Kerthelység

2010. ápr 30.

Sokoldalú segítség

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Húsvét előtt ismét vendégségbe hívtak bennünket a Családsegítő Szolgálat munkatársai. A szépen terített asztal mellett immár ismerősként köszönthettük az idős vendégeket, akiket a szolgálat rendszeresen vendégül lát. Ez jó lehetőség az egyedül élő, nehezen kimozduló embereknek, hogy találkozzanak ismerőseikkel, hiszen a szolgálat munkatársai mindenkiért elmennek autóval, és ebben többször segítettek már a Városőrség tagjai is.

A húsvéti találkozó is nagyon hangulatosra sikerült. Nem is csoda, hiszen ezúttal élő zenével várták a vendégeket. A harmonika és a szaxofon hangja mindenkit hamar jókedvre derített. A közreműködő zenészek örömmel játszották el a kedves régi melódiákat, és többen szívesen énekeltek is, sőt volt, aki még táncra is perdült. Örömmel fedeztünk fel új arcokat a társaságban, és láthatóan minden vendég jól érezte magát. Nem tértek haza üres kézzel, hiszen a szolgálat kézműves csoportjában a gyerekek minden vendégnek készítettek ajándékot.
Ezen a délutánon volt alkalmunk beszélgetni a szolgálat vezetőjével, Csokonáné Vízkeleti Ildikóval. Örömmel újságolta, hogy a szeptemberben útjára indított iskolai korrepetálásra kitartóan járnak a gyerekek, ami meg is látszik a tanulmányi eredményeiken. A korrepetitorok továbbra is a XXII. kerületi Aquilla Katolikus Egyesület fiatal szaktanárai, akik társadalmi munkában segítik a gyerekeket. A szolgálatnál gyakorlatát töltő hallgató, aki önkéntes munkát is vállalt, egy héten egyszer kimegy az egyik iskolába és ott korrepetálja a gyengébb tanulókat.
A családokra is gondoltak: közös családi program keretében látogattak el a Millenáris Parkba, ahol a Presidance Táncegyüttes műsorát élvezhették a gyerekek, a családjukkal együtt. Egy ilyen program finanszírozása az önkormányzat segítsége nélkül sajnos egyre több családnak elérhetetlen Törökbálinton is. Márciusban került sor a szociális területen dolgozó szolgálatok éves konferenciájára, ahol a szakemberek együtt gondolkodtak azon, hogyan lehetne tovább tökéletesíteni az úgynevezett jelzőrendszert, amelyen keresztül a nehéz helyzetbe került gyerekek, családok a segítő szervezetek látóterébe kerülnek. Sajnos az ilyen esetek száma 2008 óta közel háromszorosára nőtt. A szolgálatnak sikerült kialakítania a RÉV Katolikus Szenvedélybeteg Segítő Szolgálattal egy olyan kapcsolatot, hogy fogadják a törökbálinti terápiára javasolt ügyfeleket.  Megnőtt a Családsegítő Szolgálathoz fordulók száma, ez nagyrészt a családok drámaian romló anyagi helyzetével, a társadalom általános kiábrándultságával magyarázható. Az viszont örömteli, hogy a bajban lévők közül egyre többen szánják rá magukat arra, hogy felkeressenek egy szakszolgálatot, ahol segítséget kérhetnek. A gyermekek és családok átmeneti otthona zsúfolásig megtelt, az adósságkezelésben segítséget kérők száma a két évvel ezelőtti 58-ról mára 211-re nőtt. Van tehát mit tenniük a szakembereknek, rengeteg a feladat. A szolgálat minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen. A szolgáltatások sora folyamatosan bővül. A már évek óta működő Baba-mama klub, a pszichológiai és jogi tanácsadás, a család- és párterápia és számos más szolgáltatás mellett heti egy alkalommal korai fejlesztőfoglalkozást is tartanak a biatorbágyi Dr. Vass Miklós Alapítvány szakemberei. Ez nagy könnyebbség az anyukáknak, hiszen a kisbabákkal nem egyszerű feladat hetente Biatorbágyra utazni.
Sajnos egyre több tehát a munkája a Családsegítő Szolgálat munkatársaink, de továbbra is várnak mindenkit, aki úgy érzi, segítségre van szüksége.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!