Kerthelység

2010. feb 28.

Bálinti katolikusok a világhálón

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

2008 végén indult el a Törökbálinti Római Katolikus Egyházközség hivatalos honlapja. Az oldalon a hívek információkat kaphatnak a helyi egyházi hírekről, de megtalálhatjuk rajta az egyházra vonatkozó kiemelt információkat is. A honlap egyik szerkesztőjével, Németh Balázzsal beszélgettünk.


– Mikor indult el a helyi katolikus egyházközség honlapja?
– A honlap a www.tbkat.hu oldalon régen be van jegyezve. Évekkel ezelőtt volt már egy honlap-kezdeményezés, de idő és érdeklődő hiányában megszűnt. A fonalat akkor vettük újra fel, amikor István atya meghirdette az egyházközségi zsinatot, és ebben külön munkacsoport kezdett foglalkozni a közösség médiaügyeivel. A munkacsoport egyik kiemelt feladata a honlap elkészítése volt, amit hosszas tervezés után 2008 év végén el is indítottunk.
– Miért tartjátok fontosnak, hogy saját honlapja legyen az egyházközségnek?
– A XXI. században szinte minden társadalmi, politikai szervezetnek van honlapja. Az emberek nagy része ma már az internetről szerzi be az információkat, és ebből az egyház sem maradhat ki. Sokan azt gondolják, hogy a katolikus egyház egy megújulni nem tudó, öreges szervezet, ennek ellenére a Vatikán és maga Benedek pápa is folyamatosan felhívja a hívek és a papok figyelmét az internet fontosságára. Be kell látnunk, hogy a mai világban Isten hirdetésére a legalkalmasabb eszköz a világháló lett, hiszen az emberek sokkal több idő töltenek a gép előtt, mint a templomban, ezért úgy gondoltuk, hogy az egyházközségünk tagjait érintő híreket az interneten is elérhetővé kell tenni.
– Hogyan épül fel a honlap?
– A honlapon elsősorban a törökbálinti egyházközség híreit olvashatják az oda látogatók. Ezek általában ima- és misealkalmak, egyházi programok, de el szoktuk helyezni a helyi médiákban megjelent írásokat is. Persze olyan sok helyi hír nincs egy héten, hogy abból egy állandóan frissülő oldal legyen, ezért folyamatosan figyeljük püspökségünk, illetve a katolikus egyház híreit. Honlapunkon megtalálhatók a katolikus püspöki kar körlevelei és egyéb, a közösséget érintő egyházi hírek. Ezenkívül az oldalon minden héten meg lehet tekinteni az egyházközség nyomtatott „hírlevelének”, a Törökbálinti Harangszónak a digitális változatát, valamint fényképgaléria és eseménynaptár is van az oldalon.
– Mennyire látogatott a honlap?
– A honlapot nem lehet összehasonlítani egy hírportállal vagy egy nagyobb szervezet oldalával. Mi naponta egy-két új hírt küldünk fel az oldalra, de van olyan nap, mikor nem tudunk friss hírt vagy írást elhelyezni. Ennek folyományaként nem látogatják több ezren az oldalt, de van egy stabil olvasóbázisunk, ami legalább megmutatja, hogy van értelme a munkánknak.
– Vannak tervek a honlap fejlesztésével kapcsolatban?
– Igen. Szeretnénk, ha olyan információk is felkerülnének a honlapra, amelyek azokat az embereket érintik, akik csak bizonyos szentelmények (keresztelő, esküvő stb.) kapcsán keresik fel. Őket azzal kívánjuk segíteni, hogy az ezekkel kapcsolatos információkat feltesszük az oldalra. Szeretnénk, ha a hívek is aktívabbak lennének, és írások beküldésével segítenék a honlap szerkesztését. Ezenkívül tervezzük, hogy a fiatalok irányába nyitunk, és bár ez nem függ szorosan össze a honlappal, de be kell látnunk, hogy a törökbálinti egyházközségnek ott kell lennie a különböző közösségi oldalakon és használnia kell a legújabb internetes fejlesztéseket.

Németh


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!