Kerthelység

2008. júl 30.

Jó célért szervezkednek a fiatalok

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Fiatal Svábok Egyesülete

Újabb civil szervezettel gyarapodott a város: lelkes fiatalok megalapították a Fiatal Svábok Egyesületét. Szerveznek, tagokat toboroznak, örülnek egymásnak, és köszönik szépen, jól érzik magukat. Az egyik alapítót, Bartos Kingát arra kértük, mutassa be az egyesületet.

– Kinek a kezdeményezésére és mikor alakult meg a Fiatal Svábok Egyesülete?
– A Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Megyaszainé Mámmel Magdaléna vetette fel, hogy időszerű lenne a fiatal svábokat önálló egyesületbe tömöríteni. Mivel az elnök tevékenyen közreműködött a Sváb Egyesület alapításában, ezért sok segítséget tudott adni nekünk. Magdaléna elsőként a Großturwaller Tänzer tagjait kereste meg, és elmondta nekik a fiatalokkal kapcsolatos elképzeléseit. A kezdeményezés azonnal nyitott fülekre, szívekre talált. Együtt kutatták fel azokat a fiatalokat, akik valamilyen úton-módon kapcsolódnak a svábsághoz. Így csaknem 130 nevet sikerült összegyűjteniük. Az első, áprilisi találkozónkra ezeknek a fiataloknak küldtek meghívót.
– Hányan vannak az alapító tagok?
– Az elmúlt három találkozónkon a keménymagnak nevezhető mintegy 15 fős kis társaság gyűlt össze. Örültünk az együttlétnek, és természetesen továbbra is várjuk azokat, akik közénk szeretnének tartozni.
– Kik az egyesület tisztségviselői?
– A meglévő feladatokat együtt próbáljuk megoldani. Elsősorban folytatjuk a lehetséges tagság felkutatását, megszólítását. Összejöveteleinkre meghívóleveleket küldünk és fontosnak tartjuk a nyilvános megjelenést.  Ezért szívesen adunk interjút, hiszen ezúton is növeljük az ismertségünket.
– A hagyományok ápolását mennyire tekinti feladatának az egyesület?
– A legfontosabb feladatunknak tekintjük a sváb hagyományok ápolását. Nem vagyunk olyan jó helyzetben, mint például Solymár, ahol a svábság gyökereit szinte minden portán gondozzák, ápolják. Szeretnénk a törökbálinti fiatal svábok érdeklődését a sváb hagyományok és kultúra felé irányítani, és megértetni velük, hogy ezek megőrzése mennyire fontos feladat, és ebben rájuk nagy feladatok várnak.
– Milyen programtervek vannak erre az esztendőre?
– Idén a legfőbb feladatunk a tagtoborzás. Szeretnénk felvenni a kapcsolatot a Sváb Egyesülettel, a Német Kisebbségi Önkormányzattal. Amennyiben a kisebbségi önkormányzat bizalmát is elnyerjük, szívesen részt vállalunk az őszi szüreti bál megszervezésében. Terveink szerint a találkozóinkat havonta tartjuk.
– Ki lehet tagja az egyesületnek, mennyi a korhatár?
– Bárki, aki úgy érzi, hogy közénk tartozik. Aki felvállalja svábságát, aki csak érdeklődik és szeretne többet tudni rólunk. A korhatárt 15 és 40 év között húztuk meg.
– Milyen kötelezettséget jelent egyesületi tagnak lenni?
– Semmilyen kötelezettséget, sokkal inkább elkötelezettséget jelent az egyesületi tagság. Olyan fiatalok gyülekezetét, akik szívükön viselik és őrizni, továbbadni kívánják az ősöktől, nagyszülőktől örökölt identitástudatot.
– A kistérségben tervezik-e a kapcsolatok felvételét a hasonló ifjúsági szervezetekkel, közösségekkel?
– Természetesen. Jó lenne olyan fiatal sváb közösségekkel megismerkedni és kapcsolatot tartani, amelyek talán már több tapasztalattal rendelkeznek. Nem biztos, hogy ezekre a kistérségben fogunk rábukkanni.
– Mikor tartja a legközelebbi találkozóját az egyesület?
– Az egyesület soron következő gyűlése július 26-án, szombaton 17 órakor lesz a Német Közösségi Házban, ahova szeretettel várunk minden érdeklődőt.
Figyelemre méltó a fiatalok kezdeményezése. A hagyományok ápolása és a gyökerek kutatása több mint kötelesség. Hiszen ezek nélkül elvesznek azok az értékek, amelyek összetartják a sváb kisebbséget. Márpedig Törökbálinton erre nagy szükség van.

várhegyi


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!