Kerthelység

2010. márc 31.

Vendégünk volt Egyiptom, a napfény országa

Írta: admin Kategória: KIKAPCSOLÓ

Bár valóban mi adtunk otthont a rendezvénynek a Munkácsy Mihály Művelődési Házban, valójában Egyiptom látta vendégül a törökbálintiakat február 27-én a napfény országának bemutatkozó délutánján.

A rendezvényt dr. Győry Hedvignek, a Szépművészeti Múzeum egyiptológusának, a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság elnökének előadása nyitotta. Sok érdekes dolgot tudhattunk meg az ókori Egyiptom életéről. A téma szinte kimeríthetetlen, nem lehetett könnyű egy órába összesűríteni a csodálatos ókori leletek bemutatását. Így aztán kicsit el is szaladt az idő, pedig a következő előadó, dr. El-Adly Saber, az ELTE tudományos főmunkatársa már alig várta, hogy a régmúlt után a mai egyiptomi emberek életéről szokásairól mesélhessen a hallgatóságnak. Ennek a beszámolónak az egyik érdekessége pontosan az volt, hogy bizonyos részleteiben szinte idézte az előző, ezredévekkel ezelőttiről szóló előadást. Hiszen talán nincs még egy olyan ország a Földön, ahol ilyen furcsa, megkapó összevisszaságban keverednének az évezredes hagyományok a XXI. század ultramodern vívmányaival.
Az előadások után, 17 órakor nyílt meg Antall Péter fotóművész Egyiptom változó fényben című fotókiállítása. Köszöntőt mondott Aly El-Hefny, az Egyiptomi Arab Köztársaság nagykövete, a kiállítást Turai István polgármester nyitotta meg. Az alkotót és képeit Pereszlényi Zoltán nagykövet, volt külügyi államtitkár mutatta be a közönségnek. A képeket nézegetve, aki volt már Egyiptomban, az visszavágyakozott ebbe a csodálatos országba, aki pedig még nem, az biztosan elhatározta, hogy ha teheti, egyszer mindenképpen eljut oda.
Miközben a nagyteremben az előadásokat hallgattuk, a konyhában már folytak a vacsora előkészületei. A budapesti egyiptomi nagykövetség saját szakácsa főzte Törökbálinton a legfinomabb arab ételeket, méghozzá a nagykövet úr feleségének személyes irányításával. Aly El-Hefny szeptember óta képviseli hazánkban az Egyiptomi Arab Köztársaságot. Mint lapunknak adott interjújában részletesen kifejtette, nagyon fontosnak tartja, hogy az egyiptomi és magyar emberek jobban megismerjék egymás kultúráját, szokásait. És persze gasztronómiáját is. Erre nagyszerű lehetőség nyílt ezen a délutánon, hiszen a nagykövetség jóvoltából minden érdeklődő törökbálinti megkóstolhatta a tradicionális egyiptomi ételeket, italokat. Az arab zene- és táncművészetből is kóstolót kaphattunk a Khalifa együttes és Nieto Mercedes orientálistánc-művésznő jóvoltából.
Azok, akik nem csupán szemlélői, de résztvevői is akartak lenni az egyiptomi délutánnak, egyiptológusok vezetésével próbálhatták ki a falrajzok és a pecsételő készítését, vagy az arab táncházban elsajátíthatták a hastánc alapjait.

Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!