Kerthelység

2008. júl 30.

Új köztéri szobor Törökbálinton

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Újabb köztéri szoborral gazdagodott Törökbálint, miután július 6-án a Városszépítő Egyesület kezdeményezésére felavatták Páduai Szent Antal szobrát a Tükörhegy mellett, a temetővel szemben.

Páduai Szent Antal a XIII. században Ferenc-rendi teológus és prédikátor volt. A szentet legtöbbször, így a Törökbálintra került alkotáson is, a gyermek Jézussal a karján ábrázolják, mert a legenda szerint őt a karján hordozta. Szent Antalnak korábban is volt szobra Törökbálinton, Zeiss Ferenc leírása szerint a Budapest felé vezető országút mellett, de ez idáig a szoborról csak e rövid tájékoztató emlékezett meg. Ezt a hiányt pótolta az egyesület a szobor felállításával, amelyet az erdélyi származású 24 éves Orbán Előd alkotott, aki Kő Pál tanítványa volt a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.
A szobor felállításánál a jelenlévőket Szalczinger József, a Városszépítő Egyesület elnöke köszöntötte. Turai István polgármester avató beszéde után László Tünde méltatta a szobrot és alkotóját, majd az alkotást megáldotta Bohn István esperes-plébános. Az avatásnál közreműködött a Törökbálinti Kamarakórus.

ng


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!