Kerthelység

2010. márc 31.

Jó hír az építkezőknek

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

Az átmeneti határidő-hosszabbítás megkönnyíti sokak életét azok közül, akik – az illetékmentes telekvásárlásért cserébe – négyéves határidővel vállalták új lakóházuk felépítését. A szabályozás bonyolult, sok határidőt is tartalmaz, így fontos, hogy az érintettek pontosan tájékozódjanak. A pontos szabály ismertetésére kértük dr. Moravcsik Krisztina ügyvédet.

– Mi indokolta a változást és mik az új szabályok?
– A gazdasági körülmények egyre több építkezőt hoztak előre nem kalkulálható nehéz helyzetbe, így sokak számára egyre nehezebb lett, hogy időre be tudják fejezni lakóházuk felépítését. Ennek azért van jelentősége, mert az építési telket vásárlók – ún. feltételes mentesség keretében – ha a szerzett ingatlanon az illetékkiszabásra bemutatástól számított négy éven belül lakóházat építenek, akkor a vagyonszerzé­sük illetékmentes lesz, ha törvényben meghatározott egyéb feltételek fennállnak.
A változás abban áll, hogy azokban a 2004. október 1. és 2009. május 31. között illetékkiszabásra bejelentett vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben, melyekben a vagyonszerző a mentesség érdekében lakóház felépítését vállalta, a feltétel teljesítésének határideje, illetve az illeték felfüggesztésének időtartama – a vagyonszerző erre irányuló kérelme esetén – az illetékkiszabásra bejelentést követő hat év (tehát az eredeti négyéves határidő további két évvel meghosszabbodik). A kérelem előterjesztésének határideje, ha a lakóház felépítésére nyitva álló határidő:
a) 2008. október 1. és 2010. január 15. között járt le, 2010. január 31.,
b) 2010. január 15-ét követően járna le, a lakóház felépítésére nyitva álló határidő lejárta.
– Mi történik azokkal, akiknek a változás előtt már lejárt a rendelkezésre álló határidő?
– Amennyiben a lakóház felépítésére nyitva álló határidő már a jelen változás hatálybalépése előtt lejárt, és az eredetileg vállalt határidő elmulasztására tekintettel az illeték késedelmi pótlékkal növelt összegét a vagyonszerző megfizette, annak visszatérítéséről az állami adóhatóság az adó-visszatérítés szabályai szerint gondoskodik. Így nem éri hátrány azokat, akik számára a négyéves határidő a jogszabály hatálybalépése előtt lejárt.
Fontos kiemelni, hogy a határidő-hosszabbítást kérelmezni kell. Kérem az olvasókat, legyenek nagyon figyelmesek. A kérelem előterjesztésének határideje a fentiek szerint attól függ, mikor járna le a határidő. Aki nem kezdeményezi időben a határidő meghosszabbítását, arra az eredeti négyéves határidő lejártát követően ki fogják szabni a vagyonszerzési illetéket.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!