Kerthelység

2008. júl 30.

Nyári veszélyek

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Hívatlan nyári vendégek

Fájdalmas hólyagocskák
A legtöbb ember már gyermekkora óta magában hordja a herpesz vírust.Tünetmentesen bújnak meg az első kórokozók az idegdúcokba, ahol az immunrendszer nem éri el a vírusokat, ezért véglegesen sohasem lehet megszabadulni tőlük.

A lázkiütés és a herpesz akkor jelentkezik, amikor a szervezet védekező rendszere legyengül. Ennek oka lehet testi vagy lelki megterhelés, de a túlzott napozás, lázas állapot vagy a hormonális változások is, amelyek hatására a kórokozók aktivizálódnak. Ilyenkor jelennek meg a herpesz vírust (Herpes simplex) tömegesen tartalmazó hólyagocskák az ajkakon. Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a herpesz vírus a szemet vagy a nemi szerveket támadta meg! Azoknak is orvosi ellátást kell kérniük, akiknek az ajakán évente hatnál több alkalommal jelennek meg a hólyagocskák.
A herpeszes hólyagokat nem szabad elkaparni, mert akkor a vírusok továbbterjednek, és a hólyagocskák elfertőződnek. Az akut szakban a törölközőket, illetve minden olyan ruhadarabot, amelyik érintkezhet a fertőzött területtel, naponta cserélni kell, és 90 °C-on mosva kell fertőtleníteni.
Annak érdekében, hogy a hólyagocskák megjelenését megakadályozzuk, illetve hátráltassuk, már a legelső bizsergő érzéskor meg kell kezdeni a vírusölő kenőcs használatát, amely gátolja a vírus elszaporodását mindaddig, amíg a hólyagocskák meg nem jelennek. Ezután a fájdalmat csillapítandó és elősegítendő a sebgyógyulást, olyan antivirális készítmények alkalmazása ajánlott, amelyek teafaolajat, orbáncfűolajat és citromfűkivonatot tartalmaznak.
Amikor a hólyagok már megjelentek, a kezelés tovább folytatható fertőtlenítő hatású szájvízzel vagy alkohollal, illetve cink-szulfátos krémmel, amelyek gyorsítják a leszáradásukat. Megelőzésként az immunrendszert kell erősíteni.

Könnyen jön, nehezen megy
A bőrgombák (Tinea) elsősorban az uszodákban, sportszereken, szállodai szőnyegpadlókon várják az alkalmas pillanatot a támadásra. Akik ilyen helyeken mezítláb mászkálnak, könnyen összeszedhetnek gombaspórákat. Gombás fertőzéskor a bőr kipirosodik, viszket, fehér pikkelyek válnak le róla. Leggyakrabban az ujjak között jelenik meg, ahol a gombák ideális meleg, nedves klímát találnak, de előfordulhat a lábéleken, a mellkason, a fejbőrön és a körmökön.
A bélben élő élesztőgombák (Candida sp.) elsősorban a hüvelyt és a szájüreget fertőzhetik meg, de előfordulhat a bőrön és a nyálkahártyán is. A fertőzött területeken fehéres, letörölhető lerakódásokat képeznek.
A már kialakult gombásodást mindig kezelni kell, mert magától nem múlik el. A különböző készítmények (krémek, oldatok, púderek) használatáról a gyógyszertárakban pontos tájékoztatás kérhető. Általában 8 hetes intenzív kezelés után a fertőzés elmúlik, utána azonban még több hét utókezelésre van szükség, hogy a gombák a mélyebb rétegekben is elpusztuljanak. A körömgombásodás makacs, hosszan kezelendő folyamat, akár évekig is elhúzódhat a teljes gyógyulás.
A kezelések alatt ajánlott a fertőtlenítő meleg lábfürdő és a gyakori lemosás. Kiváló gombaölő hatású a zsályalevél-kivonat és a teafaolaj. A cipőket gombaölő spray-vel vagy hintőporral lehet fertőtleníteni. Szaunákban, uszodákban, szállodákban fürdőpapucs használata kötelező.
A hatékony kezelés érdekében a szakorvos pontosan meghatározza a gomba típusát. Az eredménytől függően a doktor akár belsőleg alkalmazandó szereket is rendelhet.

Kiváltója az ékszerek és a vegyszerek
Az ekcéma a legtöbb esetben allergiás reakció. Elsődleges feladat a kiváltó anyag megtalálása, majd annak kiiktatása a mindennapi életből. Amennyiben ez nem sikerül, a panaszok ismétlődően visszatérnek. A divatékszereket, bizsukat viselők közül minden harmadik nő nikkelallergiában szenved, ami viszkető, nedvező ekcémában nyilvánul meg. Illatanyagok, hajfestékek, növényi kenőcsök, tisztító- és mosószerek, lakkok, fertőtlenítőszerek ugyancsak előidézhetnek ilyenfajta bőrtüneteket. Az elváltozásokat gyakran olyan anyagok váltják ki, amelyeket korábban éveken keresztül jól tolerált a szervezet.
A kozmetikumokra érzékenyek kerüljék a parfümöket, testápolókat, samponokat. Tisztítószer- vagy vegyianyag-allergia esetén a legfontosabb a védőkesztyű viselése.
Súlyosabb esetekben orvoshoz kell fordulni. A szakember a kiváltó ok megkeresését allergiatesztek segítségével végzi, míg az ekcéma tüneti kezelésére általában különféle kenőcsöket írnak fel.
Akut fájdalmaknál segít a kandilla-, ligetszépe- vagy borágóolaj bedörzsölése.  Az érintett területet naponta körömvirág-, illetve zöldtea-borogatással érdemes kezelni.

Otthoni terápiák
Regulációs terápia: a különböző ingerek – víz, fény, levegő, hideg, meleg – erősítik az immunrendszert, szabályozzák a test védekező rendszerét, ami a betegség kialakulásakor nem működik megfelelően. Ugyanígy hat például a homeopátia, a böjt-, a klíma- és a fürdőkúra is.
Béltisztítás: a fertőzött bélflóra gátolja a test kiválasztó funkcióinak működését. A bél szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, így az egészséges bélflóra a tartós egészség egyik előfeltétele, s a táplálkozási szokások átállításával, a „jó” bélbaktériumok bejuttatásával a test védekező rendszere megerősíthető.
Böjt: böjtkor a testet salaktalanítjuk, vagyis segítünk a sejteknek megszabadulni a méreganyagoktól, a savaktól, a túl sok fehérjétől és a víztől.
Homeopátia: a kezelésekhez a készítményeket. a szerint választják ki, hogy az adott egyén összes tünetét melyik szerrel lehetne a legátfogóbban kezelni.
Shii-take-gomba: az egyik leghatásosabb vírus- és baktériumölő, immunerősítő gyógyító gomba. Erős immunstimuláló hatásának köszönhetően gombás fertőzések idején is használható nagy adagban. Elsősorban 6-8 hetes kúraszerű alkalmazásától várható eredmény.
Teafaolaj, grépfrútmagcsepp: a teafaolajat 2:1 arányban levendulaolajjal kell keverni. Ez csökkenti a bőr kiszáradását. Két hét után több napos szünetet kell beiktatni, különben a szervezet hozzászokik a szerhez. Gombás fertőzések esetében 40 csepp teafaolajat 100 ml jojobaolajjal kell összekeverni, és több héten keresztül a fertőzést ezzel kezelni. Majd a kezelést hígított grépfrútmagcseppel lehet kiegészíteni, illetve folytatni.

DI

Hogyan küzd szervezetünk a hőség ellen?

A globális felmelegedésből adódóan a Föld átlaghőmérsékletének néhány fokos emelkedésével egyes betegségek, tünetek (meghűléses kórképek, légzőszervi gyulladásos megbetegedések, asztmás rohamok, reumás ízületi fájdalmak, depresszió) gyakoriságának csökkenésével, ugyanakkor más betegségek (emésztőszervi megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek) gyakoribbá válásával vagy súlyosbodásával számolhatunk.
A stabil testhőmérséklet fenntartása alapvetően két tényező egyensúlyának függvénye. Az első a szervezetünk anyagcsere-folyamataiból adódó hőtermelése, a másik a környezetünk felé történő hőleadás. Ezen egyensúly bármely irányú eltolódása a szervezetre nézve káros következményekkel járhat.

A hőleadás szabályozása
A hőleadás tekintetében négy alapvető fizikai szabályozó mechanizmus létezik: a hősugárzás (radiáció), a hővezetés (kondukció), a hőátadás (konvekció) és a párologtatás (evaporáció/perspiráció).
Nyugalmi állapotban, közömbös külső környezeti hőmérsékleti viszonyok mellett a hőleadás 65 százaléka sugárzással, 15 százaléka áramlással és vezetéssel, 20 százaléka pedig párolgással (tüdőn, bőrön keresztül történő, észre nem vehető párologtatás) történik.
A testhőmérséklet emelkedését és így a hőleadás fokozódását alapvetően két mechanizmus okozhatja: a fokozott hőtermelés (például fizikai munkavégzés, lázas állapot), illetve a magas külső környezeti hőmérséklet. Ilyen esetekben a hőleadás legnagyobb része (akár 75 százaléka) párologtatással, pontosabban verejtékezéssel történik.

Kiszáradás és vízmérgezés
Az izzadás folyadék- és elektrolit (só) vesztéssel jár, pótlásuk nélkül a szervezetet a kiszáradás (dehydratio, exsiccosis) fenyegeti. Ennek tünete lehet a fáradékonyság, étvágytalanság, szédülés, fejfájás, szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, izomgörcsök és súlyos esetben eszméletvesztés.
A másik szélsőséges esetben a nagyfokú verejtékezés során kialakult só- és vízhiányos állapot nagy mennyiségű folyadékbevitellel való rendezése – egyidejűleg a konyhasó pótlása nélkül – úgynevezett vízmérgezést okozhat, melynek legfőbb tünetei a látászavar, valamint az izomgörcsök.

A hőguta
A hőgutának három jellegzetes tünete van: a verejtékezés hiánya, a test maghőmérsékletének progresszív és jelentős emelkedése (39 fok fölé, de elérheti a 41 fokot is), eszméletvesztés. E tünetek kialakulását jelezheti a koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat, majd kifejezett kábultság. A beteg feje fájhat, szédülhet, hányinger és hányás jelentkezhet.
A hőguta lefolyásában két stádium követi egymást. Kezdetben a keringési rendszer még képes kompenzálni a bekövetkező káros jelenségeket, amit a bőr kipirulása (a bőrerek tágulása miatt), szárazsága jelez. Mikor a kompenzációs lehetőségek kimerülnek, a bőr sápadttá, szederjessé, hűvössé válik, a pulzus megemelkedik, a szívműködés rendezetlen lesz – ezek a jelek a keringés elégtelenségét igazolják.
A valódi hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű. Kezelés mellett is maradványtünetek alakulhatnak ki: az agykárosodás miatt az izmok gyengesége és a gondolkodás zavara jelenhet meg, de a szív, a máj, a vese és a tüdő is károsodhat.
Hőgutagyanús esetben azonnal mentőt kell hívni, mivel a beteg kezelése intenzív osztályos hátteret igényel! A kiváltó okokat, he lehet, minél hamarabb szüntessük meg, vigyük hűvös helyre a beteget!
Fokozottan veszélyeztetettek a cukorbetegek, a súlyos generalizált érelmeszesedésben, érszűkületben szenvedők, az idősek. A krónikus alkoholizmus, a folyadékháztartás egyensúlyi állapotának felborulása, főként vízhajtó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülők körében szintén kockázati tényező.

A légkondicionálók veszélyei

A nyár és a kánikula beköszöntével aki teheti kocsijában, lakásában, munkahelyén élvezi a klímaberendezés hűsítő hatását.
Tény, hogy egy lehűtött helyiségben jobban lehet koncentrálni, hatékonyabb a munka, kellemesebb és pihentetőbb az otthonlét, az alvás, illetve az általános közérzet. Klímakészülék vásárlása előtt érdemes jól körülnézni a piacon, nem mindig az akciós és olcsóbb termék a jobb. Fontos figyelembe venni az ár, az energiafogyasztás mellett a szűrő jellegét (antiallergén), ami az egészségünkre nézve sokat számít.

Legionellosis
A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák. Klinikai tünetek azonban csak akkor következnek be, ha más rizikótényező is jelen van, mint például dohányzás, idült tüdőbetegség, immunhiányos állapot, cukorbetegség, krónikus vesebetegség. A betegség 2–10 napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel – magas lázzal, felfájással, izgatott köhögéssel, mellkasi és izomfájdalommal – kezdődik. Elsősorban a tüdőben okoz gyulladásos folyamatot, súlyos és kezeletlen esetekben a primer tüdőgócokból a kórokozó a bőrbe, szívbe, májba és a belekbe jutva igen változatos tünetekkel járó gyulladásos betegség kialakulásához vezethet. A diagnózis fontos részét képezi a baktérium kitenyésztése a testnedvekből és a vérből. A kezelés során széles spektrumú antibiotikumot kell használni.

Szisztémás gombafertőzés
A gombafertőzés még gyakoribb lehet, mint a legionellosis. Sokszor egyszerre több gombafaj okozza a betegséget. Ebben az esetben is főleg a legyengült szervezetek, a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve a fertőzés okozta súlyos tünetek jelentkezésének. A gombák spórája a légutakba jutva főleg alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz. A radiológiai vizsgálat során nem lehet egyértelműn eldönteni a fertőzés okát, ezért fontos a vérből történő gomba antigének kimutatása. A kezelést minél hamarabb el kell kezdeni, ellenkező esetben a gomba megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

A nem megfelelő klímakörülmények az egész szervezetünkre hatással lehetnek, de elsősorban a légző rendszerünkre és a vérkeringésünkre. A hideg-meleg környezeti változásokhoz mindenki másképp tud alkalmazkodni.
A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, ez légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát okozhatja. Emellett fejfájást, szédülést, kimerültséget is tapasztalhatunk. Sokaknál jelentkezik megfázásos, allergiás tünet (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, ­könnyezés), akár kötőhártya-gyulladás és fogfájás is. A száraz levegő a bőrünkre is szárító hatással van. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?
Az egészségünk múlhat a különböző speciális szűrök rendszeres karbantartásától. Otthon, a munkahelyen, az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztítatni. Ha azonban szakember szerint a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Ezzel sok bajt előzhetünk meg. Emellett gondoskodjunk a mérsékelt hűtésről, ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában.
Nem szabad elfeledkezni a rendszeres szellőztetésről sem. A „szárító” hatás ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk. Immunrendszerünket C-vitaminnal is erősíthetjük.

Ha a klíma légtisztító és szűrőrendszere nem kellően tiszta, akár még több gondot is okozhatnak, mivel ez a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Igen ritka, de annál veszélyesebb lehet a legionellosis és a szisztémás gombafertőzés, melyek kórokozói a légkondicionáló rendszerében megtelepedve és a levegőbe jutva okozhatnak megbetegedést.

Forrás: WEBBeteg

Ételekkel a nyári bőrbántalmak ellen

Nyáron jóval több időt töltünk a szabadban, így bőrünk is jobban ki van szolgáltatva a környezeti behatásoknak: nyaraláskor a tenger sós vizének és az erős napsugárzásnak. Ellenük nemcsak naptejjel, bőrvédő krémmel, hanem néhány ételféleséggel belsőleg is védekezhetünk. – figyelmeztetnek a szakemberek. Nem kell hozzá más, mint gondosan összeállítani a napi étrendet, s megadni a szervezetnek azokat a tápanyagokat, melyek besegítenek például az erős napsugarak hatására keletkező szabadgyökök okozta bőrkárosodás megállításában s az egyéb ártó anyagok eltávolításában.

A természet nyújtotta antioxidánsok főbb forrásai
C-vitamin: citrom, narancs, grépfrút, kivi, káposztafélék, cseresznye, meggy, paradicsom, zöldpaprika.
E-vitamin: növényi olajok, gabonafélék, gabonacsírák, búzacsíra, levélzöldségek, gyümölcsök, hús, tojássárgája, margarin, hüvelyesek, dió, mandula, mogyoró.
Cink: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri halak (pl. osztriga).
Magnézium: zöld színű zöldségek (brokkoli, borsó), répa, gabonafélék, szója, dió- és mogyorófélék, teljes kiőrlésű pékáruk.
Szelén: marhahús, vadhúsok, tengeri halak.

Ehhez bőséggel kínálják étel-alapanyagaikat a nyári hónapok, miként a július és az előttünk álló augusztus is. Bőrünk rugalmasságának, simaságának megtartásához merítsünk hát bátran a nyár éléstárából, elsősorban olyan gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb étel-alapanyagokat, melyek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Különösen ez utóbbiak fontosak, hiszen mint természetes vegyi alkotóelemek, szinte védőpajzsként működnek az ártalmas – vérereket, sejteket és örökítő anyagokat pusztító –, oxigént tartalmazó szabadgyökökkel szemben. Védőszerepük igen sokrétű: nem csak az idő előtti bőröregedést, bőrráncosodást gátolják, de a rákos sejtek elburjánzása, az agyvérzés és az infarktus ellen is óvnak. Ilyen hasznos elemek az E- és a C-vitamin, a béta-karotin és a szelén, így az ezeket tartalmazó friss zöldségeket, gyümölcsöket érdemes beiktatni étrendünkbe a nyári bőrvédelem érdekében is.
A szakemberek a gazdag nyári gyümölcspalettáról kiemelik a málnát, epret, ribizlit és áfonyát, melyek fiatalító, ráncmegelőző hatása már régről ismert. E piros húsú gyümölcsök gazdagon kínálják az említett, a bőr öregedési folyamatainak lassításában szerepet játszó antioxidánsokat, persze jótékony hatásuk nyersen fogyasztva érvényesül leginkább. Az áfonya például jóval többet tartalmaz, mint a citrusfélék, s a naponta elfogyasztott 20-25 dkg földieper is elegendő C-vitamint ad a szervezetnek ahhoz, hogy a bőr kollagénje ne károsodhasson. Emellett a bennük lévő béta-karotinnal megelőzhető az idősödő bőr elszarusodása, bőrrepedések kialakulása is.
De itt vannak a július szezonális gyümölcsei, az élénksárga színű sárgadinnye és sárgabarack is: mindkettő bővelkedik a bőr kollagénkárosodosát gátló likopinban, és felsorakoznak melléjük a zöld színű zöldségfélék, a spenót, a brokkoli és a káposztafélék is, amelyek szintén rendkívül gazdagok antioxidánsokban.
S hogy a húsok sem maradjanak ki a nyári étrendből, érdemes megemlíteni a tengeri halak közül például a lazacot, makrélát és a pisztrángot, melyek bőrünk állagának megóvásában ugyancsak kiemelkedő szerepet játszanak. A szakirodalom szerint a tengeri halhúsban lévő omega-3 zsírsavak nemcsak a száraz bőr regenerálódását gyorsítják, hanem hatékony gyulladáscsökkentők is, gátolva ezzel a pattanások kialakulását.

Utazási betegségek – Hepatitis
Az utazók gyakran nem veszik figyelembe, hogy a legtöbb népszerű úti célpont veszélyes lehet, mivel közepes vagy magas a hepatitis A és B fertőzöttek aránya az országban. A német hepatitises esetek 73 százaléka Európában fertőződött meg, holott sokan azt gondolják, ez az egzotikus országok betegsége. Az utazókra a leggyakoribb veszélyt a hepatitis A vírus jelenti. Becslések szerint több tíz millióan fertőződnek meg évente. A hepatitis A előfordulása rendkívül magas Dél-Amerikában, Afrika minden országában (Tunézia, Egyiptom, Jordánia, Marokkó) és Dél-Ázsiában, közepesen elterjedt Európa mediterrán országaiban (Spanyolország, Olaszország, Görögország, Törökország, Horvátország). A hepatitis A fertőzések száma legfőképpen azokon a területeken magas, ahol az alapvető higiéniai szabályokat nem tartják be. A kórokozó szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe. A fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus nemcsak szexuális úton, hanem vér és testváladékok által is terjed. A fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, piercing-berakatás, akupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás is. A hepatitis A és B vírus elterjedtsége sok helyen átfedést mutat, mindkettő veszélyt jelenthet az utazókra a mediterrán területeken is. Mindkét hepatitis-fertőzés kockázata kellő odafigyeléssel csökkenthető. Az A variánsnál ez elsősorban a higiéniai, illetve a speciális élelmiszer-biztonsági szabályok betartását jelenti, míg a B-nél a sérülésekre, a biztonságos kapcsolatteremtésekre való odafigyelést. De ha mindezeket az elvárásokat teljesítjük, sem lehetünk egészen biztosak abban, hogy sikerül elkerülnünk a fertőzést. Teljes biztonságot csupán a védőoltás nyújtotta közel százszázalékos védelem adhat! A hepatitis A vírus lappangási ideje 2-6 hét is lehet, tünetei a hirtelen láz, étvágytalanság, hasi fájdalom, általános gyengeség, végtagfájdalom. Az akut tünetek 2-3 hét alatt szűnnek meg, de a teljes gyógyulás akár 2-3 hónapig is eltarthat. A beteget minden esetben kórházi ellátásban kell részesíteni. A kor előrehaladtával a betegség egyre súlyosabb lefolyású. A kisgyerekek gyakran szinte tünetmentesen vészelik át – éppen ezért ők a betegség gyors terjedésének legfőbb forrásai, hiszen, bár semmit sem észlelhetünk rajtuk, székletükkel ürítik a vírust. A magyar lakosság közül a legveszélyeztetettebbek a 25–50 év közöttiek, akik nem védettek a vírussal szemben, hiszen még nem találkoztak a kórokozóval korábban, viszont ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb aktív utazó. Az idősebbek a háború idején gyakori hepatitis-járványok során védettséget szereztek, így többségükre már nem veszélyes a vírus. A hepatitis B fertőzés is hasonló tünetekkel jár, ugyanakkor jóval veszélyesebb, hiszen maradandó nyomokat hagyhat a megbetegedett emberek szervezetében, ugyanis a betegek 10 százalékánál krónikus májgyulladás alakul ki, amely később májrák, májzsugor kialakulásához is vezethet. Az európai utazók 85 százaléka nem gondol a hepatitis veszélyére. A magyarországi kutatások szerint a magyar utazók körében még kevésbé elterjedt az egészségtudatos gondolkodásmód: az utazók 80 százaléka még soha, semmilyen módon nem készült egészségügyi szempontból nyaralásaira, utazásaira, nem kapott emiatt semmilyen védőoltást vagy gyógyszert. Ha valóban gondtalanul szeretnénk élvezni a pihenést, akkor fel kell készülnünk az utazásainkra egészségügyi szempontból is. Érdemes már időben utánajárni annak, hogy a célországban milyen betegségek fordulnak elő, ezek ellen milyen módon védekezhetünk. Hasznos információkat találhatunk az oltásokról, a hepatitisről a www.utazaselott.hu weboldalon, ahová az utazási irodák ajánlatainak böngészése közben szintén érdemes ellátogatni!



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!