Kerthelység

2008. júl 30.

Szabadidőközpont a tömegsportért

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Talán már látszik az „alagút vége”

A város mindenkori vezetése több cikluson keresztül áttörést próbált elérni a tömegsport-létesítmények megvalósításában, de mivel ez még kívül esik az üzleti szféra „érdeklődési” területén, nem sok eredményt tudtak felmutatni. De talán már látszik az „alagút vége”… Csuka Attila alpolgármesterrel a lehetőségekről és a kilátásokról beszélgettünk.

– Alpolgármester úr, legutóbbi találkozásunk alkalmával még feltételes módban említette egy, a Szolgáltató sor mögötti (az Árpád út–Hosszúréti patak–Téglagyári agyagdomb által határolt) területen tömegsport céljait szolgáló létesítmény megépülésének lehetőségét. Kaphatnánk tájékoztatást arról, hogy mi történt azóta?
– Örömmel közölhetem a lap olvasóival, hogy a képviselő-testület június 26-i ülésén egyhangúan támogatta a tömegsport-létesítmény megépítéséről szóló előterjesztésemet. Persze ez még csak elvi döntés, de azt gondolom, hogy a testület egységes támogatása bizakodásra adhat okot a megvalósulást illetően. A településünkön élők szempontjából a tömegsport kiemelt fontosságú terület. Ciklusokon keresztül több vezetés is próbált ezen a területen áttörést elérni, de objektív okok miatt csupán kevés sikerrel. A tömegsportba ma kevesen fektetnek be, hiszen az üzleti szférában más területen lényegesen gyorsabban és nagyobb profit reményével kecsegtető vállalkozásokat lehet indítani. Ugyanakkor Törökbálint önkormányzata a közeljövőben ilyen beruházásra – egyéb fontos kötelezettségei miatt – nem tudott volna sok százmillió forintot fordítani. Tehát olyan megoldást kellett keresni, amely a közösségi érdeket és gazdaságosságot egyaránt figyelembe veszi.  Végül is sikerült olyan személyeket találni, akik mind a sport és tömegsport, mind az üzlet területén megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek, és látnak fantáziát egy klub jellegű, családi, baráti társaságok fogadására alkalmas létesítmény megvalósításában. Hangsúlyozom, bárki számára elérhető, igénybe vehető szolgáltatásokról van szó, akár rendszeresen, akár csak ötletszerűen szeretné a létesítmény szolgáltatásait igénybe venni.

– Konkrétan milyen szolgáltatásokról van szó?
– Étterem, egy kis strand, két medencével, több teniszpálya, squashpályák, kispályás foci- és kosárlabdapályák épülnek. Ezenkívül lesz még egy 40×20 méteres fedett tollaslabdapálya is. Halkan mondom ki, de elképzelhető, hogy egy télen-nyáron használható, hűtést nem igénylő műanyag alapú műjégpályára is lesz lehetőség.
– Milyen konstrukcióban valósul meg a létesítmény?
– A befektetők a tudásukon, tapasztalatukon kívül az épületek, pályák megépítésével, az önkormányzat a terület biztosításával járul hozzá a megvalósításához. A képviselő-testület világosan kijelölte a tárgyalások lényeges pontjait, amelyek értelmében az önkormányzat számára megfelelő garanciák érdekében osztatlan közös tulajdon létrehozásáról tárgyalunk. Ennek alapján ki tudjuk zárni azt, hogy pár év múlva akaratunk ellenére a létesítmény funkciója megváltozzon. Ugyanakkor ha bármilyen, gazdaságossági vagy emberi okok miatt az üzlet ellehetetlenül, a létesítmény elszámolás után a település tulajdonába kerül, így pályázat után új partnerrel üzemeltethetjük tovább.
– Hol tart most az előkészítés?
– Az első tárgyaláson vagyunk túl a befektetőkkel, amelyen arra kértük őket, hogy augusztus közepéig olyan részletes terveket mutassanak be, amelyekre már költségvetést lehet készíteni. Ugyanakkor az önkormányzat is felértékelteti a területet, így pontos arányokkal tudunk a közös tulajdon létrehozásakor számolni. Ezután pontosítjuk a tulajdonosi, illetve a menedzsmentjogokat és kötelességeket. A terveket lakossági fórumon szeretnénk megismertetni az Árpád utcai lakosokkal, hogy észrevételeikkel, javaslataikkal kiegészíthessük, és ha kell, módosíthassuk az elképzeléseket. A kész terveket, illetve a működtetést és tulajdonlást szabályozó földhasználati szerződéstervezeteket bemutatjuk a képviselő-testületnek. Az általa jóváhagyott műszaki terv és társasági szerződés alapján megkezdődhet a beruházás. Optimális esetben ez akár az augusztusi vagy a szeptemberi ülésen eldőlhet. Ha így lesz, akkor az első néhány pályán már jövő tavasszal kikapcsolódhatnak, sportolhatnak a törökbálintiak, és az étterem szolgáltatásait is igénybe vehetik. Amennyiben a beruházást sikerül egy ütemben megvalósítani, akkor jövő nyárra, kora őszre teljes mértékben elkészülhet a  komplexum. Megnyugtató, hogy ez a beruházás a képviselő-testület teljes támogatását élvezi, ezért akadályok csak rajtunk kívül álló okok miatt merülhetnek fel. Ha ez bekövetkezik, megpróbáljuk a lehető leghamarabb orvosolni. Ez nagyon fontos létesítmény. Anélkül, hogy nagy szavakat használnék, úgy gondolom, hogy a tömegsport-lehetőségek biztosítása fontos életminőség-javító, egészségmegőrző szolgáltatás, melyet a lakosság a jövőben helyben tud igénybe venni, és ez Törökbálintnak nemcsak az  értékét, hanem az elismertségét is növeli.

P.I.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!