Kerthelység

2010. máj 31.

Sztanev Bertalan: Mielőtt a dugót kihúzná

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

Kézikönyv borkedvelőknek

Ha az ember manapság betér egy könyvesboltba, számtalan borral foglalkozó kiadvány közül válogathat. Ki ne szeretné a szép fényképekkel illusztrált könyveket nézegetni, hazavinni? Egy ilyen közülük az Alinea Kiadó gondozásában tavaly megjelent boros útmutató, amely még a női retikülökben is elfér. A kikandikáló piros kis könyv biztosan felkelti a figyelmet bármilyen tömegközlekedési eszközön.

Utazás közben képzeletbeli sétát tehetünk egy borversenyre, ezek után a borok sikerei vagy bukásai segítenek abban, hogy melyik palackból húzzuk ki a dugót. Kis kulisszatitkokba is beavat minket a szerző, megtudjuk, hogy a borbírálatoknál milyen fontosak a külső feltételek, továbbá a nemzetközi borversenyekről és helyszínekről ugyancsak kapunk némi képet.
Különbséget tudunk majd tenni jégbor, muzeális bor és misebor között, és 1991 óta Az év bortermelői címet elnyert borászok névsorával is gazdagíthatjuk lexikális tudásunkat. Gasztronómiai kóborlásunk során az ínyenc szarvasgomba felfedezésével és néhány receptajánlóval gazdagíthatjuk konyhaművészetünket.
16 borvidék borturizmusával foglalkozik a szerző, számos kincset érő információt kapunk egy csokorban, hasznos telefonszámokat, e-mail címekkel, a pincészet üzeneteivel. A pincékben kínált borokból a kiemelt, főként elérhető árú nedűk rövid leírásokkal vannak ellátva.
Mindenkinek ajánlom, ha csupán ismerkedni szeretnének a hazai borokkal vagy részletesebb ismereteket várnak a hazai termelők elismert italairól.
Szegedi Flóra



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!