak a várostervezésben: találjuk ki magunk, legyen nekünk is elképzelésünk, ötletünk egy-egy városi térben.

A mi kis városunk a TV Dekón
A British Council által kifejlesztett és a Studio Metropolitana szakmai segítségével kialakított műsor a TV Deko csatornáján lesz majd látható. A játék minden helyszínen egy-egy, a város számára fontos helyszín funkciójának vagy akár fizikai megjelenésének újratervezését kéri a játékosoktól. A helyszín bármi lehet: használaton kívül álló templom, leromlott állagú autóbusz-állomás, híresnek, fontosnak vélt városközpont vagy turisztikai vonzerejű vár, lerobbant laktanya vagy forgalomból kivont vasútállomás… A TV Deko nyáron induló sorozatának célja, hogy bemutassa Magyarország nyolc városának „másik arcát” és jövőbeli fejlesztési lehetőségeit.

Játékos szemléletformálás
A mi kis városunk című műsorban a játékosok a polgármestertől és/vagy a város vezetésétől kapják a feladatot, nevezetesen azt a helyszínt, amelyre a város vezetése kreatív ötleteket, javaslatokat vár. A városfejlesztési játéknak kettős célja van. Egyrészt segíti a városvezetőket abban, hogy kreatív ötleteket, új, hasznosítható gondolatokat kapjanak városuk lakóitól. Másrészt pedig a városlakókat is segítse, hogy a város adottságain, lehetőségein, problémáin gondolkodjanak, és erősítse őket abban a tudatban, hogy ők is beleszólhatnak, ők is részesei a város tervezésének.

Meglepő szereplők, meglepő ötletek
A célja, hogy a város fejlesztéséről ne mindig a bürokrácia, a politikusok döntsenek, hanem legyen lehetőségük beleszólásra az adott város, városrész életét alakítóknak is. Valamint a kreatív szakembereknek is, akik eddig nemigen érdeklődtek a várostervezés iránt: szakácsok, galériatulajdonosok, ügyvédek, diákok, színészek, divattervezők, egyetemisták, orvosok, fodrászok, nyugdíjas tanárok, pékek stb., hiszen ők azok, akik nap mint nap használják a tereket, aktív résztvevői a város életének.

A tévéműsor felépítése
A helyszínek mindegyikén két-két, egyenként négy-öt főből álló csapat méri össze tudását. Az egyik a „profi” csapat, amelyben a város szakemberei, üzletemberei egészítik ki a játék állandó szakértőit, a másik, az „amatőr” csapat pedig civil városlakókból áll, akik önként jelentkeznek a játékban való részvételre. A civil csapat több külső segítséget is kap: a magyarországi várostervező szakértőtől, grafikus tervezőirodától és a helyi főépítésztől. A verseny multimédiás prezentációcsatával zárul, amelynek keretében a két csapat a zsűri és a város megjelent lakói előtt mutatják be fejlesztési terveiket.
A mi kis városunk játék megszólítja a helyi szakembereket (főépítész, irodavezetők, iskolaigazgatók, politikusok, akik a lehetőségekkel szembesítik a játékosokat), a helyi közösségeket (civil szervezetek, lakók, akik a helyi viszonyokkal szembesítik a játékosokat).
A játék a versengő csapatok ötletparádéjával zárul, amelyek alapján a helyi zsűri szavaz és így választják ki a győztes tervet.

Törökbálint – „A mi kis városunk”
A Pest megyei település idén elsőként mutatkozik be a városfejlesztő valóságshow-ban
Törökbálint, 2010. április 16. Az elmúlt évben sikeresen megrendezett A mi kis városunk városfejlesztő valóságshow idén újabb városokban, újabb helyszíneken folytatódik. Az idei első állomás Törökbálint. A Nagy-Britanniából származó és a helyi lakosokat megmozgató ötlet gazdája a British Council, a műsor a várostervező játék tévés változata. A mi kis városunk a TV Dekón lesz látható nyáron Lévai Balázs vezetésével, míg a műsor szakmai hátterét a városfejlesztést szív­ügyének tekintő Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely biztosítja.
A játékban a városukat szerető törökbálinti lakosok keresnek kreatív megoldásokat egy-egy városrész jövőjére. A városfejlesztési játék célja kettős: egyrészt a városvezetők kreatív és újszerű ötleteket kaphatnak városuk lakóitól miközben megtapasztalhatják a párbeszédben rejlő lehetőségeket. Másrészt a városlakókat segíti abban, hogy a településük adottságain, lehetőségein, problémáin gondolkodjanak, mindemellett megerősíti őket abban, hogy ők is beleszólhatnak és részesei lehetnek a várostervezésnek.
„Ez egy fura, egyedi tematikájú műsor, egy várostervező játék, amely eredetileg nem is tévére született. Ez a változat saját fejlesztés, a világon először tavaly mi mutattuk be. Két csapat vetélkedik egymással. Az egyik laikus városlakókból, a másik dörzsölt profikból áll, és 48 órájuk van a tervük elkészítésére. A végén egy öttagú, helyiekből álló zsűri dönti el, melyik ötlethalmaz a nyertes, és azt a helyi önkormányzat beveszi a fejlesztési tervébe” – mutatta be a játékot és a műsort Lévai Balázs producer. A tavalyi műsort követően a nyertes ötleteket két önkormányzat is felhasználta a fejlesztési tervébe. „Ez is jól mutatja, hogy a játék során valóban értékes, egyedi elképzelések születtek, melyek esetleg nem kerültek volna felszínre” – tette hozzá a tévés producer.
„A Köz-tér és a város túl fontos dolog ahhoz, hogy csupán szakemberekre bízzuk. Szakemberként sokféle módszert kipróbáltam már én is a városfejlesztésben, de közülük a közösség bevonása bizonyult a legsikeresebbnek” – emelte ki Gauder Péter, a Studio Metropolitana ügyvezetője. Majd hozzátette, hogy a konkrét ötletek és fejlesztési elképzelések mellett a játék során generált közös gondolkozás ugyanilyen pozitív hatással jár, felpezsdíti a helyi lakosság életét olyan párbeszédek elindításával, amelyek valóban a város hasznára válnak.
A tavalyi sorozatban Eger, Pécs, Budaörs, Tata, Dunaújváros, Nyíregyháza, Salgótarján és Hódmezővásárhely vett részt. Közülük több településen is felhasználták a nyertes ötleteket a városfejlesztésekhez.
A játék részleteiről bővebben itt olvashatnak: http://www.britishcouncil.org/governance-future-city-game.htm és http://koz-ter.hu/hu/future_city_game.

További információk:
TV Deko – Lévai Balázs producer (20-967-4041)
British Council – Vas Viktória projektvezető (20-918-6384)
Studio Metropolitana – Demeter Anna projektvezető (20-229-5578)



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!