Kerthelység

2010. feb 28.

„A szobrászat szolgálat”

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Törökbálint önkormányzatának döntése értelmében a település a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulója alkalmából turulszobrot állít a Nyár utca és a Géza fejedelem utca sarkán. A szobrot Domonkos Béla szobrászművész készíti, aki a szobron kívül városunknak adományoz egy kisplasztika-sorozatot az aradi vértanúkról, kiegészítve 14.-ként Batthyány Lajos miniszterelnökről készült domborművel. A szobrásszal érdi otthonában beszélgettünk.
– Igen magas szinten műveli a szobrászatot, hol tanult, kik voltak a mesterei?
– 19 évig tanultam a szobrászatot, Pátzay Pál volt a mesterem. De nem ez a fontos, a dolog lényege az, hogy ha valaki az életéből 15-20 évet rá tud szánni arra, amit nagyon szeretne, akkor azt meg lehet tanulni és meg lehet csinálni. Hinni kell abban, amit csinálunk. 40 éve tevékenykedem nagyon szorgalmasan, és már az elején szeretném azt a tévedést eloszlatni, hogy a szobrász ünnepelt ember, akihez dől a pénz. A szobrászat szolgálat, nagyon kemény, nagyon szürke hétköznapokból áll, van, hogy napi 13-14 óra munkát jelent. Számomra mindig a munka az első, életemben még nem voltam nyaralni, de egyéb kikapcsolódásra sincs időm. Eddig több mint 400 szobrot készítettem, amelyekből száz köztéri. Mindig abból indulok ki, amit a megrendelő óhajt. A szobrokat mindig a legjobb tudásom szerint készítem.
– Nagyon szépen ábrázolja az embereket, szinte megelevenednek a szobrok. Hogyan sikerül ennyire kifejező alkotásokat készíteni?
– Miután feltalálták a fotót, sokan állították, hogy a portrékészítésnek nem sok jövője van. Erre én azt mondom, hogy a földön élő hatmilliárd ember között nincs két egyforma. De egy embernek is más az arca reggel, délben és este, más, ha haragos, ha gondterhelt. A portréművészet a kedvencem. Törökbálinton is van egy mellszobrom, a Mohácsy Mátyásról mintázott alkotás a róla elnevezett kollégiumában található. A szobor történetéhez tartozik, hogy Gyulán van egy másik Mohácsy-szobor is, és Mohácsy Mátyás lánya nagyon szerette volna, ha azt előbb megnézem, mert azt a szobrot nagyon szerette. Én nem néztem meg, de az alkotás láttán a lánya sírva mondta, hogy az én szobrom sokkal jobb lett. Amúgy legjobban ebből tudom lemérni, hogy sikerült-e a munkám: ha a hozzátartozók sírnak, akkor jól sikerült.
– Több kiemelkedő magyar történelmi személyiséget is megformált: Szent Istvánt, Mindszentyt, Tóth Ilonát. Mennyire áll közel a szívéhez a magyar történelem?
– Én magyar vagyok. A magyar ember sosem tartotta magát különbnek senkinél, de vagyunk olyanok, mint mások.
– Hogy áll egy portrészobor elkészítéséhez?
– Ugye nem tud mindenki modellt ülni. Nagyon rá kell hangolódni az emberre. A feleségem, mikor még élt, nagy segítségemre volt. Mikor készítettem egy szobrot, ő utánajárt, hogy az alak milyen ruhában járt, milyen cipőt hordott, ha hadvezér volt, milyen jelvényeket viselt.
– Több állatszobra is van. Milyen szerepet játszanak az életében az állatok?
– Nagyon szeretem az állatokat. Van egy szálkás szőrű vizslám, aki hét éve – miután meghalt a feleségem – a legközelebbi társam. Az állat sokkal őszintébb, mint az ember. Elég sok állatszobrot készítettem, sőt a Mezőgazdasági Múzeumban ifj. Vastag György szobrait mind én restauráltam és ez több száz alkotást jelent. Az Állatorvos-tudományi Egyetemen van egy magyar szürke marha szobrom és megformáztam Magyarország második leghíresebb lovát, Imperiált is. De gyermekkorom kedves játszópajtásait, a szarvasbogarakat is megmintáztam.
– Több szobra áll az érdi földrajzi múzeum udvarán.
– Dr. Kubassek Jánossal, kedves barátommal nagyon régi munkakapcsolatban vagyunk. A múzeum számára 10 vagy 11 szobrot készítettem, melyek között van az egyik legkedvesebb alkotásom, a dr. Balázs Dénest ábrázoló egész alakos szobor. Több egész alakos szobor nem azért nem készül, mert a szobrász lusta, hanem mert nincs pénz. Egy teljes alakos figura 12-15 millió forint között van, a mai világban ennyi pénz nincs. És még ezt is 25 százalékos áfával sújtják.
– Törökbálint számára egy turulszobrot készít.
– A turulmadár reményeim szerint egy divatos műfaj lesz Magyarországon. Nem lebontani kell a turulszobrokat, hanem építeni. Nagy-nagy szeretettel készítem ezt a totemállatot, hisz Törökbálint gyerekkori emlékeim közé tartozik, nagyon sokat utaztam annak idején a HÉV-vel, és sok törökbálinti barátom van.
– A turulszobor mellé ön egy emlékplakett-sorozatot is ajándékozott a város számára. Erről mit lehet tudni?
– A sorozat az aradi tizenhármat ábrázolja és az első miniszterelnököt. Ehhez kell szerezni egy gyönyörű szép sziklatömböt, és arra kell ráhelyezni.

Karrier
DOMONKOS BÉLA szobrász

(Kispest, 1934. február 25.)
Autodidakta, mestere: Pátzay Pál. 1974: Kőrösi Csoma Társaság díszdoktora; 1981: Kiváló Társadalmi Munkáért elismerés; 1984: Kőrösi Csoma Sándor-díj; 1985: Mezőgazdaság a művészetben, különdíj; 1987: Szocialista Kultúráért elismerés; 1992: Nagy Lajos-díj. Háromszáznál több szobrot, domborművet és kisplasztikát készített.

Köztéri művei
Nagy Lajos, Vida János (Apostag), Kislány virággal, Bogner Mária Margit, Hősi emlékmű, Teleki Sámuel, Stein Aurél, Baktay Ervin, Décsy Mór (Érd), Magyar szürke bika (Állatorvostudományi Egyetem), Imperiál (Kincsem park), Br. Csekonics, Széchenyi, Tessedik Sámuel (Bábolna).

Művek közgyűjteményekben
Bábolnai Múzeum • Földrajzi Múzeum, Érd • Pannon Egyetem, Kaposvár.

N.G.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!