Kerthelység

2010. feb 28.

A Fidesz történelmi lehetősége, történelmi felelőssége

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Csuka Attila alpolgármesterrel, a Fidesz Törökbálinti Szervezetének elnökével az áprilisi választások kapcsán a Fidesz programjáról, a „három csapás” törvényjavaslat értelmezéséről, a szélsőségek visszaszorításának módjáról és a helyi szervezetek feladatairól beszélgettünk.

– A köztársasági elnök 2010. április 11-ére kiírta az országgyűlési választásokat. Ön szerint miről szól majd ez a referendum?
– Magyarország a rendszerváltozás utáni történelmének legfontosabb választásához érkezett. Választanunk kell, hogy az ország le akarja-e zárni azt a nyolc évet, melynek mottója a „Hazudtunk reggel, éjjel meg este” (Gyurcsány Ferenc, Balatonőszöd, 2006. május 26.) lehetne, vagy hozzálátunk az országunk újjáépítéséhez.
– Ön szerint romokban hever az ország?
– Nyilván nem abban az értelemben, amikor egy háború után kell a porig rombolt városokat, falvakat felépíteni. Ezt az újjáépítést nemcsak a gazdaságban, de a fejekben és a lelkekben is el kell végezni. A nyolc év alatt a társdalom számára fontos alapértékek kérdőjeleződtek meg, kormányzati szinten iparággá fejlesztették az értékrombolást. Márpedig a közös értékek a társadalom alappillérei. Világos értékrend birtokában könnyebb elviselni a nehézségeket és megtalálni a megfelelő megoldásokat. A gátlástalanság hatalomra kerülésének egyenes következménye, hogy a korrupció hihetetlen méreteket öltött, olyan mennyiségű információ lát napvilágot szinte naponta például Zuschlággal, Hunvalddal vagy a BKV ügyeivel kapcsolatban, hogy már fel sem kapjuk a fejünket. A Fidesz után következő két erő egyikének a börtönben lévő embereiből lassan ki lehet alakítani egy börtönválogatottat. Az emberek pedig rezignáltan, fásultan veszik tudomásul, hogy néhány olyan ember, aki a hatalomhoz közel kerül, talicskával tolja ki a közpénz, miközben a családok többsége egyre nehezebben fizeti ki a számláit. A választás után ezeket az eseteket fel kell tárni, és tisztességesen tisztázni kell az ügyeket. Az embereknek csak az adhatja vissza hitet a jogállam működőképességében, ha azok, akik ilyen helyzetbe hozták az országot, nem tudnak kibújni a felelősség alól.
– A Fidesznek az ellenfelei azt szokták a szemére vetni, hogy keveset mond a programjáról és a tervezett lépéseiről.
– A Fidesz programja az Erős Magyarország című alapprogram, ebben szerepelnek az irányok. A következő kormányzás fő „iránytűjét” a nemzeti ügyek jelölik ki: a gazdaság talpra állítása, a munkahelyteremtés, az egészségügyi rendszer megmentése, a szociális biztonság és a rend megteremtése a munka, otthon, család, egészség értékei alapján. Az, hogy ezekben az ügyekben mit tenne a Fidesz, a nyilatkozatokból és a parlamenthez beadott, de a szocialisták által mindig elutasított javaslatokból már egyértelműen kiderül, ezért mindenki tudja, mit várhat a Fidesztől. Természetesen a vállalásokat egy kiadványban is el fogjuk juttatni a polgárokhoz. Vannak olyan feladatok is, amelyek nem függnek a gazdaság állapotától, de az emberek mindennapjaiban érezhető változást hozhatnak. Ilyen például a „három csapás” törvényjavaslat, amely a közbiztonság szempontjából lényeges, a bürokráciát visszaszorító intézkedések, a vállalkozások működését segítő javaslatok, valamint a gyed és a gyes korábbi rendszerének visszaállítása. A kormányzati döntések szempontjából jelentős befolyásoló tényező lehet, hogy milyen állapotban van az ország, mit mutatnak a valós adatok, mennyi csontváz borul majd ki a szekrényekből.
– Ahhoz, hogy a programjukat végrehajthassák, megfelelő felhatalmazásra van szükség a választóktól.
– Igen, ez így van. Minél nagyobb a felhatalmazásunk, annál inkább tudunk érdemben javítani az ország helyzetén, ezért arra kérek mindenkit, hogy a választások napján támogassa a Fidesz listáját és egyéni képviselőjelöltjeit is. A Fideszen kívül jelenleg vagy törvényen felüli, vagy törvényen kívüli megoldások vannak. A régi összehasonlítások érvényüket vesztették, ma az alkotmányosságot tiszteletben tartó vagy a pillanatnyi érdekének megfelelően értelmező pártok között zajlik a küzdelem. Az, hogy valaki hangosan kiabál, még nem jelenti azt, hogy tudja a megoldást, és hogy a javaslatai európai, illetve alkotmányossági keretek között értelmezhetők.
– Most a Jobbikra gondol?
– A Jobbik az MSZP-SZDSZ koalíció gyenge teljesítményének eredménye. A gazdaságilag nehéz helyzetbe jutott emberek egy része reménytelenségében inkább hisz az illúziókat keltőknek és a pillanatnyi érzelmi állapotát kihasználó szónokoknak. De valódi alternatívát egy értelmesebb jövő szempontjából ma csak a Fidesz jelent. Nem véletlen, hogy minden párt, így a Jobbik is elsősorban a Fideszt tekinti ellenfelének. Érdemes meghallgatni a jobbikos gyűléseken elhangzottakat. Néhány mondattal elintézik az MSZP-t, aztán hosszasan támadják – sokszor minősíthetetlen hangnemben – a Fideszt. Ez a politika – a Fideszről néhány százalékot lefaragni – csak az MSZP érdekeit szolgálja. A szélsőségek visszaszorításának legjobb módja véleményem szerint a jó kormányzás és az emberek számára értelmezhető, belátható jövőkép.
– Egy helyi szervezet mit tesz, mi a feladata az országos választásokkal kapcsolatban?
– Rengeteg feladatunk van. A Fidesz elsősorban az emberekkel való közvetlen kapcsolat útján kommunikál. Ennek megszervezése a helyi csoport feladata, hiszen helyismerettel a helyi csoport tagjai és a szimpatizánsink rendelkeznek. Első feladatunk az ajánlószelvények összegyűjtése, ami kiváló ütemben halad. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek már várják az aktivistáinkat, igénylik a személyes találkozókat. Ehhez nagyon sokan kellünk, de a Fidesz Törökbálinti Szervezetének több mint hatvan tagja van, szimpatizánsaink, segítőink száma pedig ennek a többszöröse, ezért el tudjuk látni a feladatunkat. Továbbá az a dolgunk, hogy ne csak az országos ügyekkel kapcsolatos Fidesz-álláspontot ismertessük meg a polgárokkal, hanem a polgárok észrevételeit, javaslatait is eljuttassuk a programalkotók felé. Így a program készítői közvetlen visszacsatolást kapnak azoktól, akik számára ezeket a programokat kidolgozzák. Óriási csapatmunkára van szükség, hogy ez a rendszer megfelelően működjön.
Feladataink között természetesen fontos a helyi ügyekkel kapcsolatos álláspont kialakítása, a képviselőink munkájának segítése, de értékelése is.
– Azzal kezdtük a beszélgetésünket, hogy miről szól az áprilisi választás. Miről szól ön szerint a Fidesz számára?
– A Fidesz számára a választás egyfelől történelmi lehetőség, ugyanakkor, ha kicsit távolabbról nézem – és ha a választók bizalmát megkapjuk –, akkor történelmi felelősség is. Lehetőség és felelősség, hogy országunkat újra Európa megbecsült országai közé emeljük.

F.K.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!